A fizioterápia csodálatos térhódítása – de mi a fizikoterápia?

Az előző cikkben általánosságban véve a fizioterápiáról, mint alternatív gyógyászati módszerről olvashattatok. Ezt egy picit leszűkítve, ebben a részben a fizikoterápiáról, vagyis a kezelések során használt műszerekről írunk részletesebben. Mit is csinálnak az egyes terápiás készülékek? Miért is jó a mágnes terápia? És tényleg áramot vezetek a kutyába?

A fizikoterápia a fizioterápiánál szűkebb fogalom, olyan gyógyászati eljárások, amelyek során valamilyen konkrét fizikai energiát veszünk igénybe. A természeti energiák közül tisztán fizikai energiákkal dolgozunk.

– Terápiás ultrahang
– Thermoterápia
– Elektroterápia (TENS)
– Mágnesterápiás kezelés
– Fototerápia (lézer, fényterápia)
– Hidroterápia

A terápia során alkalmazott műszerek segítenek a szervezet öngyógyító folyamatainak beindításához. Fontos kiegészítője a mozgásszervi panaszok kezelésének. Fájdalomcsillapító, szövet regenerációt serkentő hatása kiemelt szerepet kap. A teljesség igénye nélkül az általam leggyakrabban használt műszerekről írok részletesebben.

Fototerápia: fényterápia (Bioptron lámpa)

A Bioptron lámpa csupán néhány évtizedes múlttal rendelkezik, ám hatékonyságát különféle kísérletekkel igazolják a humán gyógyászatban.

Ez a fényenergia a mélyebben fekvő szövetekbe is képes behatolni, ezáltal biostimulációs folyamatokat indít el. Ez annyit jelent, hogy különböző biológiai folyamatokat pozitívan befolyásol, sejten belüli láncreakciókat indít el így fokozva a szervezet működését. Természetes módon hat, erősíti a szervezet regeneratív (helyreállító) képességét.

Alkalmazási területei a sebgyógyítás, hámosítás, ízületi gyulladás, arthritis (ízületek krónikus gyulladásos megbetegedése), arthrozis (porckopás), sportgyógyászat, izmok, inak, ínszalagok lágyszöveti sérülései, húzódások, rándulások, ficamok és fájdalomcsillapítás.


Forrázott bőrfelület kezelése bioptron lámpával

Színterápia

A Bioptron lámpa hatását nagymértékben fokozni lehet színterápia segítségével. A különböző színes lencsékkel növelhetjük a kezelések körét és hatékonyságát  A meleg színeknek (vörös, narancssárga, sárga) vérbőséget fokozó, serkentő, élénkítő hatása van, a hideg színeknek (zöld, kék, ibolyaszínű) gyulladáscsökkentő, fájdalomcsillapító és nyugtató jellegét használjuk a terápia során.

A vörös: aktivizál, élénkít, alkalmazható minden olyan fájdalomnál, amit a vér pangása okoz, pl.: izomgörcs, érrendszeri problémák

A  kék: nyugtat, hűt. Fájdalomcsillapító, gyulladás gátlóhatás

A sárga: erősítő, tonikus hatású, erősíti az idegeket. Ízületi gyulladás esetén alkalmazható

A zöld: nyugtató, fertőtlenítő hatással is bír. Enyhíti az égési sérüléseket, műtéti hegek megszüntetésére, fekélyes eredetű betegségekre alkalmazható

A narancssárga: segíti a felépülést, élénkít, melegít. oldja a görcsös folyamatokat. Alkalmazható a pajzsmirigy és egyéb hormonzavarokra, izommerevedésre

Az ibolyakék: túlsúlyban a központi idegrendszert befolyásolja, nyugtat.

Mágnesterápiás kezelés

Minden életfolyamat már a sejtek anyagcseréjétől kezdve mágneses energián nyugszik.  A szervezet önszabályozó rendszere és öngyógyító ereje csak akkor képes működni, ha energiával látjuk el őket.

A szervezet sejtjei több energiát képesek előállítani, ha az anyagcsere működésüket serkentjük. Az anyagcseréhez oxigénre van szükség, ennek felvételét a sejtmembrán elektromos potenciálja tartja fenn, a salakanyagok eltávolításáért is ugyanez felel.  A pulzáló elektromágneses terápia, speciális elektromágneses impulzusaival segíti a szövetek optimális anyagcseréjét, a biokémiai folyamatok normalizálását, ezáltal helyreállítja a természetes energia egyensúlyt. A mágneses frekvenciakezelések fokozzák a sejtek aktivitását, serkentik az anyagcseréjüket, így a méreganyagok távozását is. Ezért mondjuk, hogy a terápia sejtszinten hat a szervezetre.

A betegségek kezelésénél a megfelelő frekvencia kiválasztása kulcsfontosságú. Az alacsony frekvenciájú mágneses mező pozitív hatással rendelkezik. A magas frekvencia (pl. elektroszmog) ártalmas.

Alkalmazhatjuk ízületi betegségeknél, idegszövet, lágyszövet, hámszövet sérülésénél. Csonttörésnél, sebgyógyulásnál, fekélyes elváltozásoknál, különböző eredetű fájdalmaknál.

A terápia alkalmazásának kizáró oka lehet pl.: fém implantátum, szívproblémák, vemhesség.

 

 

Bálint Andrea
kutya(kisállat)-fizioterapeuta

(kutyabarát.hu)

 

Kezdő fotó: pixabay
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...