jutalomfalat mutatvány

Önfegyelem vagy felesleges cirkuszi mutatvány?

Számtalan fotó kering ügyesebbnél ügyesebb, hihetetlen önfegyelemmel bíró kutyákról. Jutalomfalat halmokat egyensúlyoznak, ellenállnak a kísértésnek, hosszú ideig egyáltalán nem mozdulnak – mindent tudnak. Már csak egy kérdés: ennek mi az értelme, haszna?

Az önfegyelem elengedhetetlen része kutyáink megfelelő szocializációjának. Bíznunk kell bennük, hogyha kiadjuk a megfelelő parancsszót, ők szót fognak fogadni. Legtöbb esetben akár életmentő is lehet – gondoljunk bele, ha macska után akarnak eredni vagy csak idő előtt haza akarnak menni a parkból a 3 sávos úton.

Minden feladatnak azonban elvileg közös hasznot kell hoznia – fizikai, mentális lefáradást, szófogadást, fegyelmezettséget adott helyzetben. Azonban a kedves gazdik gyakran átesnek a ló túloldalára, és hol gúnyt űznek kedvenceikből, hol felesleges cirkuszi mutatványokra kényszerítik őket.

Egy ideje divatba jött a jutalomfalat-egyensúlyozás, mint a legújabb trükk. A gazdik olykor teljes elvakultságban próbálják egymás rekordjait döntögetni, kutyájuk száját tele tömni, ahogy csak tudják. Majd a pillanatot megörökítendő minél hosszabb ideig kitartani a viccesnek szánt teljesítményt.

Nem az első port kavarják azok a trükkök, amelyek akár szórakoztatóak is lehetnének, ha nem látnánk mögé, hogy közben az állatnak szenvedést okoznak. Ilyen volt a két lábon sétáló kutya, akit a fél világ imád, a másik fele pedig látta azt a felvételt is róla, ahol bottal verik mellső lábait, hogy azokat ne használja.

De találunk még bőven emberi hobbikat űző kutyákat – gördeszkán, rolleren vagy búvár felszerelésben: a kérdés mindig ugyanaz: mi haszna? Vajon a kutyák élvezik-e?

Ki nem maradhat a szándékos stresszokozás sem, mint az emberi humor része: kedvenceink félelmeit erősítve is igen csak „mulatságos” helyzeteket idézhetünk elő, majd eldicsekedhetünk vele a közösségi oldalakon, hogy mások arcára is mosolyt csaljunk.

A jutalomfalat egyensúlyozó kutyák előtt le a kalappal. Főleg, hogy nem kérdőjelezik meg gazdájuk kéréseit. Tudjuk, hogy a kutyatulajdonosoknak hatalmas kincs az ételmegtagadás tudása. Azonban érdemes lenne elgondolkodniuk: trükkökből hasznosak is léteznek a világon, ahol a jutalomfalat a jó teljesítmény elismerése, és nem pont a „kínzóeszköz”.

Forrás: Buzzfeed, The Dodo

(Kutyabarát.hu)

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...