Segítség, érzékeny a kutyusom!

Ahogy nekünk, embereknek, úgy házi kedvenceinknek is lehetnek érzékenységei. Ezek sok esetben gyógyíthatók, kezelhetők, ha már a korai jeleknél cselekszünk – időben állatorvoshoz fordulunk és ahol lehet, megelőzzük a bajt. A leggyakoribb probléma kutyák esetében a gyomor és a bőr érzékenysége, melyek összefüggenek, ezért most ezt a két témát járjuk körül alaposabban. 

Érzékenység, allergia? De mire?

Kedvetlenség, hányás, hasmenés, viszketés – okkal gondolhatunk arra, hogy kutyusunkkal valamilyen baj van, ha a megszokottól eltérően viselkedik és furcsa tüneteteket produkál. De ne gondoljunk rögtön a legrosszabbra! Lehet, hogy kiskutyánk érzékeny vagy allergiás valamire. Ebben a cikkben sorra vesszük a leggyakoribb problémákat és lehetséges okaikat, de a pontos diagnózishoz minden esetben forduljunk állatorvoshoz!

Eledel intolerancia és allergia

Fontos megkülönböztetni az intoleranciát az allergiától. Ha intoleranciáról van szó, a kutya a táplálék bizonyos összetevőit nem tudja megemészteni: a felnőtt kutyák többsége például nem tudja megemészteni a tejcukrot, mert hiányzik a szervezetükből az ehhez szükséges emésztőenzim, ezért nem javasolt nekik tejet adni. Az eledel intolerancia tünetei lehetnek a visszatérő hasmenés, hányás és a puffadás.

Az allergia ezzel szemben az immunrendszer reakciója, ami gyakrabban szerzett, ritkán öröklött. Egy kutya rengeteg dologra lehet allergiás, és a reakciót kiváltó tényező felderítése néha igen nehéz feladat. Az allergia típusokat alapvetően három osztályba sorolhatjuk:

· Eledel allergia

· Környezeti allergia  

· Kontakt allergia

Kezdjük az eledel allergiával! 

Az eledel allergiát a fehérje komponensek okozzák, amelyek túlérzékenységet válthatnak ki az állatból. Sokan azt gondolják, hogy jót tesznek kutyusokkal, ha sokféle fehérjét tartalmazó táppal etetik őket, de érdemesebb egy-két jól megválasztott fehérjetípussal kezdeni a táplálásukat. Ha már sikerült megtalálni az ideális megoldást, szerencsés annál a táp-, illetve fehérjefajtánál maradni, ezzel egyben megelőzve a későbbi allergiát. A Dr. Pongrácz Péter, az ELTE Etológia Tanszékének docense által írt cikkből még többet megtudhatsz a kutya táplálkozásának és az eledel allergiának a kapcsolatáról.

Az eledel allergia tünetei nem specifikusak, de gyakori a fülgyulladás, az intoleranciához hasonlóan a hasmenés, puffadás, hányás, de akár a vakarózás, rossz bőr- és szőrminőség, végtag kisebesedések, levertség is jelezhetnek allergiát. A jellemző tünetek felismeréséről és kezeléséről itt írtunk bővebben, ebből a videóból pedig megtudhatod, mivel támogathatod kutyusod megfelelő emésztését:

Az eledel allergia kiváltó okát jelenleg csak eliminációs diétával lehet felderíteni, ami egy kizárásos alapon működő, hosszadalmas folyamat, de csak így lehetséges felelős gazdiként teljes életet biztosítani négylábúnknak, allergiásan is.

Ha bebizonyosodik, hogy kutyusod emésztése érzékeny, válassz számára olyan tápot, ami segíti bélmikroflórája egyensúlyát és a jó minőségű székletet, valamint magas minőségű fehérjét és prebiotikum forrást tartalmaz. Ilyenek a PURINA PRO PLAN OPTIDIGEST® formulájú tápjai, melyek kölyökkortól kínálnak megoldást az érzékeny emésztésű kutyáknak.

Az allergiák másik nagy csoportja a különböző környezeti allergiák, pl. por-, pollenallergia. Az allergiás kutyusok 90%-a valamilyen környezeti allergénre allergiás, és 10%-uk szenved eledel allergiában. 

Az érzékeny kutyabőr ápolása 

Mik a tünetei, ha kedvencünknek érzékeny a bőre? Gyakori tünetek a szőrhullás, vakarózás, korpázás, de előfordulhat, hogy csak a hirtelen időjárás változásra reagálnak így a vedléssel. Ha a tünetek tartósak és nem javulnak, bőrük kipirosodik, nyalogatják magukat, mindenképpen forduljunk állatorvoshoz, mert a kinyalt sebben könnyen megtapadnak a gombák és baktériumok, gennyes bőrgyulladást okozva, ami súlyos, akár végzetes következményekkel is járhat. Az érzékeny bőrű kutyusok tüneteiről és táplálásáról ebből a videóból tudhatsz meg többet:

Ha környezeti, pl. pollenallergiáról van szó, azt az állatorvos vérvétellel megbízhatóan meg tudja állapítani, majd felállítja a megfelelő kezelést. A tüneteket paraziták is kiválthatják, így ne feledkezzünk meg a külső élősködők elleni védelemről se! Az allergia fajtákról és kezelésükről Dr. Bánfi András kisállatgyógyász-szakállatorvos írt részletes cikket a GondosGazdik.hu-ra.

 

Ha kutyusunk bőre érzékeny, csökkentsük minimálisra a fürdetések számát, és adjunk neki speciálisan a számára kifejlesztett, jó minőségű tápot, de csak fokozatosan vezessük be az étrendjébe. Legyen kedvencünk mini vagy robosztus alkatú, kölyök vagy már 7 évnél idősebb, a PURINA PRO PLAN OPTIDERMA® tápjai segítenek megőrizni a bőr, az ízületek és az immunrendszer egészségét, mivel magas minőségű, válogatott fehérjeforrást tartalmaznak, ezáltal teljes értékű megoldást kínálnak az érzékeny szőrű kutyáknak. 

 

(x)

(kutyabarát.hu)

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...