Saját KB bal
Saját KB jobb

Hogy választják ki a kutyák a kedvenc emberüket?

Sok ebnek van egy kiemelt, nagy kedvenc embere gazdáján kívül, aki, ha feltűnik a színen, mintha megállna a világ. Vajon mi alapján neveznek ki ebeink valakit számukra különlegesnek? És vajon néha megváltoztatják a választásukat?

Sokszor látjuk úgy, hogy kutyáink annyira jók, hogy mindenkit szeretnek – sokszor még a rossz embereket is. De igenis ők is rangsorolnak, méghozzá sokszor elég furcsán.

Számít a szocializáció

Sok kutya leginkább azzal az emberrel mutatja a legszorosabb kapcsolatot, aki élete első hat hónapjában, azaz a szocializáció kulcs időszakában törődött vele. Az ekkor begyűjtött tapasztalatai az egész életére kihatnak, ezért is fontos, hogy ebben az időszakban sokféle emberrel, hellyel és tárggyal ismerkedjen meg.

Természetesen nem kizáró ok abban, hogy kutyánk kedvence legyünk az, hogy esetleg felnőtt korában került hozzánk. A korai tapasztalatok nagyon fontosak ugyan, de a folytatólagos szocializáció is rengeteget számít.

A figyelem és az érzelmek erősítik a köteléket

A kutyák hajlamosak teljesen leegyszerűsíteni a kérdést, és azt az embert választani kedvencüknek, akitől a legtöbb figyelmet kapják. A választás függ attól, hogy kitől kapja a legjobb élményeket, például a tálja feltöltését vagy a hosszú, kellemes sétákat. Nem mindig a foglalkozás mennyisége számít, sokkal inkább az a fajta minőség, amit kutyánk legtöbbre értékel – sétálhatunk vele órákat, ha ő egy fél órás kanapés összebújást értékel jobban, és azt mástól kapja meg.

Ők is kíváncsiak

Az előző eset ellentéte is kiválthatja azt, hogy egy kutya kedvencévé váljunk: ha egy ember zárkózott és tartózkodó egy kutyával szemben, az még nem jelenti azt, hogy az eb is ilyen lesz vele szemben, sőt – a kíváncsiság őket is hajtja. Meg akarják fejteni az illető titkát, meg akarják ismerni, így különleges figyelmet szentelnek neki egészen addig, amíg fel nem szabadul a jelenlétükben. Ha azonban megtörtént a nagy áttörés, már nem biztos, hogy ugyanolyan érdeklődés fogja övezni.

A pozitív asszociáció is a siker egyik kulcsa

A kutya a kutatások legutolsó vizsgálatai alapján képes következtetéseket levonni egy-egy helyzetben vagy emberről, és ha az az ember jó dolgok forrása az eb számára, akkor igen csak szoros kapcsolat alakulhat ki, hiszen a személy láttán a pozitív asszociációk tolulnak kedvencünk agyába. 

Az ember személyisége és a kutya fajtája szintén számít

Gyakran hallani, hogy a kutyák és az emberek, akik szorosan együtt élnek, elkezdenek hasonlítani egymáshoz. Valószínűleg inkább arról van szó, hogy kimondatlanul is igyekszünk olyan társat választani magunk mellé – és a négylábúak ugyanezt teszik – aki energia szintben, személyiségben hasonló hozzánk. Így van ez akár az idegenekkel is: ösztönösen ráérzünk egymás vonásaira, energiáira akár egy idegen kutyával is.

Hogyan tudsz kutyád kedvencévé válni?

 

Ha úgy érzed, valamiért nem te vagy a szívszerelme, ne csüggedj! A legtöbb kapcsolat elmélyíthető. A legkönnyebb módja, hogy egy kutyával közelebb kerüljünk egymáshoz, egy minden napos, fél órás, fókuszált aktivitás. Ezek lehetnek például:

– Dobálós, rongyozós játékok, bújócska

– Új trükkök tanulása, régiek gyakorlása

– agility, flyball és ehhez hasonló csapat sportok

– Otthon készített, egészséges jutalomfalatok

– masszázs, szőr ápolás.

Talán van olyan ember, akinek kutyánk az ölébe ugrik, mikor meglátja, ha tesz érte valamit, ha nem. De egyet ne felejtsünk soha: aki jól bánik kutyájával, szereti, szocializálja és tiszteli, azt a lehető legnagyobb szeretet fogja körbevenni, még akkor is, ha kedvencünk néha más iránt nagyobb izgatottságot is mutat.

 

Még több érdekesség:

Miért esznek a kutyák füvet?

Miért nyalnak meg minket?

Miért üvöltenek a szirénára?

 

 

(kutyabarát.hu)

Forrás: rover
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...