Kutyával utazás – mit tegyünk, ha kutyánk tengeri beteg az autóban?

Utazás kutyával mindig egy hatalmas élmény – kivéve, ha kedvencünk nem bírja túl jól az utazást. Nagyon sokan küzdenek az autós betegséggel, akár egészen rövid távokon is okozhat komoly rosszullétet. Ezeket tehetjük, hogy elkerüljük a hányás kitakarítását az autókárpitból.

Bármelyik kutyával előfordulhat

A rosszullét nem válogat, de inkább jellemző kölyök- és fiatal korban. Ennek egészen egyszerű oka van: a fiatal kutyákban a fülben elhelyezkedő, egyensúlyért felelős rendszer még nem fejlődött ki teljesen, de így sem mindenkinél jelentkezik.

Ha a kutya rosszul lett az első autóút során, akkor ezek után a hányás és a rosszullét könnyedén társulhat lelkileg az utazáshoz. A kutya rosszullétét a stressz is kiválthatja – különösen akkor, ha az autóvezetés célállomása az állatorvos, ami kölyökkorban elég gyakori.

Hogy tudjuk megelőzni?

A legtöbb ilyen esetet a stressz okozza, nem pedig maga a mozgás, amit az autó rázkódása vált ki. Kutyánkban nagyon jól társulhat az autó a hányással és a szorongással. A leginkább aggasztó általában maga az úti cél. Az autóban utazás összefügghet mentális, érzelmi, sőt fizikai traumákkal is. Íme néhány módja annak, hogyan legyünk úrrá az autós tengeri betegségen.

Kutyával utazás

1. Változtassuk meg kutyánkban az autóval kapcsolatos tapasztalatait. Keressünk egy nyugodt, tágas helyet, például egy parkot, amely közel – körülbelül 10 percre esik az otthonunktól. Vigyünk magunkkal valakit, aki megnyugtathatja kutyánkat, miközben haladunk. Ha elértük a parkot, játszunk sokat, élvezzük a közösen eltöltött időt. Amikor hazaérünk, azt is kövesse játék. Néhány órányi pihenés után adjunk csak enni az ebnek. Ha ezt többször is megismételjük, a kutya észre fogja venni, hogy az autóút nem mindig vezet rossz irányba.

2. Győződjünk meg róla, hogy kutyánkat üres gyomorral szállítjuk. A legtöbb kutya ilyenkor nem mutat tüneteket. Ha lehet, problémás kedvencünknek már 6-8 órával az utazás előtt ne adjunk ételt. Helyette inkább adjunk vizet. Nem mindenkinél működik: ritkább esetben a fordítottja is igaz lehet: vannak olyan állatok, akik igénylik, hogy valami legyen a gyomrukban, hogy elkerüljék a rosszullétet. De a hányás esélyét az étel megvonásával csökkenthetjük leginkább.

Kutyával utazás

3. Álljunk meg gyakrabban. Néhány kutya kitűnően bírja a több órányi autózást, de még egy edzett állat szervezete is besokallhat a huzamosabb rázkódástól. Ha lehet, egy-két óránként mindig tartsunk pihenőt, egészségügyi szünetet, és gondoskodjunk a víz pótlásáról, főleg melegben. Hányásra hajlamos kutyának azonban ne adjunk sokat.

4. Szerezzünk valakit, aki elvonja a kutyánk figyelmét akár kisebb játékokkal.

5. Biztosítsuk, hogy kutyánk ki tudjon nézni az ablakon. A táj látványa csökkenti a rosszullétek esélyét.

6. Kapcsoljuk ki a légkondicionálást és inkább engedjünk be kintről friss levegőt, de arra figyeljünk, hogy ne tudja teljesen kidugni a fejét, hiszen baleset veszélyes, és szeme is begyulladhat.

7. Ha tehetjük, próbáljuk ki, milyen egy tágasabb autóban utaznia.

8. Ha semmi más nem segít, egyeztethetünk állatorvosunkkal az ilyenkor adható készítményekről. Semmiképp se adjunk engedély és felügyelet nélkül semmit, főleg ne emberi gyógyszereket ne! Nem biztos, hogy pirulákat kell beadnunk, sok esetben elég lehet egy enyhe nyugtató hatású természetes alapú készítmény is. Próbáljunk ki többfélét is.

Az autós betegség előjelei – a lényeg a megelőzés

Kutyával utazás

• Kedvetlenség

• Túl sok nyáladzás

• Állandó ásítozás

• Lassú sírás

• Hányás

• Nyugtalanság

• Bágyadtság

 

Cikkajánló:

Mancsok négy keréken

Menjünk nyaralni kutyával! De mivel?

Nagyon kutyabarát autó – Nagyon!

(kutyabarát.hu)

Forrás: dogtime
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...