Saját KB bal
Saját KB jobb

Kutya dolog: nem csak a tartós láncon tartás veszélyes

Nem csak a tartós láncon tartás veszélyes – legalábbis a kutya számára. A kutyatartók jelentős hányada a megfelelő táplálással sem áll a helyzet magaslatán, hiszen sokan kevéssé tudják, hogy a „szokásos” táplálás vagy éppen az „alaposan megválasztott”, trendi diéta veszélyforrást jelenthet házi kedvencük egészségére nézve. Ez azért van, mert nincs kellő információ arról, hogy bizonyos esetekben – például ha a kutya elhízott vagy más betegségben szenved – mit jelent a megfelelő táplálás. Erre hívja fel a figyelmet a Doktorok az Állatokért Állategészségügyi Alapítvány és az Egészségtudat Kft.

A megfelelő tartási körülmények biztosítására a január 1-jén életbelépett szigorított állatvédelmi törvénnyel már létezik bizonyos szempontú szabályozás, azonban a felelős állattartásnak a mindennapokban sok más szempontja is van. Egyik ilyen szempont a kutyák megfelelő táplálása valamilyen különleges helyzetben, például különböző betegségek, elhízás esetén. Kínálat ugyan van diétás és gyógytápokból, sok kutyatartó viszont mégsem tudja, hogy házi kedvence egészsége megőrzése érdekében valamilyen étrendbeli változtatásra szorul. Ha mégis tudja vagy sejti, akkor is szűkösek a lehetőségei, amikor az állatorvos útmutatásán túl részletesebben szeretne tájékozódni, kutyadietetikai tanácsokat kapni. Legalábbis hiteles forrásból.

 E témában nyilvánvalóan nem a jogi szabályozás, ami segíthet, hanem inkább a tájékoztatás, a megfelelő fórumok létrehozása. A probléma az, hogy a modern tömegkommunikációs eszközök világában sokszor hitelesebbnek véljük az interneten közvetített üzeneteket, mint a hivatalos orvosi, dietetikai ajánlást, és elhisszük a különböző trendi diétákkal kapcsolatban sugallt terápiás hatást, és bátran próbáljuk kutyánkon alkalmazni azokat.

A trendi diéták leírásai mindig tartalmaznak valamilyen logikusnak hangzó részigazságot, amely segít az állapot javításában. Például logikusan hangzik, hogy a speciális étrend betartásával jelentősen csökken a testtömeg és ezzel javul a cukorháztartás, tehát a cukorbeteg kutyát ilyen és ilyen „divatdiétás” étrenddel kell táplálni, hogy meggyógyuljon. Sajnos, a helyzet nem ilyen egyszerű.  A divatdiéták többféle alapelven működnek, mint például a tápanyagok szétválasztása, a bőség és éhség váltogatása, az alacsony energiabevitel, sőt léteznek bizonyos alapanyagok tiltásán, vagy éppen ellenkezőleg, egyes nyersanyagok túlzott fogyasztásán alapuló diéták is. Ezeknek az étrendeknek a többségét egy egészséges szervezet hosszan tudja tolerálni, de a betegséggel küzdő állatok számára némelyik komoly veszélyt jelent.

Hogy a táplálkozási, dietetikai szempontokat mennyire figyelembe kell venni, azt többek között az is igazolja, miszerint „amióta a kutyák annyira háziasodtak, hogy az ember mellett családtag, barát, sőt akár gyermek státuszban vannak, és életmódjuk nagyban alkalmazkodik a miénkhez, az elhízás, amely az egyik leggyakoribb civilizációs ártalom, őket is ugyanúgy érinti” – fogalmaz Dr. Mák Erzsébet dietetikus, az Egészségtudat Kft. ügyvezető igazgatója, a Vital Kutyadiéta kitalálója. Ha figyelembe vesszük, hogy ma Magyarországon kb. kétmillió kutya él, illetve a háztartások majdnem 50%-a kutyatartó, ez a probléma biztosan sok állatot érint. És akkor még nem is beszéltünk arról a számos egyéb betegségről (daganatos betegségek, szívbetegségek, mozgásszervi zavarok, hasnyálmirigy gyulladás, cukorbetegség, allergiás megbetegedések, epilepszia), amely szintén különleges diétát tesz szükségessé.

Ezt az információs hiányt pótolva indít februártól, több alkalommal – az első alkalmak február 19-én és 20-án lesznek Budapesten – kutyadietetikai tréninget a Doktorok az Állatokért Állategészségügyi Alapítvánnyal közösen a Vital Kutyadiéta csapata, ahol „gazdira és kutyára szabott” tanácsadással is várják a jelentkezőket. A négyórás tanfolyamokra jelentkezni a www.kutyadieta.hu vagy a www.taplalkozasdieta.hu honlapon, illetve a 20/558-1393-as telefonszámon lehet.

További információ: Balogh Lívia, Vital Kutyadiéta, tel.: 20/558-1393, mail: [email protected]

 

 

 

(kutyabarát.hu)

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...