Saját KB bal
Saját KB jobb

10 étel, ami segít a rák elleni harcban és a megelőzésben

Bár sajnos még nem olyan fejlett az orvostudomány, hogy bármilyen étel vagy gyógyszer megakadályozná a rák kialakulását, de bizonyos anyagoknak, élelmiszereknek mind a megelőzésben, mind a kialakult betegség elleni harcban nagy szerepe lehet. Az étrend megváltoztatását ajánlott állatorvosunkkal egyeztetni, de ezeket az ételeket mindenképp érdemes minél előbb bevezetnünk.

1. Halolaj

A halolaj az omega-3 zsírsavak egyik alap forrása, amelyek pozitív hatással vannak a tumorok méretére és csökkentik a gyulladásokat. A halolajnak sok más előnye is van kutyánk mindennapjaiban: segít megőrizni a szőr fényességét és jótékony hatással van a bőr szárazságára. A halolaj lassíthatja a rák növekedését, így gyakran ajánlott a betegséggel már küzdő kutyáknak.

2. Állati zsír és fehérje

A daganatok sok fehérjét vonnak el a test más területeiről, így kevesebb fehérje jut az izomnövekedéshez, a fertőzésekkel szembeni védekezéshez és a sebgyógyuláshoz. Annak érdekében, hogy a kutya testében elegendő legyen belőle, magas fehérje tartalmú étrendre van szüksége. A rákban szenvedő kutyák étvágya általában csökken, így elkezdik felhasználni a szervezetükben elraktározott zsírokat. Ezért is fontos, hogy étrendjük megfelelő mennyiségű zsírt is tartalmazzon.

3. Áfonya

Az áfonya tele van antioxidánsokkal és tartalmaz ún. ellagic savat, amely blokkolja az anyagcsere olyan irányait, amelyek rákhoz vezethetnek. Az áfonyában lévő antioxidánsok megakadályozzák a sejtek károsodását, és a gyümölcs sötét színéért felelős antocianin erős gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal rendelkezik. A laboratóriumi vizsgálatok során az áfonyákról kimutatták, hogy sokféle rákos megbetegedést állítanak és előznek meg.

4. Brokkoli

A brokkoli gazdag glükozinátokban, amelyek olyan biológiailag aktív vegyületekké válnak, amelyek rákmegelőző tulajdonságokkal rendelkeznek. Ezek a vegyületek megvédik a sejteket a DNS-károsodástól, inaktiválják a rákkeltő anyagokat, a tumor sejtjeit pusztítják, emellett pedig hatékonyan akadályozzák meg a tumorsejtek újabb kialakulását. Emellett gyulladáscsökkentő hatással is bírnak.

5. Sütőtök

A sütőtök béta-karotinban gazdag, ami a szervezetben A-vitaminná alakul át. Az A-vitamin antioxidáns, amely megakadályozza a szabad gyökök okozta károkat. A béta-karotin, amely a sütőtök narancssárga színét adja, lelassíthatja a rák növekedését és fokozhatja az enzimeket, amelyek segítenek megtisztítani a szervezetet a rákot okozó anyagoktól.

6. Kurkuma

A kurkuma ún. kurkumint, antioxidáns és gyulladásgátló vegyületet tartalmaz. A rák megelőzéseként és kezeléseként is működik. A kurkumin korlátozza a rák kialakulását és csökkentheti a tumorokat. A kókuszolajjal való kombinálása segíthet növelni a kurkumin felszívódását.

7. Alma

Az alma ún. antiangiogén táplálék, ami megakadályozza az új erek kialakulását a már meglévő véredényekből. Ez fontos a rák elleni küzdelemben, mert megakadályozza, hogy a daganat vérhez jusson, ezzel kvázi kiéhezteti és megakadályozza a növekedést. A kutyákon végzett vizsgálatok alapján kimondható, hogy az antiangiogén élelmiszerek 60%-os sikerrel kiéheztették a daganatokat.

8. Kókuszolaj

A kókuszolajban található zsírsavak sok egészségügyi előnnyel járnak, és a tumorokkal szembeni hatékony tulajdonságokkal rendelkeznek. A kókuszolaj előnyös a bőr számára, meg tudja állítani azokat az elváltozásokat, amelyek nagy eséllyel vezetnének rákos betegséghez és csökkentik a rákos növekedést is. A kókuszolaj képes megölni néhány olyan baktériumot is, amely nagy arányban okozhat rákos elváltozást.

9. Spárga

A spárga nagy koncentrációban tartalmaz ún. glutationt, amely antioxidáns megakadályozza a karcinogének (rákkeltő anyagok) és a szabad gyökök által okozott károsodásokat. Szaponint is tartalmaz, amelyek gyulladásgátló tulajdonságokkal rendelkezik. A spárga biztosan jótékony hatással van a rákos megbetegedésekre, így hatásait folyamatosan vizsgálják.

10. Szeder

Az áfonyákhoz hasonlóan a szeder is gazdag antocianinokban, így erős gyulladásgátló hatással bír. Az USDA (Mezőgazdasági Minisztérium, USA) a szedret az Egyesült Államok egyik legfőbb antioxidáns forrásává nyilvánította. Fokozza a védelmet a szabad gyökök ellen, és könnyen összekeverhetők más ételekkel, hogy ízletes falatot nyújtsanak a kutyák számára.

Ezeket is ajánljuk a témában:

A kókuszolaj kiemelkedően jótékony hatással van kutyáinkra

A kutyáknak is szüksége van természetes vitaminokra

A nyolc legegészségesebb zöldség és gyümölcs, amit kutyádnak adhatsz

(kutyabarát.hu)

Forrás:dogtime
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...