Saját KB bal
Saját KB jobb

Hol fürödhet négylábú barátunk Fejér megyében?

Budapest szomszédságában, Fejér megyében 13 kijelölt természetes fürdőhely kivételével, a felszíni vizekben és a víztározók körül fürödhetnek a kutyák – járt utána a feol.hu.

 

A most következő időjárás ugyan nem kedvez a csobbanásnak, de nem árt tudni: ha jó időben a kutyánkat is szeretnénk beengedni a vízbe, nincs minden veszve!  A feol.hu megkérdezte a Fejér Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztályát, milyen irányelvek mentén fürösszük kedvenceinket, ha jogkövető állampolgárként szeretnénk eljárni. 

Mint kiderült, létezik egy kormányrendelet a természetes fürdővizek minőségi követelményeiről, valamint a természetes fürdőhelyek kijelöléséről és üzemeltetéséről, amely meghatározza, hogy állatot a fürdőhely területére bevinni tilos.

Fejér megyében idén tizenhárom ilyen kijelölt természetes fürdőhely üzemel, melyek közül tizenkettő a Velencei- tó partján, egy pedig Dunaújvárosban a Duna holtágán, a Szalki­szigeten működik.

Így tehát a megyében található egyéb felszíni vízfolyás mentén (a Duna folyam, Gaja, Sió, Sárvíz), vagy víztározók körül (például a pátkai és zámolyi) nincs kijelölt természetes fürdőhely, s ha a helyi önkormányzat rendeletben nem tiltja, akkor ezekben a vizekben boldogan lubickolhatnak kedvenceink.

Székesfehérváron – kérdezte meg a feol.hu – például nincs külön rendelkezés, s mivel a tavacskák (már amelyikben éppen van víz) is természetes vizeknek minősülnek, így akár ezekben is fürödhet a kutya.

Persze további jogszabályok rendelkeznek még azokról a helyekről, ahol szintén tilos a fürdőzés, például hajóállomás, kikötő, vagy hajózási útvonal közelében. Jó hír azonban az ebtartóknak, hogy Velencén például van egy kemping, ahol elkülönítetten, védőtávolságok betartásával a kutyák fürödhetnek. Ráadásul a megye természetes vizei körül több olyan szabad partszakasz is található, ahol a jogszabályok nem tiltják kedvenceink fürdőzését.

És melyik lehet ez a kemping Velencén? A Drótszamár Kemping, ahol a négylábú háziállatukkal érkezőknek külön strandfelületet biztosítanak.

Budapest közelében Délegyházán, az „Év Kutyabarát helye” 2014 és 2015. évi pályázatának győztese, a Tavirózsa kemping is biztosít lehetőséget a fürdésre minden négylábú számára.

ITT tudjátok megnézni a további kutyás fürdési lehetőségeket.

 

 

 

(kutyabarát.hu)

 

forrás: feol.hu – S.Töttő Rita, indexkép: zastavki.com 
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...