Saját KB bal
Saját KB jobb

Szorongás a zajoktól – okok, tünetek és kezelési lehetőségek

A kutatások szerint minden harmadik kutyánál problémát okoz, hogy stresszel a hangos zajoktól, akár pánikolva bújik, menekül vagy kárt tesz magában. Nem csupán az extrém élethelyzetekre vonatkozik a statisztika, hanem az egészen egyszerű hétköznapokra is: legyen az egy vihar, egy villamos vagy egy redőny leeresztése.

Tünetek

Kutyánk ideges, amikor vakuval fotózzuk? Ez is lehet egy jele a zajoktól való szorongásnak, ugyanis a villámlásra emlékeztetheti. A kellemetlen állapot számos tünetet és súlyossági szintet mutathat. A spektrum legkevésbé problémás végén mindössze reszketést tapasztalhatunk, valamint, hogy a kutya bújosabb ilyen helyzetekben. Súlyosabb esetekben akár pánikszerű rohanást, pusztító rágást is okozhat a stressz, az eb akár egész ajtókat lebonthat vagy keresztül ugorhat az üvegen. Egyes tulajdonosok pedig még csak nem is tudják, hogy a negatív viselkedés ténylegesen a hangos zajok miatt fordul elő.

Okok

Annak meghatározása, hogy mi okozta a kutya zavarát, nehéz megfogni. Ha szerencsénk van, nyomon követhetjük az első traumatikus benyomástól kezdve a folyamatot – például ha egy vihar elkapott minket egy korai sétán – de általában nem ennyire nyilvánvaló a helyzet.

Az egyik ok lehet genetikai hajlam is. Tanulmányok kimutatták, hogy egyes fajtáknál, mint például a collieknál, a golden retrievereknél és a német juhászkutyáknál erősebb a zajoktól való szorongás. Néhány kutya esetében ráadásul a szorongás fokozatosan jelenik meg és súlyosbodik az idő múlásával, látszólag minden ok nélkül.

Az egyik dolog, amiben a legtöbb szakértő egyetért, hogy amikor a zaj zavaróvá válik, nem szabad nyugtatgatni, szeretgetni vagy más módon vigasztalni a kutyát, amikor tüneteket mutat. A kutya valószínűleg úgy értelmezné a viselkedésünket, hogy „Látod, tényleg, van valami, amitől félni kell, és ügyesen is csinálod, ha szorongsz!” Fontos, hogy a kutya körüli emberek normálisan viselkedjenek, hiszen valójában a zavaró tényezők elsődleges oka lehet a tulajdonos idegessége is. A legtöbb kutya nagyon érzékeny a gazdi hangulatára.

A helyzetek kezelése

A helyzetek kezelését a kutya személyiségétől és állapotától kell függővé tenni. Néhány kezelés nagyon időigényes lehet a gazdi számára, néhány – akár gyógyszeres kezelés pedig nagyon drága lehet, és a mellékhatások kockázatát is számba kell venni. Nem szokatlan azonban, hogy a kezelések kombinációja végeredményben a leghatékonyabb egy adott állat számára.

1. Változtasd meg a környezetét!

Próbáljunk meg biztonságos menedéket létrehozni a kutyánknak, mivel ösztöneiktől vezérelve szeretik a biztonságérzetet adó kuckókat, búvóhelyeket (pl. egy takaróval fedett láda), vagy olyan helyet találni, ahol kevésbé hallani a zajokat. Próbáljuk meg bekapcsolni a zenét vagy a televíziót. Ha előre ismert esemény jön (pl. szilveszter), akkor előzetesen is gyakorolhatunk az új kuckóhoz szoktatással.

2. Nyomókötés

Ez meglepő, de egészen egyszerű és hatékony mód sok kutya számára. A nyomókötés lehet bármi, amit a kutya mellkasa köré teszünk szorosan, hogy állandó, de enyhe nyomást biztosítson testükre. Miért működik? Senki sem tudja biztosan, de valószínűleg egy olyan kombináció, amellyel a kutya megnyugszik és biztonságban érezheti magát, ráadásul kibillenti abból az állapotból, hogy egyfolytában a zaj forrására koncentráljon. Csak gondoljunk a kisgyerekek bepólyálására.

3. Változtatás a viselkedésben

Az ún. érzéktelenítés az egyik leggyakoribb módszer, ami hatásosnak szokott bizonyulni ezekben a helyzetekben. Egy ellenőrzött, biztonságos környezetben – ha lehet, akkor szakember segítségével – kitágíthatjuk azt a zajszintet, amit kutyánk képes elviselni. Ahogy hozzászokik az egyikhez, jöhet a másik, szépen apránként.

4. Gyógyszeres kezelés

Ha elég komoly a probléma és nem tudtunk a viselkedés megváltoztatásával módosítani rajta, akkor alkalmanként kénytelenek lehetünk gyógyszerekhez nyúlni. Kizárólag olyat használjunk, amit állatorvosunk megenged, soha ne adjunk engedély nélkül emberi szereket kutyánknak!

5. Feromonok

A piacon több termék is megragadta a természetes feromonok tulajdonságait, amelyeket például az anya kutyák bocsátanak ki, hogy megnyugtassák kölykeiket. Kérdezzük meg állatorvosunkat ezekről a termékekről!

Cikkajánló:

Alvási zavarok kutyáknál

Hogy kezeljük kutyánk szorongását, ha hosszabb ideig kell távol lennünk

Így csökkenti egy kutya a stresszt és segít a depresszióból való gyógyulásban

(kutyabarát.hu)

Forrás: dogtime
Fotók: flickr, pexels
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...