Saját KB bal
Saját KB jobb

Mennyire érted a kutyanyelvet?

A kutyák nem tudják szavakkal kifejezni magukat, de testbeszédük nagyon sok információt közvetít. Mindent, amit gondolnak és éreznek, világosan kifejezik test-, és faroktartásukkal, füleik állásával, szemükkel, sőt még szájuk szeglete is árulkodó. Mi, emberek, azonban különböző képzettségi szinten vagyunk a „kutyanyelv” megértését illetően is, pedig sokszor létfontosságú lenne, hogy megértsük a kutya lelkiállapotát. Ehhez szeretnénk egy kis segítséget nyújtani, néhány gyakori jelzés értelmezésével.

Agresszív, komoly figyelmeztetés

Felemelt fej, jelentőségteljesen előremutató fülek, fogak kimutatása, pofa ráncolása – egyértelmű figyelmeztetés, jobb lesz meghátrálni. A kutya elszántságát közvetlen és kemény szemkontaktussal erősíti meg.


Fotó: Shutterstock

Unaloműző ugatás, „csak az ugatás” kedvéért

Sima arckifejezés, nyugodt, logó fülek és csukott szem – az ugatás mögött semmi komoly fenyegetés nincs. A kutya nem ideges, nem izgatott, csak azért ugat, mert ugatni jó (ebben a beagle-k különösen jók).

Fotó: Shutterstock

Aktív figyelmeztetés

Előre szegezett, álló fülek, a tekintetével egyenesen a „problémára” fokuszál, zárt és feszült száj, előredőlő test, amely még a feszülő pórázt is figyelmen kívül hagyja.

„Engem nagyon-nagyon érdekel, hogy mi folyik ott”


Fotó: Shutterstock

Éber, kicsit ideges hangulat

Ennek az alapvetően nyugodtan fekvő kutyának valami felkeltette a figyelmét. Fejét felemelve, füleit pedig kissé megemelve tartja. Testbeszéde jelzi, hogy figyel, de teste nyugodt, és tekintete is pusztán érdeklődést mutat.


Fotó: Shutterstock

Ugrásra készen: ideges, éber testtartás

Ennek a kutyának semmi nem kerüli el a figyelmét. Az idegesség jeleit mutatja, teste feszült, tágra nyitott szemeivel a „zavart keltőre” fókuszál. A magasan tartott farok és a megemelt fülek is feszültségét mutatják.  Szájszeglete hátrahúzva, ugatásra készen, de egyelőre csak őrködik, és felméri a helyzetet.


Fotó: Shutterstock

Félelemből eredő agresszió

Ez egy védelmező, őrző kutya képe, akinek testbeszéde egyértelművé teszi, hogy az agressziója félelemből ered. Alárendelt testhelyzetet vett fel: a hátát és a fejét alacsonyan tartja, fülei hátrasimulnak. Testtartása fenyegetést sugároz, miközben azt mutatja, hogy talán meghátrálni is kész. Azzal, hogy kimutatja fogait, és kemény tekintettel mered a támadóra, azt jelzi, hogy a támadásra és a harapásra is ugyanúgy van esély. 


Fotó: Shutterstock

Lelkes, de alázatos játék

Ez a testbeszéd egy érdekes kombinációt mutat, egyrészt engedelmes, másrészt játékos. Egész testét alacsonyan tartja, háta egyenes, feje és fülei leeresztetve, de ugyanakkor energikus, játékra kész. Teste és szája ellazult, tekintetével lágyan keresi a szemkontaktust. Akár azonnal az eldobott labda után ered. Egyáltalán nem érzi magát veszélyben és nem fél.


Fotó: Shutterstock

Félelemmel társított engedelmesség

Ez a kutya, szorosan maga alá húzott farkával a félelmét fejezi ki, a hátsó lábaira támaszkodik, füleit hátra és lefelé tartja, szája zárt és feszült. Viszont tekintete lágy, keresi a szemkontaktust, ahelyett, hogy szemeit lesütné és elkerülné a kapcsolatteremtést. „Én nem foglak bántani téged, tehát  kérlek te se bánts engem .”


Fotó: Shutterstock

Félelem a póráz végén

Ez a kölyök először van pórázon, és egyáltalán nem tetszik neki, ami történik. A félelem jeleit mutatja: teste görnyedt, farkát maga alá húzza, szája zárt, fejét alacsonyan tartja. Testtartása kifejezi, hogy mennyire nem kíván kapcsolatot létesíteni, kerüli a szemkontaktust, és próbál ellenállni a póráz húzásának. „Nem szeretem ezt a dolgot, furcsa és ijesztő számomra, úgyhogy nem fogom csinálni.”


Fotó: Shutterstock

Félelem nélküli kíváncsiság

Ez a kiskutya kíváncsi és nem fél a fényképezőgéptől. Füleit hegyezve, az érdeklődésére számot tartó lencsét szimatolja lelkesen. Tekintete lágy, arcizmai nyugodtak, előrenyújtott teste és nyaka kíváncsiságáról árulkodik, ebben a testhelyzetben kényelmesen szemügyre veheti a furcsa tárgyat.


Fotó: Shutterstock

Kíváncsi, de ideges

Ennek a kiskutyának a testtartása vegyes érzelmeiről árulkodik. A fényképezőgép félelmetes számára, de ugyanakkor érdekli is, talán hajlandó lesz közelebbről szemügyre venni. Testsúlya a hátsó lábain, távol a kamerától és a fotóstól, farkát behúzva tartja, zárt szájával szintén idegességét fejezi ki. Egyik mancsát megemeli, feje alacsonyan és kicsit oldalra fordítva, behódolását mutatja. Viszont a közvetlen szemkontaktus, a lágy tekintet, a kissé megemelt fülek és a nyugodt száj érdeklődést mutat. Összességében ez egy óvatos kutya, aki szívesen részt vesz a fotózásban, ha a fotós is óvatosan közelít hozzá.


Fotó: Shutterstock

Félve elkerüli az embert

Ez a kutya az elkerülés jeleit mutatja. Fülét emelve és hátrahúzva tartja, szája zárva, fejét oldalra billenti, mintegy kifejezve a mutató ujjtól való félelmét. A kutyák gyorsan elfordítják a fejüket, ha veszélyt éreznek, próbálják elkerülni a konfliktust Ez a boxer is így tesz, de elővigyázatosságból fenntartja a szemkontaktust, ha a veszély mégis bekövetkezne.


Fotó: Shutterstock

Bizonytalan, de érdeklődő

A kutyák gyakran nyalogatják a szájukat és az orrukat, amikor bizonytalannak érzik magukat, vagy alázatosságukat akarják kifejezni. Ez a kutya felemelt mancsával és kissé görnyedten tartott hátával az idegességét és bizonytalanságát fejezi ki. Azonban a középmagasan tartott farok és a lágy tekintet érdeklődésre utal.


Fotó: Shutterstock

Játékos behódolás

Ez a testtartás a behódolás teljes arzenálját felvonultatja: a hátán fekszik, ezzel kimutatva legsebezhetőbb testrészeit, farkát behúzva tarja, mellső mancsait felemeli és száját „engedelmes vigyorra” húzza. Ezt a megadást gyakran mutatják a kutyák, ha egy keményebb ellenféllel találkoznak. Az, hogy ez a kutya ebben a helyzetben is szemkontaktust tart, arra utal, hogy a megadás látszólagos, valójában nem tart a másiktól.


Fotó: Shutterstock

Energikus, de tiszteletteljes játék jelei

A kutyák jelzik egymásnak a közös játékra való hajlandóságukat, egyikük sem agresszív. Az egyik kutya, testét meghajlítva egyértelmű jelét adja, hogy szívesen fogócskázna, vagy birkózna. A golden retriever feje és faroktartása nagy izgalmat jelez, viszont testtartása nem utal agresszióra. Mindkét kutyának nagyon magas az energiaszintje, de mindkettő szocializált és csak játszani szeretne.


Fotó: Shutterstock

Egy nagy ásítás levezeti a stresszt és az idegességet

Az ásítás nem mindig álmosságot jelez. Az ásítás is egy jó módszer arra, hogy a kutyák (és más állatok is) levezessék a stresszt és kiadják a bennük felhalmozódott feszültséget. 


Fotó: Shutterstock

Kényelmetlenül érzi magát

Talán meglepő, de a legtöbb kutya nem szereti, ha átöleljük. Az ölelés nekünk, embereknek, a szeretet egyfajta kifejezése, de a kutyák ezt nem kedves gesztusként értékelik, hanem dominanciánk kifejezéseként. Nézzük a testbeszédet: a kutya igyekszik elhajolni, fülei feszültségről árulkodnak, szája zárt, és nyitott szemmel koncentrál előre – egyértelmű, hogy elfogadja, de nem élvezi az ölelést. Vedd észre, ha legközelebb egy kutya így reagál az ölelésedre, hiszen arcodat egészen a fogai mellé helyezed.


Fotó: Shutterstock

Kissé stresszes

A kutya nemcsak azért liheg, mert melege van. Néha a benne lévő feszültséget jelzi így, vagy azt, hogy stresszesen érzi magát. Füleit megemelve tartja, szája egészen hátrahúzva, az egész arca feszes. Nyelve nem teljesen lóg ki szájából, és lejjebb tartja, mint amikor egyszerűen csak melege van. Ez a kutya lihegésével azt mondja nekünk, hogy kicsit stresszesen és idegesen érzi magát.


Fotó: Shutterstock

Melege van, de boldog

Ellentétben az előző kutyával, ez a négylábú nyugodt és boldog. Száját kevésbé nyitja nagyra, a nyelve nyugodtan lóg, csak a hőleadást segíti. Egyszerűen melege van, csak hűteni próbálja magát. A kutyák még lihegésük módjával is ki tudják fejezni, éppen hogyan érzik magukat.


Fotó: Shutterstock

 

 

 

 

 

(kutyabarát.hu)

 

Forrás: mnn.com
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...