Saját KB bal
Saját KB jobb

Így tiszteleg Nepál a kutyák előtt

A Díváli egy nagyon fontos ünnep sorozat a Hindu naptárban. Az 5 napos őszi – téli fesztivál, ami gyakran a Fények ünnepe néven ismert, általában október közepe és november közepe közé esik. Idén a legtöbb helyen november 7-én fog elkezdődni, de már jócskán megelőzi az izgatott készülődés. És kik a legtisztelettelibb vendégek az ünnep pár napján? Hát persze, hogy Ők.  

 

A nepáli Díváli, másnéven „Tihar”, vagyis a Fények ünnepe a világosság győzelmét ünnepli a sötétség felett, a tudást a.tudatlanság felett. Ami igazán különlegessé teszi a rendezvényeket, az a „Kurkur Tihar”, az ünnep második napja, ahol az emberek és a kutyák közti különleges kapcsolatot ünneplik és hangsúlyozzák.

A hindu hagyományok szerint a kutya egy fajta hírnök, hiszik, hogy ő őrzi a halál utáni élet kapuját, emiatt érzik fontosnak, hogy minden tiszteletet és megbecsülést megkapjanak.

Az elismerés egy friss virágokból készült virág fűzérrel kezdődik, amelyet minden kutya megkap: ami nagyon fontos, hogy nem csak a házi kedvencként tartott ebek, de a kóbor állatok is. Ez a koszorú, a „malla”, a tisztelet és a méltóság jele a kutyák felé, azt is jelképezi, hogy az imádkozók a koszorú viselőivel tartanak, és hangsúlyozza nagy jelentőségét ezeknek az élőlényeknek.

A második napon az ebek piros jelet is kapnak a homlokukra. Ez a piros festékporból, rizsből és joghurtból álló keverék, a „tika” jelöli a kutyákat az igaz út és az odaadás jelképeként. A tika áldásként szolgál mindenki számára, aki találkozik a kutyákkal, és képviseli az ebek szentségét.

Mindez az elismerés kedves, de az ünneplés legfontosabb része – különösen a gazdátlan ebek számára – az étel kínálata. A fesztiválon résztvevők csupa finomsággal árasztják el az állatokat. Természetesen ilyenkor lehetőség van arra is, hogy egy jövendőbeli gazdi rátaláljon arra a gazdátlan kutyára, akivel egymásnak teremtettek.

A hinduizmus és a buddhizmus hívei világszerte részt vesznek a Kurkur Tiharban, de a fesztivál eredetileg nepáli. Ez az a nap, amely elismeri az ember és állat kapcsolatát, amikor az ember büszkén megünnepli szeretetét és elismerését a leghűségesebb társaikkal szemben.

 

Mindenki máshogy ünnepel:

Az állatorvos, aki korábban a gazdátlan állatokat altatta el, mára évi 15,000 kutyát ment meg

Egy indiana-i menhely ünnepel: az összes állatot örökbe adták

Minden házassági évfordulóját örökbe fogadással ünnepli a pár


 

(kutyabarát.hu)

Forrás: dogtime

 

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...