Saját KB bal
Saját KB jobb

Egy kutya a biopsziánál pontosabban képes jelezni a rosszindulatú elváltozást

Kutyánk orra akár 100 000-szer is érzékenyebb lehet, mint a sajátunk. Ezért képes olyan dolgokat „kiszagolni”, amire az emberi orr képtelen. Egy kiskanál cukrot képes megérezni egy nagy úszómedence vizében, ha arról van szó. De ami ennél sokkal fontosabb, hogy bizonyos betegségek szagát is megérzik és képesek jelezni az elváltozás jelenlétét, többek között a rákos elváltozásokat is képesek kiszagolni.

Sőt, a rák „szagára” kifejezetten érzékenyek, amit már  több tudományos kutatással is bizonyítottak. Ma már egyenesen azt ajánlják az ezzel foglalkozó kutatók, hogy ha a kutyánk egy testrészünket sokszor és visszatérően szagolgatja, akkor erre a jelzésre érdemes odafigyelni.

Meglepő esetről számolt be egy amerikai rákbeteg nemrég a sajtóban. Stephanie Herfel-t husky kutyája többször is figyelmeztette a petefészek rákra, sőt neki köszönheti, hogy időben felfedezték az orvosok az elváltozást. Herfel a Milwaukee Journal Sentinel-nek adott riportjában elmesélte, hogy először csak azt vette észre, hogy Sierra nevű kutyája olyan vehemensen és erősen kezdte el szagolgatni az alhasát, hogy azt gondolta, valamit ráöntött a ruhájára.  Herfel ekkor már alhasi fájdalmakkal küzdött egy ideje, de az orvosok azt mondták neki, hogy petefészek cisztája van. Sierra jelzése után felkeresett egy másik nőgyógyászt, aki végül diagnosztizálta nála a rákot.  A történet viszont itt nem ért véget. Bár a kezelés először sikeresnek bizonyult, 2015-ben és 2016-ban is visszatért a betegség Herfel testébe és mind a kétszer a kutya előbb jelezte azt, mint az orvosi diagnózis. Nem csak saját gazdájánál jelzett Sierra, gazdája közvetlen környezetében két másik esetben is jelezte a rák jelenlétét. Herfel onkológusa egyáltalán nem csodálkozott az eseten, hiszen ezzel a rendkívüli képességgel más kutyák is bírnak és közel 98%-os pontossággal képesek jelezni a rák jelenlétét a szervezetben.

Már 1989-ben publikáltak olyan eseteket orvosok, amikor a kutyák érzékelték és jelezték a rákot, 2004-ben pedig be is bizonyították, hogy a kutya vizeletmintából képes kiszagolni az elváltozást.  Egy 2011-es tanulmány kimutatta, hogy a kolonoszkópos vizsgálat pontosságával jelzik a kutyák a vastagbélrák jelenlétét székletminták segítségével. Sőt, ami a legfontosabb, hogy korai stádiumban is képesek voltak kimutatni a betegség jelenlétét. Ennek ellenére még mindig nem használják a kutyákat rutin diagnosztizálásra az orvosi gyakorlatban, pedig egy nap biztosan a rendszer részei lesznek ezek az elképesztően érzékeny orrok.

kutyabarat kutyabarát

Civil szervezetek körében viszont már kezd elterjedni, hogy szűrésre ilyen kutyákat alkalmazzanak. Az Austini Tűzoltók Szövetsége például a magasabb kockázatnak kitett tűzoltóit minden évben a Cancer Dogs nevű szervezettel együttműködve szűrik le, kutyák segítségével. Már több mint 30 000 dolgozót teszteltek a program részeként. Természetesen ez a szűrés nem helyettesíti az orvosi, műszeres diagnosztikát, mégis sokat segít a korai felismerésben.

A kutyák nemcsak a rákos elváltozást képesek jelezni, hanem többek között a maláriát és Parkinson kórt is. Több szervezet dolgozik már azon, hogy az orvostudomány diagnosztizálásra használt érzékszerveit (hallás, látás, érintés) kiegészítsék a kutyák által igénybe vehető érzékeny szaglással is. Mára már azt is bizonyították, hogy a kutyák közel sem adnak olyan számban hamis diagnózist, mint a mai gyakorlatban használt szűrési eljárások, melyek a sok felesleges biopsziához és más kezelésekhez vezetnek.

Egy 2006-os tanulmány szerint, mely a Journal of Integrative Cancer Therapies orvosi folyóiratban jelent meg, a kutyák 99% biztonsággal jelezték a korai tüdőrákot, és 88%-ban a korai mellrákot. Ez pontosabb eredmény, mint amit a biopsziás eljárás során kaptak az orvosok.

Ettől függetlenül számos jogi és etikai kérdést vet fel a kutyák rákgyógyításba való bevonása, így a rutin kutyás diagnosztika bizonyára várat még magára. Ettől függetlenül a hallottak és olvasottak alapján érdemes figyelnünk otthon kutyánk jelzéseire.

 

Bohata Krisztina

(Kutyabarát.hu)

Forrás: Milwakee Journal Sentinel november 30, 2018.
The Telegraph August 21, 2018.
Integrative Cancer Therapies March 1., 2006.
healthypets.mercola.com

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...