Igazi falkavezér vagy? Vagy mégsem?

Ahhoz, hogy a lehető legjobb kapcsolatot alakíthassuk ki kutyánkkal, fel kell építenünk falkavezéri pozíciónkat. Egy kölyökkutyának születése pillanatától az anyja ad útmutatást és képzést. Ha azonban egy kölyök, vagy egy idősebb kutya bekerül új falkájába, a gazdának kell átvennie a falkavezér szerepet. Meg kell határoznunk azokat a dolgokat, hogy mit szabad és mit nem, falkánk új tagjának. 

A követendő szabályok felállításával és következetes betartatásával nagymértékben hozzájárulunk ahhoz, hogy kiegyensúlyozott és boldog kutyánk legyen.

A rossz hír az, hogy falkavezérnek kevesen születnek, viszont van jó hírünk is, a dolog elsajátítható, csak gyakorlás kérdése az egész.

Ha az alábbi 10 kérdés bármelyikére igennel válaszolsz, akkor a kutyád a Te falkavezéred.

1. Reggelente a kutyád ébreszt?

Ha a kutyád ébreszt fel, az azt jelenti, hogy nem tisztel eléggé. Meg kell változtatnod ezt a szokását, és tudatosítanod kell benne, hogy te vagy az egyetlen, akinek joga van ébreszteni. Tehát, ha legközelebb kedvenced megpróbál felébreszteni, ne foglalkozz vele, hagyd figyelmen kívül őt. Amint a kívánt viselkedést mutatja, tehát nem „molesztál”, jutalmazd meg.

2. Ha kell, ha nem jutalmazod? Akkor is, ha valami rosszat csinált?

Ha a helytelen viselkedést is díjazod (azaz ilyenkor jutalmazod), akkor úgy gondolja, hogy minden rendben van, a helyes és kívánatos magatartása jeléül kapta az elismerést. Tanuld meg, és következetesen tartsd be, hogy csak akkor adj jutalmat kutyádnak, ha megfelelően viselkedik. 

3. A kutyád előbb eszik, mint Te?

A kutyák ösztönösen tudják, hogy mindig a vezető eszik legelőször, és ha már jóllakott, akkor jöhet a falka többi tagja. Tehát, először mindig neked kell enned, és csak utána adj kedvencednek. Így erősítheted vezető szerepedet.

4. Nálatok ki lépi át először a bejárati ajtó küszöbét? A kutyád?

Ugyanúgy, mint az étel kérdésénél, a kutyák ösztönösen tudják, hogy a falkavezér megy elől, ő vezeti a falkát. A falkatagok nem előzhetik meg a falkavezért, így ezt a szokást is meg kell változtatnod. Menj Te elől és kedvenced legyen az, aki követ.

5. Rád ugrál?

A felugrálás a domináns viselkedés jele. Ha a kutyád felugrál rád, ezzel uralmát hangsúlyozza feletted.  Meg kell „magyaráznod” neki, hogy ez nem helyes, és le kell erről szoktatnod.

6. Négylábú barátod sokszor nagyon izgatottan viselkedik?

Szabályok, határok és korlátok nélkül a kutyád úgy érzi, hogy te a játszópajtása vagy és nem a falkavezér. Ne felejtsd el, hogy minden kutyának szüksége van egy vezérre, akit követhet, hogy biztonságban érezze magát és kiegyensúlyozott maradhasson. Arra kell törekedned, hogy kutyád nyugodt lelkiállapotban maradhasson, a helyes iránymutatással elérheted, hogy megadó és engedelmes legyen.

7.  A kutyád az egész lakásban rodeózik?

Felmehet az ágyra, a kanapéra, szabad bejárása van a fürdőszobába és a konyhába is? Azonnal vadul ugatva rohan az ajtóhoz, ha csenget valaki? Tanítsd meg neki, hogy hová mehet, és melyek a tiltott területek számára, illetve mit vársz el tőle, ha valaki csenget. Ahhoz, hogy a kívánt módon tudjon viselkedni, az útmutatásodra van szüksége.

8. Nem hallgat a parancsaidra, vagy meg sem hallja őket, mivel alkalmi süket?

Ha nem tanítod meg a kutyádnak a legalapvetőbb engedelmességi parancsokat, és nem várod el azok minden körülmények közötti végrehajtását, akkor bizony könnyen elveszítheted vezéri pozíciódat. Az öt alapvető parancs (ül, fekszik, hozzám, marad, hagyd) megtanításával megalapozhatod a vezetői helyzetedet, és számos problémának elejét veheted.

9. Kiabálsz a kutyáddal?

A kiabálás a legjobb módja annak, hogy meggyőződj arról, a kutyád nem hallgat rád. Ezen felül pedig a kiegyensúlyozatlan energiádat érzékeli, ami miatt félelem és szorongás alakul ki benne. Tehát a kiabálás helyett, próbálj nyugodt és magabiztos maradni, éreztesd, hogy nincs más lehetőség, mint annak végrehajtása, amit kérsz tőle.

10. Nálatok a kutya sétáltat téged? Ott vonszol a póráz végén?

Ez a végső jele annak, hogy nem vagy vezető a szemében. A helyes séta elsajátításával (kutyád melletted halad, és te vagy az, aki irányítja a sétát), és napi gyakorlásával vezetői pozíciódat stabilizálni tudod.

 

Ne feledd, Te vagy az egyetlen, aki a rossz szokásokon változtatni tud. Azáltal, hogy határokat és szabályokat állítasz fel, jó úton haladsz, hogy kapcsolatotokat megfelelően felépítsd és egy erősebb kötődést alakíts ki. Tanulni és tanítani soha nincs késő!

„Igen” válaszaid száma:

0 : Gratulálunk, Te igazi falkavezér vagy
1 – 10: Sajnos, még nem Te vagy a falkavezér

 

 

 

(kutyabarát.hu)

 

Forrás: cesarsway.com
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...