Saját KB bal
Saját KB jobb

Megérzik és értik-e a kutyák saját haláluk pillanatát?

Arról már sokat tudunk, hogy a kutyák képesek bizonyos betegségeket jelezni, amelyről nekünk még fogalmunk sincs. A kutatók azt is vizsgálták – a furcsábbnál furcsább esetek miatt – hogy kedvenceink vajon előre érzik-e egyes emberek halálát. De vajon mi a helyzet saját elmúlásukkal? Képesek értelmezni és megválasztani a pillanatot?

Gyász a fajtársakkal szemben

Bizonyos szinten úgy tűnik, hogy az állatok képesek értelmezni a halál fogalmát. Az elefántoktól, akik meggyászolják a csorda halott tagjait, egészen a bálnákig, akik nem hagyják hátra halott borjaikat, sok faj ugyanúgy reagál a halálra, mint az emberek.

Sok ember, aki viszonylag sok állat halálánál van jelen – például munkájukból kifolyólag – gyakran számol be arról, hogy egy haldokló állat barátai úgy viselkednek, mintha valamilyen értelemmel rendelkeznének a helyzetről. Egy állatorvos számolt be a furcsa helyzetről, mikor egy kutyát kezelt otthon. Az egész folyamat alatt távol maradt a család macskája, de amint az injekciót előkészítették az eutanáziához, a cica odakuporodott a kutya mellé, mintha vele akart volna lenni utolsó pillanatában.  Sőt gyakran előfordul az is, hogy otthoni elaltatásnál, a halál pillanatában a család többi kutyája vonyítani kezd.

A megfelelő pillanat

De az már nehezebb kérdés, amelyek arra vonatkoznak, hogy az állatok megértik-e saját haláluk közeledtét. Sok tulajdonos arról számol be, hogy kedvencük „elmondják” – jelzik nekik, hogy elérkeztek az út végére. A legtöbb esetben az állatok magukba fordulnak, visszavonulnak még az általuk kedvelt emberektől is, és már nem érdekli őket, hogy mi folyik a ház körül. Más esetekben pont az ellenkezője történik: a haldokló ebek kiemelt figyelmet szentelnek gazdáiknak, vagy olyan dolgokat tesznek, amelyeket soha nem tettek korábban. Ezek a viselkedések vajon azt mutatják, hogy az állatok megértik, hogy hamarosan meghalnak, vagy egyszerűen csak az egészségügyi és mentális változások okozzák?

 „Jó nap ez a halálra”

A gazdik több olyan esetet is tapasztalnak, amikor úgy tűnik, mintha kedvencük kiválasztaná a „megfelelő” időt a halálra. Nem egy olyan történet kering, hogy a kutyák megvárták, míg gazdájuk – akár a világ túlsó feléről – odaért hozzájuk, és csak utána adták fel a harcot.

Az ebek gyakran töltik utolsó napjaikat a kertben: mintha a legbékésebb helyet vagy napot próbálnák kiválasztani. De gyakori az a tapasztalat is, hogy az egész napot átalusszák, majd amikor este felébrednek, nem találják a helyüket – mintha már máshol kellene lenniük.

Valószínűleg soha nem fogunk tudni végleges választ adni arra a kérdésre, hogy a kutyák tudják-e, hogy mikor fognak meghalni. Ami azonban létfontosságú, az az, hogy a gazdik és az állatorvosok felismerjék, mikor közeledik a vég, hogy minden szeretetet és gondoskodást megadhassanak, ami ahhoz szükséges, hogy hű társunk utolsó napjai a lehető legszebbek és könnyűek legyenek.

 

A témához kapcsolódnak:

Miért marad néhány kutya gazdája sírjánál?

Egy kutya elvesztésekor érzett gyász felér egy családtag elvesztésével

Szívszorító felvételen próbálja lehúzni halott társát egy kutya az útról

A kóbor kutya nem bírta elhagyni halott társát

(kutyabarát.hu)

Forrás: petmd

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...