Saját KB bal
Saját KB jobb

Extrém orrok: borszakértők, ágyi poloska és bálnakaki kereső kutyák

Tudományos – fantasztikus rovatunk következik: az ebek szaglásának érzékenységét úgy tudnánk leginkább szemléltetni, hogy egy kutya ki tudná szagolni azt is, ha két úszómedencényi vízbe egy teáskanálnyi cukrot szórnánk. Így cseppet sem lepődünk meg, ha azt halljuk, hogy létezik már ágyi poloska és bálnakaki kereső kutya is. De hogy minek? Mutatjuk!

 

A kutya orra (és a hozzá kapcsolódó agyi elemzőközpont) fantasztikus szerkezet. Egy ebnek körülbelül 300 milliónyi szaglósejtje van az ember 6 millió szaglósejtjével szemben, és az innen érkező adatok feldolgozására dedikált agyi terület 40-szerese a mienknek.

A való életből vett példák közt is szép számmal vannak számunkra extrémnek tűnő teljesítmények: de az illegális anyagok, az eltűnt személyek vagy épp a robbanószerek csupán a jéghegy csúcsát alkotják azok közt a dolgok közt, amiknek keresésére ma kutyákat képeznek ki.

Ágyi poloska vadászat

Itt van például a nálunk még kevésbé futó, de Amerikában egyre felkapottabb üzletág: az ágyi poloskákat kiszagoló kutyák betanítása és az általuk nyújtott szolgáltatás értékesítése. Míg az ember egy szobát alaposan átkutatva mindössze 30%-os eredménnyel bukkan rá az említett paraziták fészkeire, a speciálisan erre képzett ebek már 97%-os találati biztonsággal büszkélkedhetnek. Az ágyi poloska petéit – apró méretük és színük miatt – már eleve majdhogynem lehetetlen észrevenni, így nem is csoda, hogy egyre több cég támaszkodik a négylábúak segítségére. Arról nem is beszélve, hogy míg az ember órákon át is keresgélhet hiába – teljesen feltúrva egy szobát, esetenként még padlódeszkákat is megemelve –, a kutya perceken belül kiszagolja a paraziták szempontjából releváns pontokat.

Az ágyi poloskák keresésére képzett ebek nagy része menhelyekről kerül ki. A szakemberek elsősorban a történetileg nyomkövetésre tenyésztett fajták (pl. az angol véreb vagy a beagle) láthatóan energikus példányait keresik, de például a border collie-k vagy épp a jack russell terrierek is szóba jönnek kiválasztáskor. Sokszor előnyben részesítik a kisebb termetű ebeket, mert azokat könnyedén felemelhetik egy-egy fiók vagy polchoz ellenőrzéséhez.

A felkészült kutya-kutyavezető párosnak évente egyszer vizsgáznia kell, mégpedig csapatként. Ez azt is jelenti, hogy ha egy ilyen eb új ember mellé kerül, akkor újból vizsgát kell tenniük közösen.  A párosokat egy, külön erre a célra felállított szervezet képzett bírái pontozzák és akkreditálják.

Betegségek elleni harcban

A „kártevők” azonban nem csak környezetünkben, hanem bennünk is előfordulhatnak betegségek formájában. A helyzet itt sem sokban különbözik: a betegek tapasztalatai és a kutatások szerint ugyanis a kóros állapotoknak és elváltozásoknak is lehet szaga. A mindennapi anyagcsere folyamán a test különböző anyagokat párologtat ki. A rákos sejtek, megváltozott működésük folytán ezektől eltérő kémiai összetételű, éppen ezért más szagú anyagokat bocsátanak ki, és ezt az nüansznyi különbséget a kutyák képesek érzékelni.

Az onkológusok is felfigyeltek az ember legjobb barátjának diagnosztika készségeire. Egy 2006-os, amerikai kutatás során öt, addig csupán alapengedelmességi oktatáson részt vett ebet néhány hét leforgása alatt megtanítottak mellrákos és tüdőrákos betegektől kapott lehelet minták felismerésére. A kutyák a képzés végeztével 90%-os pontosság felett jelezték mind a korai, mind pedig a késői stádiumú betegség jelenlétét – és erre a teszteredményre nem kellett heteket várni.

Az ebek eközben bizonyos betegségek által okozott, napi szintű problémák megoldásában vagy épp megelőzésében is jeleskednek. Egyes kutyákat arra tréningeznek, hogy időben felismerjék és jelezzék, ha cukorbeteg gazdájuk vércukorszintje túl alacsony vagy magas. Az ebben jártas ebek akár 45 perccel a műszerek vagy maga a páciens által érzékelhető tünetek előtt jelezhetik a bajt – és erre szintén a leheletből következtetnek.

Borszakértők

Hogyan is lesz „dugós” a bor? A bűnös a TCA (2,4,6 – triklóranizol) nevű vegyület, amely klórral táplálkozó penészgombák végterméke. Ez a borban már parányi mennyiségben is észlelhető: kb. 10 ezrelék elég, hogy annak ízét teljesen elrontsa. Egyes források szerint ez a dugók 3-5%-át érinti, mások szerint ez az érték lassan 8% körüli.

Mivel a problémát az emberi orr csakis az üveg felbontása után érzékeli, néhány kisebb borászat azt a kézenfekvő megoldást választotta, hogy kutyával ellenőrizeti a dugókat. Egy ausztrál pince például a család amúgy is nagyon unatkozó angol vérebét tanította ki a hibás dugók felismerésére. A közös játék hónapokig azzal (is) telt, hogy a kutyusnak TCA-ba mártott parafa darabokat kellett megtalálnia a kertben. Később pedig az eb megtanulta, hogy a dugók közül orrbökéssel válassza ki a fenti mintavétel szerint a fertőzöttet – természetesen jutalom fejében.

Koala-kaki

A megfelelő motiváció természetesen nagyon fontos a munkakutyáknál. Itt van például Maya, akinek feladata az, hogy koalakakit keressen egy ausztrál kisváros, Logan környékén, hogy bemérhessék, hol van pontosan az itt élő koalamacik élettere. Ez emberi munkával rengeteg időbe telik, és az eredmények is roppant pontatlanak, hiszen nagyon kis mennyiségű anyagot kell nagyon nagy területen megtalálni. És itt jön a képbe Maya, nála ugyanis a labdázás már-már kényszerbetegségként van jelen. A gazdinak mindössze társítani kellett a koalakakit (illetve annak megtalálását) és a jutalmat (labda), így az egykori menhelyes eb három hónap alatt beletanult új szerepébe, és azóta is a célra koncentrál. Fotó: ABC net

És a bálna-kaki

Egy másik labdafixált mentett kutyus, Tucker szintén az ürülék-bizniszben dolgozik. A nyolcéves labrador keverék feladata az, hogy egy csónakban állva kiszagolja a vízen úszó gyilkos bálna-kakit – és a tapasztalatok szerint egy mérföldön belül meg is érzi, ha az a legkisebb mennyiségben is úszik a vízen. Erre amúgy körülbelül 30 perce van, mert ennyi idő alatt süllyed el az ürülék. Tucker a mozdulataival instruálja a csónak vezetőjét, hogy merre tartson – ez sok gyakorlatot és intuíciót kíván meg az emberi oldalon is. A bálnakaki összetételéből megállapítható, hogy merrefelé teleltek az adott példányok. Fotó: thepoodleanddogblog.typepad.com

 

Szintén érdekesek lehetnek:

A kutya új esélyt kapott, és koala-mentő lett

A kutyák szaglása hibátlan, de az embereké sem rossz

 

 

 

(kutyabarát.hu)

 

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...