Saját KB bal
Saját KB jobb

A férfiakat és az ideges embereket gyakrabban harapják meg a kutyák

Szembeötlő és érdekes a legújabb kutatás eredménye: a férfiak között 81%-al magasabb a kutyaharapások aránya, mint a nőknél, és a gyakoriság az ideges típusok között is nagyobb. 

A kutatás szerint az ideges emberek és a férfiak sokkal nagyobb eséllyel válnak kutya harapás áldozataivá, de arra is felhívják a figyelmet, hogy a harapások sokkal gyakoribbak, mint a jelenlegi hivatalos becslések.

A tanulmány elkészüléséhez csaknem 700 embert kérdeztek meg, és azt találták, hogy majdnem egy negyedüket legalább egyszer már megharapta kutya.

A szerzők a Journal of Epidemiology and Community Health folyóiratban publikálták az eredményeiket. Amikor az életkorra, a kutya tartásra és a nemre vonatkozó tényezőket figyelembe vették, az derült ki, hogy a férfiak között 81% -kal magasabb volt a harapási arány, mint a nőknél, a kutyát tartók között pedig több mint háromszor magasabb, mint azok között, akik nem tartanak kutyát.

Az elmúlt 10 év alatt a kórházi felvételekben is változás tapasztalható: a kutyák által okozott sérülések 76% -kal nőttek.

A kutató csapat abban is talált összefüggést, hogy akik magukat nyugodtabb, érzelmileg stabil személyiségként jellemezték, azok között kevesebbszer fordult elő kutyaharapás.

Dr Carri Westgarth társzerző szerint nem egyértelmű, hogy az ideges természet emeli-e a kockázatot, vagy hogy abban van-e összefüggés, hogy a nyugodtabb típusú embereknek nagyobb eséllyel van nyugodtabb kutyájuk. A kérdésre a társadalmi – gazdasági státusz is hatással lehet.

Bár a brit statisztikák szerint 100,000 emberre mintegy 740 harapás jut évente, a legutolsó tanulmány sokkal magasabb számot jelez: 1873 harapást. Ennek oka az lehet, hogy a hivatalos statisztikák csupán a kórházi felvételekből tud adatot nyerni – így mindazok kimaradnak, akiknek nincs szüksége ellátásra a harapással vagy egyszerűen nem mennek orvoshoz.

A tanulmány során, mikor megkérdezték azokat, akiket valaha megharapott egy kutya, arról számoltak be, hogy az esetek mindössze 0,6%-ában fordultak orvoshoz, és csak 33%-ban kaptak bármilyen ellátást a harapott sebbel.

Természetesen a tanulmány számol némi torzítással, például amiatt, hogy a válaszok önbesorolás alapján születtek, és nem vették figyelembe a kutyák korát, nemét, fajtáját vagy hogy idegen – ismerős kutya volt-e. A gyermekeket sem vizsgálták, akiknél sajnos magasabb a kutyatámadás előfordulásának aránya.

Azonban az eredmények arra jók, hogy felhívják a figyelmet a megelőzésre és az összefüggést az érzelmi állapot és a kutyák reakciói között.

 

Cikkajánló:

A kutyaharapás jogi következményei

Mit tegyünk, ha nem tudunk elkerülni egy kutyatámadást?

7 tipp arra, hogy kerüld el, hogy egy kutya megharapjon

 

 

(kutyabarát.hu)

Forrás: guardian
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...