Miért kaparják a földet a kutyák a dolguk végeztével?

Szinte minden gazdi megtapasztalhatta már, milyen, amikor a fűcsomók, földdarabok vagy egy rakás homok repül szanaszét, miután kutyája elvégezte kis- vagy nagy dolgát. Idegesítő, vicces vagy csak hétköznapi – de vajon tudjuk-e, hogy miért csinálja? Tiltsuk vagy engedjük?

Legtöbben nem ismerik a miértjeit, sokan csak egy megmagyarázhatatlan viselkedésként tartja számon, bár a legtöbben valahogy mégis a dominancia fogalmával kapcsoljuk össze.

Furcsa, de nem olyan gyakori, mint azt hinnénk

– Nagyjából egyenlő arányban találhatjuk meg nőstényeknél és hímeknél, de összességében mindössze a kutyák 10%-ában fordul elő – mondja Rosie Bescoby, klinikai állatviselkedés szakértő. A viselkedés egészen pontos körülményekkel szokott együtt járni: általában a kutyák ezt a viselkedést közvetlenül a vizelés vagy székelés után mutatják, amikor új területen jelennek meg, ismeretlen illatok közt vagy miután megérzik egy másik kutya szagát valahol.

Az állatvilágban viszont nem ritka

Nemcsak a kutyák, de a farkasok, a prérifarkasok, és más emlősök, mint az oroszlánok is gyakran viselkednek így. A témával már rengeteg viselkedés kutató is foglalkozott az állatvilágot tanulmányozva, akik hasznos kulcsokat nyújthatnak ahhoz, hogy kutyáinknál is megértsük a folyamatot.

Például a farkasoknál ez a szociális élet része, hiszen falkában élő állatok – nyilatkozta Carlo Siracusa, állatorvos – viselkedés szakértő, a Pennsylvania Egyetemről. – A falkában lévő domináns állatok általában ezt a viselkedést használják, hogy területüket körül határolják. Ezzel próbálnak meg üzenetet küldeni más farkasoknak, hogy ha átlépik ezt a határt, akkor megtámadják őket. A viselkedés idegenekre irányul, nem ugyanabba a falkába tartozó állatokra. – Egyrészt a folyamatnak van egy vizuális hatása: a kaparás nyomok, amelyeket az állat hagy a földön, másrészt az illatanyagok is jelzés értékűek, amelyek így nagyobb területen lesznek érezhetők – sőt, még az adott egyed mancsainál termelődő illatanyagokat is ekképp kerülnek a talajra.

Hogyan kapcsolódik ez a háziasított állatokhoz?

A terület jelzésének ösztöne a ma, mellettünk élő kutyáknál ugyanúgy megmaradt szokás, így valószínűleg az illatanyag elszórása is hasonlóan része még mindig az ösztön készletüknek. A különböző mirigyek a lábfejekben ráadásul feromonokat is termelnek, amiket a föld kaparásán keresztül a kutyák otthagyhatnak a talajban, majd nagy területen tudják eloszlatni őket az erőteljes rúgásukon keresztül. Ez nagyon erős kémiai jelzést adhat más kutyáknak, hogy kedvencünk ott járt. Nem világos, hogy pontosan milyen funkcióval rendelkeznek ezek a feromonok, ezért nehéz következtetéseket levonni arról, hogy milyen üzenetet küldhetnek más kutyáknak.

Agresszív ez a fajta viselkedés?

Habár kézenfekvőnek tűnik arra a következtetésre jutni, hogy a föld kaparása egy agresszív viselkedésforma része – hiszen ez egy módja annak, hogy aktívan fenyegessen más állatokat, ha azok belépnek a körülhatárolt területre – a szakértők úgy vélik, hogy ez sokkal árnyaltabb. A háziasított állatok ugyanis nem ugyanúgy kezelik a területek fogalmát, mint vadon élő társaik. Valószínűbb, hogy egy modern környezetben nem az idegen állatok távoltartása a cél, hanem sokkal inkább a figyelem felkeltése a saját jelenlétükre, hogy a másik állat számítson rá, hogy esetleg találkozhatnak egymással.

Carlo Siracusa szerint a háziasított állatok körében a jelenség gyakrabban fordul elő ideges, magabiztosság híján lévő ebek körében. De ez nem azt jelenti, hogy minden földet kaparó kutya szorong, mivel alapvetően ez egy a természetben is előforduló viselkedés.

Az idegesebb állatnál előfordulhat, hogy a terület határainak irányítására tett cselekedet inkább a terület biztonságosabbá tételére irányuló kísérlet, mert valójában nem nagy rajongója a többi kutyával való találkozásnak. Rosie Bescoby szerint ez azt is megmagyarázza, hogy a kutyák általában erősebben kaparják a talajt, amikor ismeretlen területeken tartózkodnak, és miért csinálják látványosabban az ivartalanított szuka kutyák, mint az ivarosak.

Engedjük vagy tiltsuk?

A szakértők egyetértenek abban, hogy akármi is saját kutyánknál a viselkedés oka, hiszen ez változhat az eb szocializáltságától függően, a legjobb, ha nem próbáljuk meg erőszakkal kiirtani ezt az ösztönt kedvenceinkből. Alapvetően nem bizonyított, hogy bármikor is agresszív viselkedés követné a jelenséget, maximum a gazdiknak okoz fejfájást a fű kikoptatása, így azt javasolják, inkább hagyjuk, hadd csinálják, és a gazdik figyeljék meg az utána következő viselkedés sorozatot. Az így kifejezett „titkos üzenetek” átadásának megakadályozása zavart okozhat a kutyák közötti kommunikációban, ami sérülékennyé teheti kedvencünket más ebekkel szemben.

(kutyabarát.hu)

Forrás: livescience
Fotó: puppytoob
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...