Saját KB bal
Saját KB jobb

A legrondábbnak titulált fajták

Nem egyszer futunk bele a „leg” listákba, és ezek alól a kutyás témák sem kivételek. A legokosabbak, a leggyorsabbak, és ami a „legszebb”: a legrondábbak. A Top 5-ös listán majdnem mindig ugyanazok a fajták szerepelnek, a top 10-esen pedig gyakran a puli és a komondor is helyet kap. De vajon hogy érinti ezen fajták szerelmeseit, hogy a világ átlagos véleménye szerint kutyájuk a legrondább fajtához tartozik?

 

Kínai meztelen kutya, mopsz, bullterrier, csivava, angol bulldog, skót szarvasagár – ezek a fajták szerepelnek leggyakrabban a listákon.

 

 

 

 

 

 

 

Hogy csak az állandó toplistásokat említsük, de ezek mellett sokszor felkerül a boston terrier, a borzoi, a bedlington terrier vagy a nápolyi masztiff is. Az őket tenyésztők vagy tartók elhűlten állnak a listák előtt, hiszen mindenkinek a maga fajtája felé húz a szíve.

 

 

 

 

 

 

 

A világ legrondább kutyája versenyt az 1970-es évektől rendezik meg az Egyesült Államokban, de a világ minden tájáról lehet jelentkezni, és csaknak 2-3ezer ember vesz részt rajtuk. Legtöbbször kínai meztelen kutya vagy annak keveréke győz, de előfordult, hogy boxer lett a nyertes.


Sam háromszor nyerte meg a világ legrondább kutyája versenyt

Ha már a szépségről és csúnyaságról szól a fáma, ki mást kérdeznénk a témában, mint egy esztétát. Réz András filmesztéta, reklámszakember mondta el véleményét, még ha kutyás kérdésekben nem is gyakran kérdezik.

Meg lehet fogalmazni valahogy objektív szépséget?

Ha a kutyák szépségéről beszélünk, én fel tudom idézni, hogy hogyan változott a kutyák divatja az elmúlt évtizedek során, szerintem elég jelentősen változott. Nincs objektív szépség, ez a fogalom időben is változik.

Miért vagyunk hajlamosak kategorizálni, listákat gyártani arra vonatkozóan, hogy mi a legszebb, mi a legrondább?

Ez elég nehéz kérdés. Már nyilvánvalóvá vált, hogy a listák társadalmát éljük. Egykor létezett a világnak egy olyan állapota, amikor azok az emberek, akik egy közösségben, egy kultúrában éltek, eldöntötték, hogy mit szeretnek, mihez kötődnek és mit utálnak. Ez addig rendben is volt, hogy egy faluközösség eldönti, hogy ki a legjobb parti, ki a legszebb lány, kinek a legmutatósabb a portája. De mára a média átvette az uralmat. Ma már egy online univerzumról beszélhetünk. Egyszerűen csak beépült az életünkbe, hogy a világ egy távoli pontján más szépségeszmények vannak, teljesen mást tartanak jónak, mást tartanak erkölcsösnek. Támadt egy nagy zűrzavar, mert elkezdtük keresni a kapaszkodókat, hogy mihez hasonlítsuk magunkat.

A listák társadalmának a kialakulása arról is szól, hogy a lista csak ad valami útmutatót, meg kell nézni a statisztikákat, az eladási sikereket, a szavazások eredményét. Megpróbáljuk ezeket többnyire objektívnek tekinteni, de köztünk szólva itt szó sincs objektivitásról, mert még azok a listák sem teljesen hitelt érdemlőek, amelyek úgy tesznek, mintha pontos piaci adatokkal dolgoznának. A közvélemény kutatásoknál számos más vélemény is hat a válaszadóra, és nagyon sokszor, amikor azt mondja, hogy ez az én véleményem, nem tesz mást, mint azt mondja, hogy a listák szerint ez a legcsúnyább, ennyi ember nem tévedhet. Pedig tévedhetnek, mert itt nincsenek abszolút igazságok. Sokkal fontosabb, hogy az ember a maga világába legyen otthon. A statisztikákat pedig inkább kerülni kellene. És inkább arról kellene beszélni, hogy mitől komfortos a saját közösségünkben az élet.

 

A többi rekorder:

Mogyoró, a világ legrondább kutyája

Ez a kutya magasra ugrik, de van még feljebb is – rekorderek

Városi akrobaták – a parkour

 

 

 

(kutyabarát.hu)

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...