Pórázhasználat a városban – napi szösszenet

Nem is olyan régen olvashattatok arról, miért tartjuk fontosnak a városi forgatagban, hogy pórázon tartsuk kutyánkat és csak a bekerített kutyafuttatóban, vagy 100%-ig biztonságos helyen engedjük el.

Irodánk ablakából, a Margit híd lábánál, egy kis zöldterületre nyílik kilátás, ahol gyakran póráz nélkül szaladgálnak a kutyák. Ez nem kutyafuttató, csak egy tenyérnyi zöld, melyet forgalmas utak határolnak.

Az ablakból kipillantva az alábbi látvány tárult elénk, melyet szeretnénk megosztani veletek:

Egy, a parkban szabadjára engedett Westie fut sebesen az autók felé, miközben a gazdája igyekszik utolérni, bizonyára kiabált is kutyájának. A kutya előnye – kis mérete ellenére – elég nagy volt és az úttest felé vette az irányt. Talán jó mókának, vagy fogócskának vélte, hogy a gazdája üldözi őt. Egy pillanatra meghűlt ereinkben a vér, amikor a parkot elhagyva az eb a járda szélére ért … ekkor, talán az utolsó utáni pillanatban érte utol a nyomában loholó gazdi, akinek valószínűleg  – hozzánk hasonlóan  – egy nagy kő gördült le a szívéről. Ezúttal megúszta!

Mint ez, a napjában sokszor és számtalan helyen megeső példa is mutatja, a póráz nélküli kutyák élete a városban gyakran csak a szerencsén múlik. Talán kutyátok jól képzett, kutyaiskolában tanult, szokva van a zajokhoz és mindig szót szokott fogadni, de póráz nélkül mindezek ellenére egy pillanat alatt bajba kerülhet. A gazdi pedig csak közelről nézheti a bekövetkező eseményeket. Ugye Ti sem szeretnétek átélni ezeket a végtelennek tűnő másodperceket, miközben sűrűn fohászkodtok, hogy csak ezt ússza meg?

Gondolkozzatok felelősen, vigyázzatok kedvenceitekre! A póráz használata nem szégyen, sőt sokszor életet is menthet!

 

Olvassátok el a korábbi cikkeket is a témában

A városi kutyák és a póráz

Vizsgával akár póráz nélkül is lehetne kutyát sétáltatni

 

 

 

 

(kutyabarát.hu)

 

Az indexkép csak illusztráció, forrása: scandinaviastandard.com
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...