Saját KB bal
Saját KB jobb

Hogyan vezesd be kutyádat új emberek és más kutyák társaságába?

A kutyád mögéd bújik a parkban, ha egy másik eb megközelíti? Félelmében ugatni kezd, ha idegen emberek jönnek hozzátok? Szeretnéd, hogy kutyád jól érezze magát akkor is, ha ilyen „kihívásokkal” kell szembesülnie?  Kate Parlin tanácsai és gyakorlatai ebben segítenek.

Kate Parlin gyakorlati útmutatója segíthet abban, hogy kutyád leküzdhesse a félelmét és újra boldog és magabiztos életet élhessen. Kate, aki amellett, hogy három energikus lány anyukája, egy kedves és bátor Jack Russel terrier, Shakespeare gazdája is. Írásai számos honlapon és kiadványban megjelennek, valamint egy blogot is ír, Shakespeare Mamája címmel.

Hogyan kell bevezetni a félős kutyát  idegen emberek társaságába úgy, hogy az számára kényelmes és mindkét fél számára veszélytelen legyen?

„A félénk kutyák új emberekkel történő megismertetése egy lassú folyamat” – erősíti meg Donna Rose Whitney kutyakiképző. Íme, a sikerhez vezető 5 lépés:


fotó: familyhousews.org 

1. Zárd el a kutyát, amíg a látogatók elhelyezkednek

Amikor idegen ember(ek) érkeznek hozzátok, szeparáld el a kutyát (például zárd egy külön szobába) addig, amíg a vendégeid elhelyezkednek és mindenki leül – mondja Dr. Jessica Gramlich állatorvos.

2. Engedd meg a kutyának, hogy ő tegye meg az első lépést

Egy idegen embernek soha nem lenne szabad megengedned, hogy közelítsen a kutyához addig, amíg a kutya meg nem teszi az első lépést, jelezve ezzel, hogy hajlandó kapcsolatba kerülni az idegennel – tanácsolja Whitney.

3. Kérd meg az új embert, hogy adjon jutalomfalatot a kutyának

Anélkül, hogy szemkontaktust létesítene a kutyával, adjon neki jutalomfalatot (tartsa a tenyerébe, vagy dobja le maga mellé a földre, hogy a kutya elvehesse). Ezalatt álljon oldalt a kutyának, vagy guggoljon le.

4. Ne adj több jutalmat a kutyának, ha továbbra is félelmet, vagy félénkséget mutat

Ahogy Whitney rámutat, ha akkor is jutalmazod a kutyát, amikor félelmet mutat, csak megerősíted a nem kívánt viselkedést és lassítod a haladást.

5. Légy türelmes

Ha a kutya elveszi a számára felkínált jutalomfalatot, előbb-utóbb elég magabiztos lesz ahhoz, hogy megközelítse az új embert, de ez eltarthat egy darabig. Ezt a folyamatot soha ne siettesd, mert csak erősíted benne a félelmet.


fotó: dogcare.dailypuppy.com 

Hogyan mutasd be a kutyádat más kutyának?

Segíts a kutyának, hogy kényelmesen érezze magát, amikor más állatokkal találkozik. Adj pozitív megerősítéseket a tréning során és először nyugodt, barátságos kutya társaságába próbáld bevezetni – tanácsolja Dr. Gramlich.

Íme 6 lépés, melyekkel segíthetsz kutyádnak abban, hogy kutyapajtásai lehessenek:


fotó: hugpug.com

6. Nyugodt lelkiállapotban fogj hozzá, egy semleges területen

Győződj meg arról, hogy ellenőrzött környezetben vagytok, ahol semmi nem izgathatja fel a kutyát, vagy vonhatja el a figyelmét.

7. Egy jól szocializált, magabiztos kutyával kezdd az ismerkedést

Whitney és Dr. Gramlich véleménye szerint egy magabiztos és megfelelően szocializált kutyával kell elkezdeni a más kutyákkal való ismerkedést, mert ez segít megtanulni, hogyan kell kezelni az ilyen helyzeteket.

8. Lassú lépésekben haladj

Miközben elkezded a bemutatást, győződj meg arról, hogy mindkét kutya megfelelően pórázon van-e. Tarts kellő távolságot a másik kutyától és a gazdájától, és jutalmazd kutyádat, ha nyugodt viselkedést mutat. Ezután lassan közeledj vele az idegen kutyához. Amikor a kutyák találkoznak, engedd meg, hogy megszagolják egymást és tegyenek egy pár kört egymás körül, majd menj arrébb a kutyáddal.


fotó: hpedogresce.blogspot.com

9. Használj rengeteg pozitív megerősítést

A bemutatási procedúra folyamán mindig jutalmazd a kutyát, ha magabiztos viselkedést mutat, ez meg fogja erősíteni benne, hogy egy idegen kutyával való találkozás jó dolog.

10. Soha ne használj feszes pórázt, vagy húzd a kutyát magad mellett

Whitney szerint a feszülő póráz negatív reakciót válthat ki a kutyádból.

11. Ismételd meg a bemutatás folyamatát annyiszor, ahányszor szükséges

Attól függően, hogy mennyire félős négylábú barátod, sok ismétlésre lehet szükség, egészen addig, amíg kutyád magabiztosan nem érzi magát más ebek társaságában. Majd ha már bizalommal tud lenni egy másik kutya iránt, te is nyugodtabbnak és kényelmesebbnek fogod érezni a sétákat.

 

 


fotó: pets4homes.co.uk 

Miért van az, hogy egyes kutyák nehezebben barátkoznak meg idegen emberekkel és más kutyákkal?

Ennek az okát nehéz kideríteni, de Whitney és Dr. Gramlich véleménye szerint a korai szocializáció kulcsfontosságú a későbbi magabiztos viselkedés tekintetében.

„A kritikus szocializációs időszak a kölykök 3 és 12 hetes kora közötti néhány hét. Fontos, hogy ebben az időszakban a kiskutyák minél több, különböző korú és kinézetű embert (gyermeket, férfit, nőt, szakállas, sapkás embereket), kutyát (barátságos kis-, és nagy testméretűt) és egyéb háziállatot (macska, hörcsög, madár) ismerjenek meg. Ezen kívül szintén fontos, hogy különböző környezettel (fű, beton, víz) találkozzanak és pozitív élményeket szerezzenek. Amikor a kiskutya kedvezőtlen tapasztalatokat szerez, akkor alakulhat ki benne egy fóbia, amit később lehet, hogy nagyon nehéz lesz kezelni.” – mondja Dr. Gramlich.


fotó: lifewithdogs.tv 

 

 

 

 

(kutyabarát.hu)

 

Forrás: care.com
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...