Saját KB bal
Saját KB jobb

10 tipp, hogy a kutyával utazás stresszmentes legyen

A tengeri betegség az autóban a legtöbb kutyás számára egy ideig ismert érzés, de bizonyos idő után magunk mögött tudjuk hagyni, hogy csak az utazás boldogsága és az együtt töltött idő maradjon. Adunk pár tippet, hogyan tudjuk igazán zökkenőmentessé tenni a közös kiruccanásokat. Mert bár bízhatunk benne, hogy legtöbbször elég, ha letekerjük az ablakot – legtöbbször nem elég.

 

1. Indítsunk egy nagy játékkal vagy egy hosszú sétával

Ne is jusson eszünkbe az, hogy elindulunk egy hosszabb útra anélkül, hogy játszanánk előtte valamit. Különösnek tűnhet, de a feladatok nagyon fontosak ahhoz, hogy segítsen felszabadítani az energiákat, amelyek máskülönben az autón belül szabadulnának fel. Ráadásul a szorongást és a stresszt is csökkenti.

 

2. Kössük be!

Az első a biztonság, ha családról van szó, és a biztonsági öv használata ugyanolyan fontos a kutyáknak, mint az embereknek. Lehet kifejezetten állatok számára kapható biztonsági felszerelést kapni, de soha ne csatlakoztassuk a nyakörvhöz!

 

3. Csomagoljuk be a kedvenc játékait

Természetesen tartózkodnunk kell a nagy zabálásoktól az indulás előtt, hogy elkerüljük a gyomor felkavarodását, de az „éhezést” sok kutyánál ellensúlyozni tudjuk az utazás közbeni játékkal. Az autózás alatt szorongásra hajlamos ebeknél általában működőképes valamilyen rágcsálható játék.

 

4. Készüljünk nyugtatóval

Nem az emberi nyugtatókkal kell ilyen esetben számolnunk, vannak már kifejezetten természetes alapú, kutyáknak készült nyugtató hatású tabletták és készítmények. Bozony létezik olyan eb, aki soha nem növi ki az autós tengeri betegséget, így az ilyen gazdiknak muszáj valami mással felfegyverkezni a rosszullét vagy a stressz ellen. Figyeljünk a dózisra és az adagolás időzítésére!

 

5. Hidratáljuk jégkockákkal

Kitűnő lehetőség arra, hogy kutyánk ne igyon egyszerre túl sokat, de mégis megóvjuk a kiszáradástól. Lefagyaszthatunk például egy műanyag palackot, amelynek kellőképpen széles a szája, így mindig tudunk egy darab jeget adni a szájába a sok víz helyett. Az émelygés ellen is hatásos lehet.

 

6. Próbáljuk ki a tartós rágókákat

Ne az ehető fajtával próbálkozzunk, ha kutyánk hajlamos az autós rosszullétre. Már rengeteg olyan tartós rágóka van, amelynek íze hasonlít valamilyen, a kutya által szeretett ízre. Megoldás lehet a krónikusan unatkozó négylábú utasok számára.

 

7. Készüljünk fel a sürgősségi alapismeretekből

Soha nem gondolunk arra, hogy van-e elsősegély-készletünk addig, amíg nincs rá hirtelen szükségünk. De mit sem érnek a kesztyűtartóból előhúzható gézlapok, ha nem tudunk semmit a sürgősségi ellátásról.

 

8. Legyen kéznél kakis zacsi

Balesetek márpedig előfordulhatnak. A tengeri beteg kutyák leggyakoribb útitársa ugyan a hányás, de más úton is kijöhet, aminek a felszínre kell törnie. Nem csak az utazás közbeni megállásra kell tartogatnunk, de nagyon jól jöhet, ha valamit minél gyorsabban fel kell markolni kocsin belül.

 

9. Hozzunk valamit otthonról

Bár a hátsó ülés nincs túl messze, kutyánknak azért hiányozhatunk az utazás alatt: nyugodtan vihetünk valamit, ami felidézi az otthon illatát, például egy takarót vagy pólót, ami biztonságot ad kedvencünknek.

 

10. Csak akkor álljunk meg hirtelen, ha biztonsággal tudjuk megtenni

Bár biztosan ingert érzünk, hogy azonnal félrehúzzuk a kormányt az út szélére és kirángassuk kutyánkat a kocsiból, ha gyanús hörgő, öklendező hangokat hallunk, de ezt csak akkor tegyük meg, ha a közlekedést és az út szélének biztonságosságát is mérlegeltük. Nem éri meg balesetet szenvedni vagy okozni, hogy az autó tisztaságát megőrizzük. Ha van rá lehetőségünk gyorsan megállni, akkor se rángassuk vagy stresszeljük kedvencünket, mert csak még rosszabb élményeket fog kutyánk az autózáshoz kötni.

Amint ezeken túl vagyunk, már csak a kalandok várnak ránk!

 

Még több hasznos tanács:

Mit tegyünk, ha kutyánk nem kap levegőt?

Mit tegyünk, ha kutyánk tengeri beteg az autóban?

Drive-thru – éttermi autós rendelések kutya módra

 

 

(kutyabarát.hu)

Forrás: barkpost

 

 

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...