Saját KB bal
Saját KB jobb

Karácsonyi akció: egyet fizet, kettőt kap – ugyan már!

„Eladó 4 db kölyök, csere/beszámítás lehetséges.” Hány ehhez hasonló hirdetést láthatunk, karácsonykor pedig pláne elöntenek bennünket az akciós lehetőségek: játékbaba, kisautó, kölyökkutya a fa alá. Az állat ugyebár egy életre szól, nem csak karácsonyra, de sokan ezt még mindig nem tudják. Összeszedtük tehát az okokat, miért ne kössük át egyetlen állat nyakát se piros masnival.

 

Miért NE ajándékozz soha felelősséggel járó élő állatot

– Az állattal való együttélés egy életforma, sok mindent alá kell rendelni neki. Ezt nem teheted a kölyök mellé a karácsonyfa alá.

– Egy kutya nem visszaváltható, nem lehet kisebbre cserélni, vagy mást kérni helyette. Ha ajándékba szánod, azt sem tudhatod, hogy újdonsült gazdája mit tenne meg érte, milyen körülmények között tartaná, milyen kutyára vágyik, egyáltalán vágyik-e arra, hogy gazdává váljon. Ajándékozz inkább kutyanevelésről szóló könyvet.

A „kóbor kutya” kategória valójában fikció. A kutyák nem a fákon teremnek, egyszer mindegyiknek volt gazdája.

– A piacon vett, 3 kilogrammosra ígért kölyökből nagy testű kuvasz keverék is lehet, aki így nem igen lesz a „mama kedvence”. Az ellenőrizhetetlen minőség mindig silány minőség.

– Egy kölyöknek beszoktatásra van szüksége, hogy megismerje környezetét, megtanulhassa szabályainkat, megismerhesse új családját. Ehhez a karácsonyi időszak nem megfelelő. Sürgés-forgás, mindenki otthon, vendégek, nevetés, örömködés. Az ünnep elmúltával aztán jöhet a magány, a sírás, nyüszítés, stressz, kaparás, rágás, a család részéről pedig a kiábrándulás.

– Csak azért, mert a gyerek imádja a szomszéd kutyáját, még ne kapjon sajátot. Egy kisgyermek önmagában nem képes felelős kutyatulajdonos lenni.

– A mikrochip nem oldja meg azt a helyzetet, mikor egy ember nem vágyik kutyára, mégis kap. A különbség csupán annyi lesz, hogy chipezett kutyák fognak kóborolni vagy menhelyen kikötni.

– A felelőtlen, oda nem figyelő állattartásra nincs szankció vagy büntetési tétel. Egy nem kívánt kutya pedig csak ritka esetben válik mégis szerelemmé.

– Csak azért, mert egyszer már volt valakinek kutyája, még nem biztos, hogy újra szeretne.

 

 

A kutya egyetlen esetben lehet tökéletes ajándék: ha karácsonytól függetlenül magunkat ajándékozzuk meg vele, és teljesen felkészültünk arra a tizenéves csodálatos közös utazásra, ami együtt vár ránk.

 

Inkább rakd ezt a fa alá:

Fogadj örökbe egy mentőkutyát karácsonyra

Vagy ezt:

Nyerj páros belépőt Cesar Millan élő show-jára

 

 

 

 

(kutyabarát.hu)

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...