Saját KB bal
Saját KB jobb

Vajon minden helyzetben a gazdit választja a kutya?

Helyzettől függ, hogy egy kutya a tulajdonosát vagy egy idegent választ, hogy kivel van szívesen? A legújabb tanulmány szerint igen. Sőt, azt is bizonyították, hogy egy menhelyen élő kutyának 10 perc után már nem vagyunk idegenek a szemében, ami nagyban javíthatja az örökbe fogadási kedvet.

 

Mindig téged fog választani egy idegennel szemben?

Hihetjük, hogy igen, de valószínűleg ennél összetettebb a folyamat. Azt már korábbi kutatások bizonyították, hogy egy szobát és a benne lévő a tárgyakat sokkal szívesebben fedez fel egy kutya, ha a gazdája is jelen van. És ha úgy érezzük, hogy a következő állítás nem igazán igényelt volna tudományos bizonyítást, akkor is megtörtént: bizonyított tény, hogy a kutyák gazdájukat hosszabb időn keresztül és nagyobb hévvel üdvözlik, mint egy idegent, ha egy ideig el vannak különítve egymástól.

Most itt a legújabb kutatás: a környezeten és a feladaton múlik, hogy az ebek hogyan viselkednek gazdáikkal és idegenekkel egyszerre. Egy floridai kutatócsoport családoknál élő házikedvenceket helyeztek más szituációba, hogy megnézzék, hogyan reagálnak, ha gazdájuk vagy idegenek foglalkoznak velük.

Barátságos vs barátságtalan környezet

Az egyik csoport kutyáit egy családias hangulatú helyen vizsgálták, miközben gazdájuk vagy egy idegen ember szeretgette őket, míg egy másik csoport egyedeinek reakcióit egy barátságtalan helyen nézték meg. A kutyák szabadon tehettek azt, amit akartak, ha egy ember meg tudta őket közelíteni, addig foglalkozott vele, amíg a kutyák ott maradtak vele.

A Journal of the Experimental Analysis of Behavior-ben megjelent tanulmány eredménye a helyszín és a környezet szempontjából mutatott érdekességet: a barátságtalan helyen a kutyák idejük 80%-át gazdájuk mellett töltötték. De a barátságos helyen az idejük 70%-át az idegen emberekkel töltötték.

– Egy stresszes, barátságtalan környezetben azt láthatjuk, hogy a gazda őrzi fontosságát, a kutya számára elsődleges helyen áll – nyilatkozta a tanulmány vezető írója, Erica Feuerbacher.

A tanulmány eredményeiből arra is következtethetünk, hogy a környezet igenis hatással van a kutyák viselkedésére és választásaira. Olyan környezetben, ahol diszkomfortosan érzik magukat, hajlamosabbak mindig tulajdonosukat keresni, míg amikor biztonságban, barátságos környezetben érzik magukat, sokkal inkább hajlamosak másokkal is kapcsolatba lépni.

Nincs idegen veszély

A kutatásvezető szerint a barátságos környezet és a gazdi jelenléte segít annyit a kutyának, hogy magabiztosan idegenek felé is bizalommal közeledjen.

10 perc után már nem vagy idegen

A kutatás azt is vizsgálta, hogy a menhelyi kutyák és a gazdis állatok viselkedése mennyiben tér el, ha idegennel kerülnek szembe. Bár az okát nem tudják, de mindegyik esetben kiválasztották az egyik idegent. Korábbi kutatások is megmutatták, hogy egy menhelyi kutya elkezd máshogy kezelni egy idegen embert, akár már 10 perc együtt töltött idő után is. Ez nagyon fontos információ lehet azoknak, akik tartanak attól, hogy olyan kutyáját vegyék magukhoz, aki korábban másé volt. – Az elválás és a menhelyi környezet igen stresszes a kutyák számára, de attól biztosan nem kell tartani, hogy hazaviszünk egy ilyen állatot, és otthon a régi családját fogja siratni. Amikor örökbe fogadjuk, onnantól kezdve mi leszünk neki az, aki. – foglalta össze a kutatásvezető.

 

Cikkajánlónk:

6 szuper ok arra, hogy idősebb kutyát fogadj örökbe

Függőséget és viselkedési problémákat okozhatnak a jutalomfalatok

Miért élnek rövidebb ideig a nagytestű kutyák?

 

 

(kutyabarát.hu)

Forrás: nationalgeographic

 

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...