5 szórakoztató kutyás feladat, amit étellel játszhatunk

Legtöbb esetben kutyáink a nap bármely szakaszában vevők valamilyen finomságra. De szimplán csak megkapni az ételt semmilyen kihívást nem jelent, ami egy letargikus típusú ebet csak még inkább unottá tesz, ami hajlamossá teheti a rombolásra vagy a szorongásra. Az étellel játszható feladatok nagyszerű módja a gyakorlásnak, a kötődés erősítésének és a motivációnak. Használják a fejüket, miközben nagyszerűen szórakozik kutya és gazdi is.

 

1. Játsszunk „Találd meg”-et

Míg a mai farkasok még mindig maguk keresik az élelmet, a kutyák azonban már nem, de mégis ösztönösen kutatnak az étel után, ha azt várjuk el tőle. A „Találd meg” játékban ezeket az ösztönöket használhatja, és még a napi feladat is megvan. Kezdjük egy jutalomfalat elrejtésével, miközben kutyánk lát bennünket, majd engedjük meg neki, hogy „megtalálja”. Később intézhetjük a feladatot úgy, hogy nagyobb kihívást jelentsen, mikor kedvencünk már egy másik szobában tartózkodik az elrejtés alatt.

 

2. Tanítsunk parancsszavakat és trükköket, hogy megkapja az ételt

A legtöbb gazdi rendszeresen használja jutalomként az ételt, miközben hasznos tanácsokat taníthat. Ez lehetőséget ad arra, hogy a kutyák megdolgozzanak az ételért, és a kutyánk irántunk érzett figyelmét is összpontosítja. Gyakoroljuk mindig a régebbi feladatokat is, de igyekezzünk néhány újat is belevinni a játékba.

 

3. Hasznos lehet a „marad” parancsnál

A „Marad” parancs az egyik leghasznosabb, amit kutyáink ismerhet, akár életmentő is lehet bizonyos esetekben, de a kulturált kutyázásnak biztosan alapvető eleme. Az étel megkapása előtti idő remek időpont, hogy a helyben maradást gyakoroljuk, ráadásul a túlzásba vitt habzsolást is lassíthatjuk. Ültessük le kedvencünket az étel elé, és csakis az engedélyünkkel kezdhessen bele az evésbe. Növelhetjük a saját távolságunkat az ebtől és táljától, hogy ne csak jelenlétünk miatt maradjon helyben.

 

4. Adjunk neki ételes rejtvény játékot

Szintjén egy jó módja annak, hogy kutyánk megdolgozzon az ételért. Lelassítja a habzsolást és lefoglalja az ebet, hogy minél kevesebbet unatkozzon. Sokféle ételes játékot kaphatunk a boltokban, az egyik legismertebb a Kong, amely masszív gumiból készült és a belsejébe lehet rejteni a jutalomfalatokat.

 

5. Játsszuk az „Itt a piros, hol a piros” játékot

Nagyszerű móka, összetett tudást igényel mind a kutya, mind a gazdi részéről. Kezdjük masszív műanyag edényekkel, keverjünk össze kutyánk szem előtt két edényt, és várjuk el, hogy kedvencünk megmutassa, melyikben van az étel. Ehhez érdemes előtte begyakarolnunk a „pacsi” parancs egy fajtáját, amellyel jelezni tudja az egyik vagy másik edényt. Amikor már biztosan megtalálja a falatokat, beiktathatunk egy harmadik edényt is.

 

Cikkajánló:

Szakértők figyelmeztetnek a szétrágható gumilabdák veszélyeire

Biztonságos kutyajáték?

11 szuperül átalakított Ikea kutya bútor, amit mindenkinek ismernie kell

5 módja a szeretetünk kifejezésének, amit kutyáink meg is értenek

 

 

(kutyabarát.hu)

Forrás: dogtime

 

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...