Saját KB bal
Saját KB jobb

Miért kergetik a kutyák a farkukat?

A kutyák alapvetően játékos természetű állatok, akik néha szórakozásból kergetik a farkukat. A dolog akkor válik problémává, ha állandósul, rendszeresen ismétlődik, mértéke eltúlzott, esetleg sérülést is okoz saját magának az eb. De mit tehetünk ellene?

 

Fajta és kor

Egyes állatoknál ismert bizonyos genetikai hajlam a kényszeres viselkedésformákra, amilyen a farok üldözése is. Emellett a kutya kora is meghatározó tényező lehet. A viselkedés gyakori az idősebb kutyáknál, és gyakran valamilyen pszichológiai vagy egészségügyi problémát jelez. A kölyökkutyákban azonban még a játékosság ártalmatlan kifejeződése lehet.

Figyelem

A kutyák szociális lények, akik szorosan együtt élnek az emberekkel. Mire ne vágynának jobban, mint szeretett gazdájuk figyelmére. Könnyedén eltanulnak olyan viselkedésformákat, amellyel magukra tudják vonni a gazdi figyelmét. Még az is pozitív megerősítést alakíthat ki a kutyában, ha nem kívánt viselkedésként figyelünk fel rá és elutasítjuk azt – de akkor is időt áldozunk rá olyankor.

Túltengő energia

A faroküldözés egyik alapvető oka lehet az unalom, illetve azon kutyák levezetésére irányuló cselekedet, akik túl magas energia szinten élnek a hétköznapokban. Jó figyelmeztető jel lehet arra nézve, hogy kedvencünk több mozgást, bonyolultabb feladatokat igényel, hogy levezesse mindennapi energiáit. Biztosak lehetünk benne, hogy ez volt az ok, ha a nem kívánt viselkedés megszűnik a lemozgatás növekedésével.

Sérülés

Ha a kutya sérülést szenvedett a farkán vagy annak környékén (gyakori ilyen sérülés, ha odacsípjük valahova), akkor gyakran a farka üldözésével igyekszik csökkenteni fájdalmán. Bőr irritáció, parazita fertőzés és idegi elhalás is hasonló tüneteket okozhat.

Szorongás

Sajnos a pszichológiai háttér is igen gyakori. Először általában valamilyen fizikai okkal függ össze (ld fentebb), majd amikor a kutya rájön, hogy ez a viselkedés megnyugtatja, csökkentheti a stresszt, hajlamos azonnal rászokni a viselkedésre. Nagyon nehéz utólag kezelni, így érdemes már a korai szakaszban figyelni rá.

Orvosi okok

Előfordulhatnak olyan idegrendszeri állapotok, amelyek miatt a kutya üldözheti a farkát. Viszonylag ritka, de súlyos állapot, az epilepszia velejárója is, de egy kezdődő bénulás jele is lehet.

Kezelése

A szerencsésebb kutyáknál magától elmúlik a probléma, vagy elég, ha párszor röviden beavatkozunk a cselekvésbe. Sok esetben egy állatorvosi vizit alkalmával is kiderülhet a farok üldözés oka. Ha azonban egyre gyakoribbá válik, és minden lehetséges egészségügyi okot kizártunk, érdemes szakértőhöz fordulnunk, mert nagyon nehéz visszafordítani egy már állandósult szokást. Mindenképp egy alternatív viselkedéssel kell kiváltanunk, például egy elterelő játékkal vagy feladat adással. Fontos, hogy már akkor adjunk valamilyen parancsot, mielőtt a farkát elkezdi üldözni. Ha ezután a megfelelő viselkedést jutalmazzuk, a hibás viselkedést pedig figyelmen kívül hagyjuk, egy idő után átállíthatjuk kutyánk szokásait.

Gyógyszeres kezelés

Az alacsony szerotonin és a megemelkedett dopamin szint is összefüggésbe hozható a farok üldözésével. Ha semmilyen módon nem sikerül a viselkedést megváltoztatni, akkor érdemes ezeket az értékeket megnézetni, de tartsuk észben, hogy egy esetleges gyógyszeres kezelés hatása akár több hónapba is telhet, mire érvényesül.

 

Ezekre is érdemes odafigyelnünk.

Az üldöző-rögeszmés kutyákra sok veszély leselkedik – így előzheted meg a bajt

A külföldre utazó kutyák rengeteg idegen betegséget terjesztő élősködőt hozhatnak haza

Mit kell tudnod a Cushing-szindrómáról

 

 

(kutyabarát.hu)

Forrás: vetwest

 

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...