15 sarkalatos pont kedvenceink tanításában

Van néhány olyan dolog, amellyel alaposan össze tudjuk zavarni (kölyök)kutyánkat. Ilyen például, ha nem egyértelmű jelzéseket küldünk felé, így nem is várhatjuk, hogy az általunk kívánt módon viselkedjen. Ezekben az esetekben nem a kutya a rossz, hanem a mi kommunikációnk helytelen, vagy félreérthető. Shelby Semel professzionális kutyakiképző, aki a pozitív megerősítés híve, 15 pontban sorolja fel a leggyakoribb hibáinkat, melyeket egy kis odafigyeléssel könnyedén el tudunk kerülni.

1. Behívás tanítása

A behívás az egyik legfontosabb parancs, amit ebünknek meg kell tanítanunk. Gyakran elvárjuk a kutyánktól, hogy akkor is oda jöjjön hozzánk, ha ebben számára nincs semmi ösztönző. Ha viszont minden alkalommal jutalmat kínálunk neki, a legtöbb kutya hamar összeköti a parancsot a jutalommal és hívásunkra boldogan hozzánk fog szaladni.

A kulcsszó itt a jutalom. Legyen az egy finom falat, egy kedves játék, „csak” egy simogatás, dicséret, vagy bármi egyéb, ami a kutyát örömmel tölti el. Ha hívásodra nem azonnal érkezik (hanem például csak az aktuális tevékenysége befejezése után) és ilyenkor bünteted, akkor egy idő után azt fogod elérni, hogy nem szívesen megy, ha hívod. 

k9instinct.com

A behívó parancsot mindig kellemes hangon, mosolyogva add ki, hogy a kutyád örömmel szaladhasson hozzád. Ha nem jön, a parancs ismételgetése helyett inkább menj oda hozzá, vedd pórázra, miközben bizalmatlan arckifejezéssel, dühös hangon megszidhatod.

2. Felugrálás engedélyezése

Még ha téged, vagy a vendégeidet nem is zavarja, hogy kutyád felugrál, akkor is tanítsd meg neki, hogy ez nem helyes. A kutya nem tesz különbséget egy 20 éves kutyás és egy 80 éves nagypapa között, mint ahogyan az ünneplő ruhád és a kutyás farmered is egyforma számára.

Ha egyszer megengeded, máskor pedig tiltod ezt a viselkedést, nem fogja érteni a különbséget. Ha felugrál, hagyd figyelmen kívül az ebet, és kérd meg erre a vendégeidet is. Csak akkor simogasd és dicsérd meg, amikor már lehiggadt. 


iheartdogs.com

3. Szobatisztaságra nevelés

Jutalmazd meg, ha a házon kívül végzi a dolgát. Ha viszont megtörténik a baleset, a legnagyobb hiba, hogy „beleütöd az orrát”, vagy kiabálni kezdesz vele. Ha így jársz el, kutyád félni fog tőled. Inkább figyelj oda arra, hogy rendszeresen vidd ki (kölyökkutyát ébredés, evés, játék után feltétlenül), és tanuld meg észrevenni a jelzéseit. Legyél türelmes, vannak olyan kutyák, akik pillanatok alatt szobatiszták lesznek, és vannak olyanok is, akiknek ehhez jóval hosszabb időre van szükségük.


midwestanimalrescue.org

4. A kutyád sétáltat téged

Sok kutya vonszolja maga után a gazdit a póráz végén. Ne menjünk bele a húzogatós „játékba”, ne rángassuk türelmünket elveszítve a póráz végén ebünket.

Ha azt tapasztaljuk, hogy a kutya húz, akkor inkább álljunk meg, és várjuk meg, amíg ellazul a póráz, a kutya ránk néz, és csak ekkor induljunk tovább. Ezt addig ismételjük, amíg az eb megérti, hogy miről is szól ez a történet. Az is jó megoldás, ha ilyenkor az ellenkező irányba indulunk. Amikor a kutya helyesen jön pórázon, azaz láb mellett laza pórázon halad, jutalmazzuk meg. Itt is létfontosságú a türelem és a kitartás! 


build-x.info

5. A „dolgok” végzésének ideje NEM a játék ideje

Tanítsd meg neki, hogy első a „kötelesség”, utána jöhet a szórakozás ideje, azaz lehet szimatolni, játszani, bóklászni a fűben. Az egészségügyi séta nem arról szól, hogy az összes követ végig kell szagolnia, vagy előbb órákat szimatolnia a fűben, mielőtt elvégzi a dolgát. Talán ez először még humoros is lehet, de gondolj bele, hajnali 3-kor már nem annyira élvezetes órákat várni arra, hogy kedvenced végre könnyítsen magán. 


@paigetester

6. Menj a helyedre!

Hányszor mondjuk ezt, ha valami rossz fát tett a tűzre ebünk. Pedig egyáltalán nem helyes, hogy a helyét, vagy kenneljét büntetésre használjuk. Ez a hely az ő kis vacka, a személyes területe, ahol kényelmesen és jól kell éreznie magát. Egy olyan varázslatos hely ez, ahol nyugodtan pihenhet, vagy ahová elhúzódhat, ha már elege van a nyüzsgésből. Soha ne használd ezt a helyet büntetésre!


thepetwiki.com

7. Visszabeszélés (indokolatlan ugatás) engedélyezése

Sok kutya ugatással próbálja elérni célját, például addig ugat, amíg el nem dobod neki a labdát. Ha ilyen esetben dicséred, vagy beszélsz hozzá, akkor csak a helytelen viselkedést erősíted meg benne. E helyett inkább hagyd figyelmen kívül, ne foglalkozz vele addig, amíg abba nem hagyja a követelőzést. Ha viszont elcsendesedett, jutalmazd meg, vagy dobd el a labdáját. A kulcs itt is a türelem!


kids-myshot.nationalgeographic.com

8. Asztalról történő etetés

Azok a könyörgő mély barna szemek, az az édes kicsi fejecskéje az ölünkben… pedig muszáj, hogy ellenállj a kísértésnek! Soha ne etesd az asztalról, mert kutyád pontosan emlékszik arra, hogy szokott az asztalról falatkákat kapni, és mindig be fog próbálkozni. Legyél következetes és jelölj ki számára egy helyet, ahol tartózkodhat az étkezések alatt, de ne engedd, hogy kunyeráljon. Ha soha nem kap az asztalról egyetlen egy falatot sem, akkor semmi oka nem lesz a kéregetésre, és a család nyugodtan tud étkezni. Viszont ha hébe-hóba csurran-cseppen neki valami, akkor mindig újra és újra próbálkozni fog, hátha talán ma van az a nap, amikor …


@jstolt

9. Csábító illatok

Ne hagyd elől az ételt a konyhapulton, mert kutyád nem biztos, hogy ellent tud állni a csábításnak és rendszeresen meg fogja dézsmálni az elérhető finom falatokat. Ebben az esetben a megelőzés a legfontosabb! Ne engedd a kölyköt be a konyhába, és rakj el mindent a kamrába, vagy a hűtőbe.


@katieskennel

10. Energiák levezetése

A legtöbb kutyának rengeteg energiája van, és ezt szeretné is levezetni. A Te dolgod, hogy ebben segíts neki, ha nem szeretnéd, hogy ő maga találja ki energiája levezetésének módját. Minden nap fáraszd le, biztosíts számára elegendő testmozgást, játékot és szellemi tevékenységet egyaránt. Ne feledd: fáradt kutya = jó kutya!


@geryland_puppy

11. Megvesztegetés

A kutyád csak akkor figyel rád, ha valami finom falatot tartasz a kezedben? Akkor talán te is egyike vagy azon gazdiknak, akik megvesztegetéssel kívánják engedelmességre bírni rakoncátlan ebüket. Kezdetben, a tanítási szakaszban ez teljesen rendben lévő dolog, törekedj azonban arra, hogy fokozatosan elhagyd. Kedvenced ne csak a falatka reményében fogadjon szót, mert előfordulhat, hogy éppen nincs nálad semmi és akkor bizony bajban leszel. 


totallydogtraining.com

12. Rágcsálás

A kutyák szeretnek rágcsálni valamit. Biztosíts kedvencednek olyan rágnivalót, amellyel kielégítheti ezt az ösztönét. Viszont tegyél el minden olyasmit, amit nem szeretnél, hogy megrágjon, és ha mondjuk az asztal lábának „esik neki”, akkor jelezd, hogy ez nem helyes és adj neki valami alternatív rágcsálnivalót. Amint pedig az általad felkínált dolgot rágja, jutalmazd meg. Kezdetben fontos, hogy mindig dicsérd és jutalmazd, amikor olyasmit rágcsál, amit engedélyeztél. Folyamatosan tartsd fenn a figyelmét a rágható játékok iránt, ha például az egyiket kis időre elteszed, majd újra előveszed, újként fogja üdvözölni. 


@everythingerika

13. Csipkedés, harapdálás

Talán a kiskutya még vicces is, amikor tűhegyes fogacskáit a gazdin próbálgatja, de később már komoly sérülést okozhat egy-egy játékosnak szánt harapásával. Az alomban a kutya mama is rávezeti kölykeit és a kölykök is egymást arra, hogy mi az, ami még játék közben tolerálható, és mi az, ami már fájdalmat okoz. A gazdi feladata is az, hogy megtanítsa a (kis)kutyának, hogy a harapás bizony fájdalmas, és semmiképpen sem elfogadható még játékból sem. Ha a (kis)kutyád megharap, fejezd ki nemtetszésedet és hagyd abba a játékot egy időre. Hamar meg fogja tanulni, hogy ha nem megfelelően játszik, akkor vége a mókának.


www.petwave.com

14. Morgás

A kutyák morgással fejezik ki azt, ha félnek valamitől, vagy fenyegetve érzik magukat. Soha nem kellene megbüntetned a kutyádat azért, ha morog. Ha a kutyád valakit, vagy valamit megmorog, ahelyett, hogy megszidnád, inkább távolítsd el az adott helyzetből. A morgás egy figyelmeztetés, amelyik kutya nem morog, az figyelmezetés nélkül harap. Játék közben viszont a morgás nem megengedett. A morgás csak egy dolgot jelenthet: „kényelmetlenül érzem magam, szeretném elhagyni ezt a szituációt”.


@cats_on_things

15. Alázatos pisilés

Ha valaha is fogadott az ajtóban egy olyan kutya, aki amint meglátott, azonnal pisilni kezdett, akkor tudod, mi az alázatos pisilés. „Ártalmatlan vagyok, nem jelentek veszélyt számodra” – igyekszik kifejezni. Ha ezzel a viselkedéssel találkozol, ne simogasd meg és ne beszélj hozzá, inkább ne is vedd észre, hogy baleset történt. Sohase szidd meg, mert nem szándékosan teszi! Ennek a viselkedésnek többféle oka lehet. Sok kiskutya kinövi ezt, ha kiegyensúlyozott, nyugodt környezetben neveljük, de ha tartósan fennáll a probléma, érdemes szakemberhez fordulni.


www.thedogtrainingsecret.com

Természetesen a fentiek bármilyen korú kutya esetében fennállhatnak, ezért a tanítást és rossz szokásaink átalakítását sohasem késő elkezdeni.

 

 

 

(kutyabarát.hu)

 

forrás: discover.barkpost.com, indexkép: dogsaholic.com
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...