Saját KB bal
Saját KB jobb

Kutyáink és az alapérzelmek

Öröm – bánat – harag – félelem – meglepődöttség – undor. Az ember legalapvetőbb érzelmei. De mi a helyzet a kutyákkal? Sokan gondolják úgy, hogy nem csak hangulatunkat képesek tökéletesen letapogatni szenzoraikkal, de minden olyan érzelem az ő szívükben is megvan, ami miénkben. De vajon az arcukon is?

A szakember véleménye szerint a kutyák is rendelkeznek a hat alapérzelemmel, de kifejezésükben már sok eltérést mutatnak tőlünk.

„Az érzelmek kifejezésében kutyáknál az egész test részt vesz, különösen a farok és a fülek fejeznek ki sokat. A lógó fül, a vágott farok csökkenti az érzelmek kifejeződését, csakúgy, mint az egyszínű vagy hosszú szőrrel borított pofa, amelyen nem jól látszik a mimikai izmok mozgása. Attól, mert a kutya liheg, és emiatt olyan, mintha mosolyogna, természetesen még nem örül. Viszont a kissé felhúzott szájszél, úgy, hogy a fogak nem látszanak ki, valóban együtt jár az örömmel.” – mondja Dr. Kubinyi Enikő etológus.

 Mindenki ismeri a klasszikus mondást: „Olyan a kutya, amilyen a gazdája”. Meg is fordíthatjuk, a kérdés csak az: valóban hasonlít-e egymásra ember és legjobb barátja, vagy csak az elvakult gazdik látják így. Az etológus szerint tudományos szempontból nem sokat tudunk még erről a kérdésről. Valószínű, hogy ha van is hasonlóság, az alapvetően annak tudható be, hogy a gazda a saját személyiségéhez megfelelő fajtájú ebet választ. Másodsorban pedig a kutya nagyszerű alkalmazkodó-készségének és tanulékonyságának köszönhető, amikkel sokban idomulhat gazdájához.

„Nem kell ahhoz empátia, hogy alkalmazkodjon a hangulatunkhoz. Mivel a kutya könnyen olvas az apró jelekből, hamar megtanulja, hogy a nevető emberek között játékra lehet számítani, a levert gazdához viszont érdemesebb közelebb húzódni, mert ilyenkor esélyes a hosszú simogatás.”

Viszont sok gazda számos másodlagos érzelmet is tulajdonít a kutyájának, például irigységet, büszkeséget, szégyent. Ezeknek egy része valószínűleg tévedés, emberi tulajdonságokkal való felruházás, például a bűntudat tipikusan ilyen.

Ezt a másodlagos érzelmet a kutyák nagyon jól elő tudják adni, holott legjobb tudomásunk szerint nincs mögötte az az érzelem, amit az embereknél bűntudatnak nevezünk. Épp mostanában indultak el kutatások ez irányban, úgyhogy rövidesen többet tudunk majd arról, hogy mik azok a másodlagos érzelmek, amik tényleg léteznek a kutyákban.”

A szakember szerint egy fotó alapján sem lehet személyiség rajzot adni egy kutyáról, hosszú viselkedés teszteket dolgoztak ki erre a célra, és még akkor is benne van a pakliban, hogy a kutya aznap éppen nem olyan, mint általában. Ez az információ nagyon fontos azokban az esetekben, mikor bizonyos helyzetekben fajta- vagy kinézet alapján határozzák meg a kutyák személyiségét, vagy alkotnak meg tiltólistákat.

Az, hogy a kutyánk szerintünk ránk mosolyog, megsértődik, vagy féltékenykedik ránk, számunkra mindennél többet ér, mert azt jelenti: velünk van.

 

Pár alapérzelem kutyáink arcán:

Azóta mosolyog, mióta megmentették

A világ legnevetségesebb kutyás fóbiái

Harry, a világ egyik legszomorúbb kutyája

15 kutya, akik fürdés előtt még vidámak voltak

 

 

 

(kutyabarát.hu)

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...