Saját KB bal
Saját KB jobb

Két veszélyes husky-t lőttek ki a vadászok – miért nem volt senkinek joga korábban cselekedni?

Kilőttek két husky-t Békésszentandrás külterületén, ahol állítólag legelő marhára támadtak. A kutyákat 11 másik társukkal összezárva, rendezetlen körülmények között tartotta tulajdonosa, aki szaporítás céljából tarthatta az állatokat, melyek közül 2-3 példány rendszerint az utcákat járta, ahol szárnyasok, kutyák és egy macska is az áldozatukká vált – írta meg a beol.hu. Mindenki tudott a helyzetről, így joggal mondhatjuk: minden olyannak szimbóluma ez a történet, ami nem működik ma Magyarországon.

 

A beol.hu értesülései szerint az esetet megelőzően állatvédők, jegyző és a hatósági állatorvos is többször felkereste és felszólította a férfit, hogy rendezze az állatok tartási körülményeit.

A békésszentandrási vadásztársaság részéről Major Attila vadászmester elmondta, a rendőrök jelzését követően ejtették el a két állatot, melyek akár emberre is veszélyesek lehettek volna. Hozzátette, a kutyák tulajdonosát a társaság többször is felszólította már, hiszen korábban a településen sok esetben kárt és riadalmat okoztak az ebek, amikor csirkék, kacsák, más kutyák és egy macska életét is kioltották.

A tulajdonos, Kapitány József a 444.hu-nak nyilatkozott, miszerint kutyái ugyan többször is kiszöktek, de állítja, az állatok kilövésére semmi szükség nem volt. A férfi úgy sejti, a szomszéddal ápolt rossz viszonya vezetett kutyái elpusztításához. A férfi azt mondja, a kilövésről azóta sem kapott hivatalos értesítést. Mint mondta, kutyái valóban megtámadták a szomszéd kistestű kutyáját, és azt is elismerte, volt, hogy szárnyassal végeztek, de azt mondja, az okozott kárt megtérítette. Hangsúlyozta, nem érti, miért a szarvasi vadászokat hívták kutyáira, hiszen a békésszentandrási vadászok ismerték az állatokat, így valószínűleg nem bántották volna őket. Kapitány feljelentést készül tenni az ügyben.

A többi kutyát végül – összesen 11 huskyt, köztük egy anyát négy kölykével –a békésszentandrási jegyző állatvédők bevonásával elkobozta.

A kutyák jelen esetben nem elsősorban a vadászok áldozatai lettek. Már sokkal korábban áldozatokká váltak: a szaporítás, az embertelen állattartás és a hivatali nemtörődömség áldozataivá. Csak egy kérdés merül fel az eset kapcsán – főleg a fotókat nézve: ha most azonnal el tudták kobozni a tulajdonos megmaradt kutyáit, akkor miért nem tudták megtenni korábban, hogy a másik két kutya is életben maradhasson?

Hornyákné Boros Sarolta, a Mentsvár az Állatokért és Környezetünkért Közhasznú Alapítvány őrszolgálat vezetője az oldalnak elmondta, több bejelentés érkezett hozzájuk, hogy a kutyákat szűk helyen, koszos, sáros udvaron tartották, ahol egynémelyik eb autó­roncshoz van kikötve. Személyes látogatásuk alkalmával a bejelentések beigazolódtak, a kutyák felében azonosító chipet sem találtak, valamint tulajdonosuk az oltási papírokat sem tudta bemutatni. Akkor az alapítvány munkatársai is felszólították az ebek tulajdonosát, hogy rendezze a tartási körülményeket. Kiemelte: már akkor, február közepén indokolt lett volna az állatok elkobzása, azonban a hivatalos forma szerint először figyelmeztetni kell az ebtartót.

Dr. Strassburger Gyöngyi, a település jegyzője azt mondta, a férfi a felszólításra mindegyik kutyában pótolta a mikrochipet, és a kötelező oltásokat is megkapták az ebek, viszont a körülmények változatlanok maradtak.

– Többször is voltunk helyszíni szemlén, rendszeresen felszólítottuk a tulajdonost, hogy a ház körüli helyen, ahol az ebeket tartja, a kutyáknak megfelelő elhelyezést biztosítson. Akkor azt mondta, el fogja adni a kutyákat, ami a mai napig nem történt meg. Jelenleg szakértők bevonásával folyik a vizsgálat, amikor azt nézzük, az ebtartó melyik magatartása jogellenes. Ennek megfelelően az állatvédelmi törvény szerint hozzuk meg a határozatunkat, ami kimerülhet az állatok tartásának eltiltásából is. A bírság, melyet ilyen esetben ki kell szabni, sajnos nem célravezető, mivel az érintett kutyatartó nem dolgozik, így az összeget nem tudjuk behajtani rajta. –

Dr. Kozák Adrienn ­Réka, a Szarvas Kóbor és Elveszett Kutyáiért Állatvédő Egyesület elnöke a beol.hu-nak elmondta, őket az elhullott állatok azonosítására és elszállítására hívták ki – mely utóbbi nem tartozik a feladataik közé. Az egyesülethez is többször érkezett panasz az üggyel kapcsolatban, ám a szarvasi állatvédőknek nincsenek intézkedési jogaik, az minden esetben a jegyző feladata. Dr. Kozák ­Adrienn ­Réka közölte, egyesületük szóban és írásban is többször jelezte a jegyzőnek a problémát. Mint mondta, ezek a fajta kutyák rendkívül sok törődést és helyet igényelnek. Bezárva és főleg többedmagukkal összezárva a huskykban – de fajtától függetlenül a legtöbb kutyában – felerősödik a falkaszellem, eljut tűrőképessége határára, és megtámadhat más állatokat és még az embert is.

 

Cikkajánló:

1081 állatkínzási eljárásból mindössze 189 esetben történt vádemelés 2017-ben

Az állatkínzás, mint bűncselekmény

Az állatkínzás és a családon belüli erőszak szorosan összefügg

 

 

 

(kutyabarát.hu)

Forrás: beol.hu, 444.hu
Fotók: venom

 

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...