Saját KB bal
Saját KB jobb

Ha erre a 7 kérdésre igennel tudsz válaszolni, felelős gazdi vagy

A világ kutyásai a szeptembert nevezték ki a világon a felelős kutyatartók hónapjának. Bár mindannyian szeretnénk hinni, hogy mi magunk tökéletesen megfelelünk ennek a kategóriának, de az igazság az, hogy nem attól felelős egy kutyatulajdonos, hogy kedvence megéri a 8-10-12 éves kort. A hangsúly sokkal inkább a döntéseken, a hétköznapokon és kutyánk életének minőségén van. Ha boldog, elégedett, mi pedig felelősen döntünk vele kapcsolatban, akkor nagy baj nem lehet.

 

1. A megfelelő fajtát választottad?

Alapvető fontosságú, hogy első körben megfelelően mérjük fel saját életstílusunkat, temperamentumunkat, személyiségünket és életkörülményeinket. Az elvárásaink sem utolsók: nem mindegy, mire vágyunk és mit tudunk cserébe biztosítani. Előbbi nem teljesülésénél bennünket, utóbbinál kutyánkat éri csalódás. Bár általában a kutyák alkalmazkodó képessége kiemelkedő, de teljesen felesleges olyan keretek közé szorítani egy-egy fajtát, ami alapvetően más életkörülményeket igényelne. Természetesen nem tudhatjuk, mi történik majd velünk a következő tíz évben, de ha már eleve rosszul mérjük fel az elvárásainkat és határainkat, akkor biztosan nagy nehézségek elé nézünk a kutyatartásban.

 

2. Naprakész kutyád egészségügyi ellátása?

Ahogy mi sem felejtjük el bevenni, ha vitamint vagy gyógyszert szedünk, úgy kutyánk alapvető egészségügyi ellátását sem intézhetjük hiányosan. Gondoskodnunk kell az oltási programról, a megfelelő élősködő elleni védelemről féreghajtásról. Mindez jó alkalom arra, hogy egészségi állapotáról konzultáljunk az állatorvossal, és elvégeztessünk pár ellenőrző vizsgálatot. Ha tartjuk magunkat a rendszerességhez, sok betegséget vagy veszélyt megelőzhetünk.

 

3. Kutyabiztos az otthonod?

Akármennyire barátságos és kényelmes nekünk, otthonunk mégis számtalan veszélyt rejthet egy négylábúnak. Ugyanúgy, mint a gyerekekkel szemben, fontos, hogy megbizonyosodjunk róla, hogy kutyánk sem tud semmilyen dologhoz hozzáférni, amely árthat neki. Ez magában foglalja az összes vegyszer és tisztítószer elzárását, a szemét elzárását, az apróbb tárgyak elpakolását. Emellett a kijutást is meg kell tudnunk akadályozni: hiszen ha kutyánk már nincs otthonunk biztonságában, könnyedén elveszhet, baleset érheti, de ő maga is előidézhet sérüléseket vagy vitás helyzeteket.

 

4. Biztosítod neki a hozzá leginkább illő mozgást?

Sem a mennyisége, sem a minősége nem mindegy: még ha az első pont alapján nem is választottunk magunk mellé túlzottan aktív kutyát, mégis minden ebnek alapvető igénye a testi és szellemi lefárasztás. Nem csak egészségügyi kérdés, de a mentális jóllétét is nagyban befolyásolja, hogy agyát és testét ideális módon használhassa. Bizonyos fajták eredeti funkciója alapjaiban határozza meg a vele végzendő és végezhető feladatok milyenségét és mennyiségét. Ezzel egyrészt biztosíthatjuk egészségét, kellemes pihenő idejét, erősíthetjük a köztünk lévő kötődést és csökkenthetjük a szorongás vagy unalom okozta rombolás esélyét is.

 

5. Számára ideális táplálékot kap?

A szükség nagy úr – de a lustaság is. Ma már szinte összeszámolhatatlan fajtájú száraztáp kapható a piacon, amelyek közül a leggyengébb minőségtől a prémium kategóriákig minden megtalálható. Ezen kívül létezik a nyers etetés,a vegetáriánus vagy vegán élelmezés, a házi koszt és még sorolhatnánk. Érdemes az etetés megválasztása előtt egy a fajtát ismerő állatorvossal vagy dietetikussal konzultálni. Kutyánk mindennapos aktivitása sem elhanyagolható.

 

6. Gondoskodsz kutyád általános higiéniájáról?

Szőrápolás, bőrápolás, körömvágás, fogkő – mind a mai modern és felelős állattartás szerves része. Ha nem is értünk mindegyikhez, állatorvosunk vagy kutyakozmetikusunk segít a megfelelő ápolószerek és idő megválasztásában. Az elmúlt évtizedek egyik vezető halálokává kezdenek válni a fogakból elterjedő fertőzések és gyulladások, így mindenképp fontos, hogy megváltoztassuk hozzáállásunkat.

 

7. A nevelés és a szocializáció terén minden hibátlan?

Bár egyre több magyarázat és nevelési módszer létezik, ami kutyánk működését és a kettőnk közti kapcsolatot igyekszik leírni, de alapvető fontosságú, hogy kedvencünk teljesen megbízható, jól nevelt és szocializált legyen a hétköznapokban. Biztosítanunk kell számára, hogy más kutyákkal szemben megfelelő nyelvet beszéljen, könnyedén kommunikáljon és az emberi világban is képes legyen jól értelmezni bizonyos helyzeteket. Ha alapvetően szófogadó, kezelhető és megbízható kutyát neveltünk, közös életünk nagy része problémamentes lesz.

 

Kapcsolódó tartalmaink:

Kutyazuhany a lakásban – luxusnak tűnik, de működik!

Kutya a lakásban – így takaríts, és nem lesz büdös

Biztonságos a kerted kutyád számára?

5 szórakoztató kutyás feladat, amit étellel játszhatunk

11 szuperül átalakított Ikea kutya bútor, amit mindenkinek ismernie kell

 

 

(kutyabarát.hu)

Forrás: dogtime

 

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...