Mi legyen az ölelkezéssel – szeretik a kutyák vagy sem

Biztosan mindenki átélte már azt az érzést, mikor kutyánk felteszi a lábait vagy fejét a vállunkra, és mi akaratlanul is átkaroljuk. De azt is sokszor látni, ahogy cukinak kikiáltott videókban kutyák egymást ölelgetik – kissé megrendezett jelenetek során. Azonban egyre többször kerül szóba, hogy valójában az ebek cseppet sem szeretik az ölelés metakommunikációját. Mi akkor az igazság?

 

Nem minden kutyának való az ölelés

Mielőtt elkezdjük tanítgatni kedvencünket az ölelkezésre, van néhány dolog, amit érdemes megfontolnunk, például érdemes szem előtt tartanunk kutyánk fajtáját, fizikai és mentális állapotát és komfort szintjét. A kutyák nem használják az ölelést, mint a köztük lévő kapcsolat kifejező eszközét, így a karunk kutyánk köré fűzése igen csak idegen terep nekik a kommunikációban.

Ha valaki mégis azt állítja, hogy az ő kutyája imádja az ölelést, azért nézze meg a testbeszédét közben: esetleg megmerevedik közben a teste? Elkapják a tekintetüket, nyalják a szájukat? Ez mind a diszkomfort jele lehet.

 

Fajta-, fizikai állapot- és személyiség függő

– Bizonyos fajtáknál egyszerűen nem egészséges, ha lábukat ölelő helyzetbe kényszerítnénk, ilyen például a basset hound vagy a bulldog.

– Fizikai állapotukat tekintve azoknak a kutyáknak, akik diszpláziával, arthritisszel, vagy más gerinc-, hát- vagy csípő problémával küzdenek, biztosan nem esik jól a póz. Sérülést vagy fájdalmat okozhatunk, nem éri meg a kockázatot.

– Némely kutyáknál egyszerűen extrém kényelmetlenséget vált ki, ha megölelik őket. Támadásként érzékelhetik, vagy úgy, mintha szabad mozgásukban korlátoznák.

 

Rá tudjuk őket szoktatni?

Ha megtanítjuk arra kedvencünket, hogy az ölelés egy megszokható, tanulható mozdulatsor, amely jutalomként is értelmezhető, nagyban csökkentheti a szorongás érzését, amikor átölelik. Ha feladatként, egy új trükként adjuk át kutyánknak, amit lépésenként pozitív megerősítéssel megtanítunk majd újra ismétlünk, mint bármely más mutatványt, akkor nagy valószínűséggel nem a korlátozó erőt fogja benne érezni, hanem a fizikai és szellemikihívást. Ennek ellenére, ha sokat kellene érte küzdeni, fontoljuk meg és inkább ne erőltessük.

 

Figyelem! Soha ne hagyjuk, hogy egy gyerek felügyelet nélkül ölelgesse a kutyát, idegen ebeket pedig egyenesen tilos! Sok kutya, aki nem ismeri az adott gyermeket, fenyegetésnek veheti az ölelést. Rengeteg kutyaharapás kezdődik ezzel az amúgy kedves és jószándékú mozdulattal.

 

Egyéb cikkek a köztünk lévő kommunikáció témájában:

5 módja a szeretetünk kifejezésének, amit kutyáink meg is értenek

A gügyögés javítja kapcsolatunkat kutyánkkal?

A kutyák által megélt stressz 10 intő jele

Dolgok, amiket kutyád titokban utál

 

 

(kutyabarát.hu)

Fotók: getty images

 

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...