Mitől lesz problémás egy kutya. Nevelés kérdése?

Mindenkinek mások az elvárásai és igényei kutyájával szemben, így az is nehezen határozható meg, hogy mikortól számít problémásnak egy kutya.  Van, aki azzal sem törődik, hogy a kutyája megmorogja, mások viszont már azt is problémának tartják, ha kutyájuk nem jön vissza első szóra.

Egy dolgot fontos megjegyezni azonban mindenkinek: minél igényesebbek vagyunk kutyánk viselkedésével kapcsolatban, annál harmonikusabban fogunk együtt élni kedvencünkkel.

Hogy mikor válik egy kutya problémássá, egy mondatban össze lehet foglalni. Egy kutya akkor válik problémássá, ha figyelmen kívül hagyunk egy nem kívánatos viselkedést, vagy ha nem megfelelően kezeljük azt.

Az első dolog, amit a témával kapcsolatban le kell szögezni, hogy egyetlen kutya sem születik problémásnak. A bajok a nevelésből, illetve annak hiányából, valamint a tapasztalásból születnek. Kutyánk viselkedésbeli problémái nem egyik napról a másikra alakulnak ki, ezek minden esetben egy hosszabb, vagy lassabb folyamat részei. Ha az első jelnél nem vesszük észre a problémát és nem kezeljük, akkor az idő múlásával csak romlani fog az állapota. Sokszor bízunk abban, hogy majd kinövi az adott dolgot, de ez nem fog megtörténni az esetek nagy részében, sőt ami még rosszabb, általában megrögződéssé válik.

kutya kutyabarát kutyabarat

Ha pórázon húz a kutyánk, gondoljunk csak arra, amikor az első időkben vittük sétálni. Nem jött izgalomba a póráz látványától, nem húzott ki minket az ajtón és nem támadott meg egyetlen kutyát sem. Viszont ahogy telt az idő, kutyánk elkezdte bontogatni szárnyait és ma már a sétáltatás egy rémálommá válik.  Hogy miért? Mert nem vettük észre a folyamatot és nem neveltük őt a nyugalom felé, sőt olykor még biztattuk is az izgatottságra. Ma már persze azt mondjuk, hogy ő ilyen, így született, de legyünk magunkkal őszinték, ez nem a kutya hibája.

Amennyiben kutyánk valamilyen viselkedésproblémával küzd, vagy csak kezd eltérni a magatartása a megszokottól, az első dolgunk legyen az, hogy vizsgáljuk meg alaposan, mi okozhatja a megváltozott viselkedést. Minden esetben az okot kell kezelni és nem a tüneteket.

Minden probléma orvoslására más-más módszer létezik, ezért ha egyedül nem boldogulnánk, a lehető leghamarabb kérjünk segítséget egy szakembertől.  Nem szabad halogatni a dolgot, mert bizony előfordulhat, hogy a nem kívánatos viselkedés kezelhetetlenné rögzül és nem lehet rajta segíteni.

Végezetül pedig nézzük, milyen viselkedést kellene elvárnia minden gazdinak egy családi kutyától:

  • Nem lehet kártékony, csak a saját játékaival játszhat, melyeket nem gyűjtögethet, és nem birtokolhat.
  • Játékát és ételét szó (morgás) nélkül át kell adnia gazdájának, ha erre kérik.
  • Nem ugrálhat az emberekre, bútorokra, tárgyakra ( kivéve, ha erre a gazda utasítja).
  • A sétáltatás során nem húzhatja a pórázt, nem ugathat meg járműveket, más kutyákat, embereket és csak akkor mehet el a gazdája mellől, ha erre engedélyt kap.
  • Ha a kutyát hívják, első szóra jönnie kell, függetlenül attól, hogy éppen szaglászik, játszik, vagy pihen.
  • 100 százalékosan irányíthatónak kell lennie, ami annyit jelent, hogy ha rászólnak, azonnal abba kell hagynia az adott cselekvést, vagy éppen elkezdeni, ha ez az utasítás.
  • Természetesen az agresszió apró jelét sem mutathatja, úgy emberek, mint idegen kutyák, más állatok irányába.
  • Minden esetben tisztelnie kell a gazdát, soha sem követelőzhet.

A felelős állattartás fogalmába többek között kutyánk következetes nevelése és annak helyes viselkedése is beletartozik, ezért ezt minden esetben komolyan kell vennünk.

Szakértőnk Karay Zoltán kutyatréner, az „Út a kiegyensúlyozott kutyához” és az „Út a problémamentes kutyához” könyvek szerzője. Több mint 10 éve foglalkozik problémás kutyák rehabilitációjával és viselkedés korrekcióval, valamint gazdik oktatásával. Munkája során több száz kutyának és gazdinak segített a harmonikus, kiegyensúlyozott és biztonságos kapcsolat elérésében. 

Bohata Krisztina

(Kutyabarát.hu)

Képek: pexels.com

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...