Saját KB bal
Saját KB jobb

Csontos kérdések

Ehet a kutya csontot? Sokan mondják, hogy a kutya húsevő állat, de ne adjunk neki csontot. A kérdés felmerülhet, hogy miért, hiszen láthatóan kedvenceink örömmel ropogtatják a csontos falatokat. A szakértő válaszol.

  • A kutya őse a farkas – ez köztudott.  A farkas táplálkozása átmenet a dögevő és a húsevő életmód között. Húsként az apróbb, kevésbé védekező képes kisállatokat vadássza, de dögevőként a nagyvadakat is marcangolja. Ha egy hiénakutyára gondolunk (akinek persze nem sok köze van a kutyákhoz) akkor egyből eszünkbe juthatnak azok a természetfilmek, ahol az erős állkapoccsal rendelkező hiéna dögevésre adja a fejét. És ő sem a csontot rágcsálja, hanem a maradék húst szedi le a tetemről. A csontváz szégyen-szemre ott szárad a napon.

 

  • A kutya emésztőrendszere alkalmatlan a csontok feldolgozására. Már a szájüregben kezdődhetnek a gondok. A kutya harapása az álkapocsnak köszönhetően ugyan 10-szer erősebb lehet az emberénél, de a fogazata alkalmatlan a tökéletes csontrágásra. A csontok beszorulnak a fogak közé illetve a kemény szájpadba, ami a kellemetlenségen kívül komoly sérülést, vérzést, gyulladást esetleg fertőzést is okozhat az állatnál.

 

  • A csontot szerves és szervetlen anyagok építik fel. A szerves része a kevesebb. Ez zömmel fehérje természetű anyagokat takar, amikkel nincs is baj, hiszen az emésztőmirigyek által termelt emésztőnedvek ezeket szépen lebontják. A szervetlen, elsősorban kalcium tartalmú rész, azonban nem emésztődik meg, sokáig marad a szervekben, például gyomorban, vékonybélben, vastagbélben. Ennek oka, hogy a kutya szervezete próbálkozik feldolgozni az oda került anyagokat.

 

  • Ha sokáig „álldogál” valami az emésztőrendszerben az nagy bajt okozhat, hiszen a bélben rekedt magas kalcium tartalmú táplálék összesűrűsödve dugót képez, ami egyenértékű egy kiadós bélelzáródással. A dugó hatására a bélmozgások erősödése bélcsavarodást okozhat.

 

  • Amennyiben a csont felülete éles, hegyes marad – ami szinte 100% hiszen tökéletlen a rágás, és a kutya falánk jellemű – sérülések, vágások, átszúródások alakulhatnak ki a tápcsatorna bármely szakaszán.

 

  • A csontos étel az ürítésnél is okozhat fájdalmat a kutyának. A nehéz székelés eleve kellemetlen, de ezen kívül vérzéssel, aranyér megjelenésével, súlyos esetben végbél repedéssel is járhat

 

A témáról bővebben is tájékozódhat  a „Noé barátai” tévéműsorban (Duna TV 2016.01.16. 11 h) – az adás az interneten is megnézhető utólag, ahol arról is lesz szó, hogyan indult a kutyadiéta.

A csont fogyasztás veszélyeit látványosan bemutatjuk egy tojás segítségével Youtube csatornánkon a „Kutya és a csont” című videónkon:

www.kutyadieta.hu

www.facebook.com/vitalkutyadieta

Tel.: +36 20/558 1393

Dr. Mák Erzsébet
(dietetikus)

 

 

 

 

(kutyabarát.hu)

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...