Saját KB bal
Saját KB jobb

Ami nekünk csak egy éjszaka, nekik akár a halál is lehet!

Negyedik éve szervezik meg a Szilveszteri Állatmentő Ügyeletet, amivel a cél az, hogy a petárdázások miatt rémülten világgá rohanó kutyák és macskák minél előbb, biztonságban hazajussanak. Ehhez azonban szükségük van a gazdik és önkéntesek segítségére is!

A problémát sokan elbagatellizálják, mondván, „az én kutyám nem fél a petárdától”, „még sose szökött meg”, „nem lesz baja” stb. De ez csak önámítás, hiszen elég, ha csak egyszer megtörténik a baj. Az elmúlt két évben 1830 kutya került fel a Facebook-oldalunkra, akik bajba kerültek ezen az éjszakán. Ez persze csak töredéke a valóban elveszett állatoknak, hiszen sokan be sem jelentik és nem keresik kedvencüket. De talán még ennél is szomorúbb tény az, hogy ennek a közel kétezer állatnak kevesebb, mint a fele, csupán 48%-a jutott haza! A többi kutya vagy sosem került elő, vagy a gazdi nem lett meg, ezért menhelyre vitték, vagy meghalt.

Ezért két dologra fókuszálunk: szilveszter előtt a megelőzésre és tájékoztatásra, valamint az önkéntesek toborzására helyezzük a hangsúlyt, utána pedig természetesen a mentésre.

A tájékoztató kampányunkban készítettünk több plakátot, amiben elmondjuk, hogyan védjék meg állataikat a felelős gazdik: chip megléte, regisztráció ellenőrzése, elzárás a kritikus időszakban, de egy telefonszámmal ellátott biléta is nagy szolgálatot tehet.

December végén pedig beindul a „nagyüzem”.

Idén 2017. december 29. és 2018. január 7. között éjjel-nappal segítünk a kóbor állatoknak. Lesz hívható telefonos bejelentő vonalunk, egy szerkesztő csapat folyamatosan rendezi albumokba és aktualizálja a talált, elveszett, utcán lévő, vagy éppen már hazakerült kutyákat és macskákat, egy koordinátor csapat telefonon tartja a kapcsolatot a megtalálókkal, gazdikkal és önkéntesekkel, és szervezik meg az egyes állatok mentését.

Nagy segítségükre van egy adatbázis, amibe minden állatvédő önkéntes maga jelentkezik, és adja meg, miben és mikor tud segíteni a rászorult állatoknak. Ide tehát bárki jelentkezhet. Szükségünk van tapasztalt állatmentőkre, chipolvasóval, PetVetData hozzáféréssel, menhelyekre az elhelyezéshez. De tapasztalat nélkül is jelentkezhet bárki, aki komolyan átgondolta és tudja vállalni a feladatot és a felelősséget, ami egy állat mentésével jár.

Fuvaros, ideiglenes befogadó, Facebook-szerkesztő és telefonos koordinátor az is lehet, aki még nem csinált ilyet, de van tapasztalata és lehetősége a feladathoz. Például van autója és jogosítványa. Vagy el tud szeparálni egy helyet pár kutyának vagy macskának, profin tudja kezelni a közösségi oldalakat vagy jól tud szervezni és szóban kommunikálni.

De a posztjaink, plakátjaink megosztásával és az oldalunk lájkolásával és követésével is nagyon sokat tud valaki segíteni, hiszen sokszor így látja meg egy gazdi elveszett kutyáját. Köszönjük mindenkinek!

Szilveszteri Állatmentő Ügyelet

 

(Kutyabarát.hu)

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...