Alvási pozíciók kutyával – miről árulkodnak?

Ahogy az embereknél, úgy a kutyáknál is számos alvási szokást lehet beazonosítani, ami elvileg nagyon jól mutatja a kutyák személyiségét, de a gazdival való kapcsolatról is sokat elmond. Végig vettük hát a lehetséges pozíciókat. Akinél a kutya számára tiltott zóna a hálószoba, most csukja be a szemét.

1. Az ágy végében

Egyik legkedveltebb helyük az ágy vége – nem véletlenül, általában ott több a hely, mint a felső testünknél. Ha az eb ott alszik, valószínűleg szeret hozzánk közel lenni, de tiszteletben is tartja mind a mi, mind a saját személyes terére támasztott igényt.

 

2. Rajtunk

Mint egy puha, meleg, nehéz – jó nehéz takaró? Kimondhatjuk: a rajtunk alvó kutyák biztosan nem szeretnek tőlünk túl távol lenni, valószínűleg nem élvezik a külön töltött időt, erősen függnek a gazditól, és eszükbe sem jut, hogy az éjszakát azért nyugodalmasabb lenne külön tölteni.

 

3. Az ágy mellett

Nem mindenki engedi be az ágyába a kutyát, van, hogy meghúzzuk a határokat, de a hálóba azért szabad a bemenet. Ha a szobán belül közvetlenül a mellettünk lévő helyet választja ki alvásra, kifejezi elkötelezettségét felénk, ha ott is marad éjszakára, és nem sunnyog fel mégis az ágyra, akkor valószínűleg tiszteletbe tartja, hogy vannak igényeink a privát térre.

 

4. Kis kifli – nagy kifli

Gondoljuk, a méretétől is függ, hogy a kutyából lesz-e a kiskifli, de amennyire szeretünk emberekkel így aludni, úgy a kutyákkal is szuper érzés néha kicsit összebújni. Ha kutyánk hajlandó így aludni velünk, biztosan bízik bennünk, és értékeli a védelmet.

 

5. Az arcunkon

Lehetünk ennél közelebb egymáshoz? Valószínűleg itt kellene meghúzni az egészséges viselkedési határokat, főleg egy nagytestű ebnél, de egy kistestűnél sem túl gusztusos. Talán újra kellene terveznünk a határokat és a szabályokat.

 

6. Az ágy közepén

Ésszerű választás, ugyanis onnan a legkönnyebb terjeszkedni. Ha még egy ember alszik az ágyunkban, lehet, hogy csak ott marad némi hely, de ha csak egymagunk fekszünk mellette, valószínűleg saját igényeit pontosan ugyanolyan fontosnak tartja, mint a miénket.

 

7. Az ágy alatt

Talán a legtöbb gazdinak a félelem jut eszébe az ágy alá bújásról, de a kutyák sokkal inkább találják biztonságosnak azt a helyet. Az alvási hely megválasztásában szerepe lehet a még vadon élő őseik választásának is – az ágy alatti rész ugyanis biztonságot, sötétet és védelmet ad, ami nagyon fontos volt a természetes élőhelyen.

 

8. A takaró alatt

A legtöbb ilyen gazdi éjszakánként többször izzadva ébred, hogy kutyájuk nem fullad-e meg a takaró alá bújva. Ugyanúgy visszavezethető az ősök szűk helyen alvás iránti vágyára – de az is lehet, hogy így még inkább közel érzi magát hozzánk.

 

9. Saját ágyában

Létezne ilyen? Igen: van, akinek még érdemes beruházni egy saját fekhelyre, saját területre, ami csak az övé. Az ilyen kutyák teljesen magabiztosak a gazdival való kapcsolatban, és tudják: nem fog baj történni attól, ha az éjszakát külön töltik.

 

10. Melletted

A kellő távolság és közelség összhangja, de azért a kanapéra szorult párunk nem biztos, hogy örül neki. Valószínűleg kapcsolatotok biztos, de talán kissé túl egyenrangú.

Ha egyetlen kategóriába sem tudjuk besorolni magunkat – vagy épp mind igaz ránk, akkor kutyánk mindenfajta tudományos magyarázat nélkül a lehető legkényelmesebb helyet keresik – néha mellettünk, néha rajtunk, ahogy éppen érzik magukat.

 

Szintén alvás:

Kutyák Csipkerózsika pózban

24+1 durván humoros tény, ha kutyád az ágyadban alszik

Ha alvásidő van – akárhol akárhogy

Kutyával az ágyban

 

 

 

(kutyabarát.hu)

Forrás: littlething
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...