Amit a siket kutyákról tudni kell – 1. rész

Sok embert elrettenthet, hogy ilyen korláttal rendelkező kutyát vegyenek magukhoz. Lássuk a fő okokat, és érdekességként ismerjünk meg egy különleges képességű siket négylábút.

 

A leghíresebb siket kutya

Patsy Ann (1929-1942) Oregonban született majd Juneau-ba, Alaskába került még kölyökként. Patsy Ann születése óta siket volt, de valahogy mégis „meghallotta” a hajók füttyét még jóval azelőtt, hogy feltűntek a kikötőben, és már szaladt is le a rakpartra, várva az érkező hajót. Egyik emlékezetes alkalommal a tömeg egy téves információ miatt egy másik dokkban várta az érkező hajót. Patsy Ann nézte őket egy darabig, majd elindult a jó dokk irányába. Sosem tévedett. Hírességét mutatja, hogy több fotó készült róla, mint Rin Tin Tinről. Az 1930-as években képeslapokon szerepelt, és valaki csak miatta látogatta meg a várost.

Az évek során jellegzetes járása lelassult reaumától, ami a Gastineau csatorna hideg vizében való számos megmártózás miatt alakult ki, és egy kis súlyfelesleget is felszedett a hajószakácsoknak köszönhetően. Békés Halála után nem messze temették el megszokott őrhelyétől kisebb tömeg jelenlétében, és szobra a mai napig üdvözli a hajók utasait. A jelenléte minden odaérkezőt arra ösztönöz, hogy ők is üdvözöljék Patsy Annt, megérintsék szobrát, majd a barátság áldását vigyék magukkal további életútjukra. 1934-ben a „Juneau hivatalos üdvözlője” címet adományozta neki a polgármester.

Többfajta siketség van

Dr. Bendzsel Dánielt (Hungarovet) kértük meg, beszéljünk egy kicsit a siketségről orvosi szempontból: típusokról, eredetről, kialakulásának okairól.

A siketséget több módon kategorizálhatjuk. A kialakuláskori kor alapján beszélgetünk veleszületett és késői jelentkezésű formákról. Az ok szerint lehet öröklött vagy szerzett. A siketséget okozó elváltozás helyeződése alapján perifériás vagy centrális (agyi eredetű), valamint ehhez hasonló módon lehet ún. szenzoros, amikor a belső fülben található hallószerv, a csiga és az agy közötti területen található probléma okozza a hallásvesztést, vagy konduktív, amikor a hanghullámok a külső hallójáratból a csigáig nem tudnak eljutni valamilyen fizikai okból. A siketség érinthet egy vagy két oldalt

A leggyakrabban a veleszületett szenzoros halláskárosodással találkozhatunk, főleg fehér pigmenttel rendelkező és kék szemű kutyákban. Gyakori a dalmatákban, bull terrierekben, jack russel terrierekben, angol szetterekben, cocker spánielekben, argentin dogokban. Fontos megjegyezni, hogy az egy oldali siketség genetikailag megegyezik a kétoldalival, és mivel az előbbi kevésbé észrevehető, a szűrésnek nagy jelentősége van az érintett fajtákban. 

Gyakori forma még a szerzett konduktív halláskárosodás, ami főként külső hallójárat gyulladás és középfülgyulladás miatt jön létre, valamint a szerzett szenzoros halláskárosodás, amit szintén krónikus gyulladások okozhatnak, illetve ide soroljuk még az időskori nagyothallást, ami sok gazdi szerint hirtelen megsiketülésként jelentkezik, valójában azonban a hallószerv lassú károsodása okozza. 

Fontos még megemlíteni a különféle gyógyszerek okozta halláskárosodást, amit ototoxicitásnak nevezünk, és mellékhatásként időnként számolnunk kell vele. 

Hogyan kell elképzelni a hallásvizsgálatot?

Kutyák esetén az ún. BAER (brainstem auditory-evoked response) készülékkel lehet a halláskárosodást vizsgálni. A vizsgált kutya fejére elektródákat helyeznek, a fülébe pedig egy fülhallgatón keresztül egy hangot adnak. Az elektródák regisztrálják a hang miatt keletkező agyhullámokat. Egyszerűbb, de kevésbé megbízható módszer, hogy alvó állapotban adunk ki hangot, és figyeljük, felébred-e tőle a kutya.

Van-e olyan hallási probléma, ami kezelhető, javítható, visszafordítható, és melyiken nem lehet változtatni?

Az állatgyógyászatban főleg a hallójárat gyulladások okozta konduktív halláskárosodást tudjuk hatékonyan kezelni, illetve a halláskárosodás időben történő felismerése esetén, az ototoxikus gyógyszerek adásának felfüggesztésével azok negatív hatása sok esetben visszafordítható. Az embereknél használt hallókészülékek és implantátumok állatok számára nem elérhetőek. 

Igaz, hogy ténylegesen fejlettebbek az egyéb érzékszerveik vagy inkább csak figyelmesebbé teszi őket a siketség?

Valóban kifinomultabbak lesznek az egyéb érzékszerveik, és olyan dolgokra is figyelmesebbek lesznek, mint a rezgések, léghullámok.

 

Folytatjuk!

 

 

(kutyabarát.hu)

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...