Saját KB bal
Saját KB jobb

Őssejt-kezelés kutyáknak már itthon is

Magyarországon még újnak számít a kutyák őssejt kezelése, amely során az őssejt tenyészeteket egy speciális eljárás során ízületi betegségben szenvedő kutyák ízületeibe juttatnak. Az őssejtkezelés nem csodaszer, ám megfelelő orvosi felügyelet esetén viszont hasznos segítség lehet az ízület mihamarabbi felépülésében, a fájdalommentes és sántaságmentes mozgás eléréséhez.

Mi az őssejtek alkalmazásának legfontosabb követelménye?

Az őssejtek beültetésének legfontosabb feltétele, hogy csak megalapozott diagnózis esetén szabad használni a kezelést és csak abban az esetben, ha az ízület károsodását okozó kórokot már megszüntettük illetve kezeltük.
Fontos továbbá, hogy annak a kutyának, akinek be szeretnénk ültetni az őssejteket, ne legyen sem fertőző, sem kezelés alatt álló daganatos betegsége. Az életkor nem meghatározó: fiatal és idős kutyákon egyaránt megoldható.

Hol találhatók ezek az ún. őssejtek és hogyan nyerik ki őket?

A kutyák zsírszövetében jelentős számban találhatók ilyen ún. mesenchimalis őssejtek. Egészséges, nem diszpláziás kutyák ivartalanítása során a tulajdonosok beleegyezésével az ivartalanítás alkalmával kerülnek izolálásra maguk az őssejtek. Az egészséges őssejteket a laborban továbbtenyésztik, megsokszorozva mennyiségüket.  A tenyészeteket később hűtött állapotban szállítják sebészeti központunkba, ahol a megérkezésük után rövid idővel beültetésre kerülnek.

Hogy történik meg maga a beültetés?

A beültetés enyhe bódításban, steril körülmények között zajlik. Maga a beültetés tulajdonképpen egy célzott injekció beadásával jár az ízületbe, ezért a beültetés így semmilyen kellemetlenséggel, fájdalommal nem jár a kutyák részére. Maga a bódítás illetve a beültetés is csak rövid ideig, néhány percig tart, az egész procedúra kb. fél órás.

Könyökdiszplázia – artroszkóp

 

Külföldön is alkalmazzák ezt a kezelést?

Az Egyesült Államokban illetve Nyugat Európában már hosszú évek óta beváltan alkalmazott ez a módszer.

Milyen eredménnyel zárultak a beültetések idáig?

A külföldi és hazai tapasztalatok alapján már pontosan meg tudjuk mondani, kinek érdemes és kinek nem javasoljuk a beültetést, illetve milyen eredmény várható a beültetést követően. Véleményem szerint súlyos hiba lenne minden arthrotikus (porckopásos) ízületet automatikusan őssejt kezelésnek alávetni, mert sok esetben semmilyen javulást nem lehetne realizálni. Az első évben elvégzett kezeléseink esetén 90%-os volt a tulajdonosok elégedettsége a kezelés eredményét illetően, ami megegyezik a külföldi tapasztalatokkal.

őssejt beültetése

Mennyibe kerül az őssejt beültetés?

Átlagosan egy ízületet tekintve 120-130 000 Ft között kell számolni a beültetési költséggel, ami tartalmazza már az őssejtek árát is, és ami töredéke a külföldön végzett beültetések árának. Több ízület esetén ez a költség részarányosan csökken.

 

 

További hasznos témáink közül válogathatsz:

Immunerősítés ősszel – kell vagy nem?

Férgességet okoz a kenyér?

A kutya segít megelőzni az asztmát?

 

 

(kutyabarát.hu)

Dr. Muka Péter Pál
Kisállat Klinikus Szakállatorvos, MKOE-tag
Profivet Állatorvosi Sebészeti Központ, Göd

 

 

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...