Saját KB bal
Saját KB jobb

Csak mert vegán lettél, még nem kell kutyádnak is annak lennie

Az általános nézet szerint, egy kutya is lehet vegetáriánus étrenden, amíg megkapja azokat a tápanyagokat, amelyeket a húsból szokott megszerezni. Azonban ennek az érzékeny egyensúlynak a fenntartása sokkal bonyolultabb, mint gondoljuk, és nem mindig jár előnyökkel.

 

 

Egyre több a vegán életmódra áttérő ember

Az elmúlt 10 évben hatalmas változásokon megy át számos ember étrendje. Nagy Britanniában, mondhatni, 360 fokos fordulatot vett az étkezés: már több mint 542,000 ember lett vegán (mindenfajta állati eredetű élelmiszer elhagyása), ami üdvözölendő, hiszen nagy könnyebbséget jelent a hústermelésre, az egészségre és a környezetünkre egyaránt. Állatszerető nemzetként az otthonok közel 44%-ában él valamilyen háziállat, és egy olyan régióban, ahol 8,5 millió kutyát tartanak, valahol természetes, hogy egy ilyen változás elindul – nem csak az emberi élelmiszerekben, de az állatoknak szánt termékekben is.

Elkezdett megemelkedni a vegetáriánus illetve vegán állateledelek iránti kereslet, de mielőtt úgy döntünk, hogy kedvencünktől mindenfajta állati terméket megvonunk, meg kell vizsgálnunk, milyen hatásokkal járhat ez.

A farkasok sem csak húst esznek

A macskáknak muszáj húst ennie a túléléshez, de a kutyák elvileg képesek növény-alapú termékeken élni, ami nem azt jelenti, hogy így is kell lennie. Bár a kutyák eltávolodtak farkasokkal közös őseiktől, de még a mai napig kimutathatók bizonyos hasonlóságok, így a kutyák is alkalmasak arra, hogy megismerjük, mi hogyan zajlik a természetben.

A rendkívül sikeres vadász életmódjuk ellenére a szürke farkasok étrendje jelentősen változik mind a környezet, mind pedig az évszakok hatására. Az amerikai Yellowstone Park farkasainak vizsgálata során megállapították, hogy a nyár folyamán a táplálék kis rágcsálókat, madarakat és gerincteleneket tartalmaz, valamint nagyobb prédákat, mint a szarvas. Emellett azonban a növényi táplálék is nagyon gyakori, a farkasok ürülékének 74% -a tartalmazza, főleg fűféléket és gyümölcsöket. A mennyiségi szintje azonban nem ismert.

A kutyák nem farkasok, de mégis

Természetesen tudható, hogy a ma élő kutyák nem farkasok, a háziasítás többtízezer éve alatt rengeteg változáson mentek keresztül, például ahogy alkalmazkodtak az emberi élelemhez. 2013-ban a svédországi kutatók megállapították, hogy a kutyák egyre inkább képesek lettek az amiláz nevű enzim előállítására, ez kulcsfontosságú a keményítő emésztésében, ami megtalálható a gabonában, a hüvelyesekben és a burgonyában. A kutatók egy másik fontos enzimet találtak, a maltózt, aminek jelenléte inkább hajaz a növényevőkre, mint a farkasokra. A bélflórájuk is igencsak megváltozott ordas társaikhoz képest.

A különböző ételekhez való alkalmazkodásban (és a tenyésztés miatt) a testméretük, a koponya formájuk és a fogazatuk is átalakult: a táplálék megszerzésének módja miatt hiába puhább ételeket fogyasztanak, a kutyák fogai érzékenyebbek lettek: gyakoribb a fogszuvasodás és a fogtörések.

Nem minden termék megfelelő

A kutyák vegán étrendjéről viszonylag kevés tanulmány készült. Mint mindenevők, a kutyáknak képesnek kell lenniük arra, hogy jól alkalmazkodjanak egy jól előkészített, kereskedelmi forgalomban kapható vegetáriánus étrendhez egészen addig, amíg az alapvető tápanyagok, amelyeket általában a húsból kapnak, jelen vannak az élelmiszerekben. Egy tanulmány még azt is kimutatta, hogy egy gondosan összeállított húsmentes diéta képes még dolgozó szánhúzó kutyák aktivitását is fenntartani.

De tartsuk észben, hogy nem minden ilyen mesterségesen előállított élelmiszer megfelelő. Az Egyesült Államok hatalmas piacán a termékek közel 25%-a nem tartalmazza az összes szükséges tápanyagot; ez minőség kérdése, de ráadásul sok kockázatot rejt magában a húsmentes etetés, mivel a hosszú távú tápanyag hiány súlyos betegségekhez vezet, amin a vegán étrend csak tovább ront.

Csontot rágni nyugtató

A mentális hátteréről is szót kell ejteni: míg a nagyobb darabok, nem veszélyes csontok megrágása fogaik megfelelő állapotát is fenntarthatják, nyugtatólag is hatnak a kutyákra, elégedettséggel töltik el őket, ami nagyon fontos a mai világban.

 

A témához kapcsolódnak:

Élő adásban égette le gazdáját a kutya, aki elvileg vegetáriánusként él egy ideje

A nyolc legegészségesebb zöldség és gyümölcs, amit kutyádnak adhatsz

Javaslat született, hogy a los angeles-i menhelyi kutyák térjenek át vegán étrendre

 

 

(kutyabarát.hu)

Forrás: independent

 

 

 

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...