Saját KB bal
Saját KB jobb

A kulturált kutyatartás szabályai – Kakitündér biztosan nem létezik!

A Kutyabarát.hu mindig is a felelős kutyatartás hirdetése, a pozitív szemléletváltás mellett tette le a voksát. Már eddig is több rendezvényt szerveztünk, több kampányt indítottunk annak érdekében, hogy felhívjuk a Gazdák figyelmét a felelős kutyatartásra, a kutyák életminőségének javítására. Az egyik legnagyobb probléma, amit együtt nekünk, kutyatartóknak kell megoldania: a kutyakaki-helyzet. 

Zászlónkra tűztük ki azt is, hogy közvetítsünk kutyás és nem kutyás között, a figyelemfelhívás eszközével igyekszünk megteremteni az egyensúlyt a társadalom e két pólusa között, felhívni a figyelmet a békés együttélés lehetőségeire.

Az „El kell mondanunk valamit. A Kakitündér nem létezik” kampányunkkal az egyik legádázabb városi kutyás problémára szeretnék megoldást találni, a kutyakaki-helyzetre.

2015 nyarán indult “A kakitündér nem létezik, szedd fel Te is kutyád után a kutyakakit.” kampányunk keretében figyelemfelhívó plakátokat készítettünk és a kutyások, azaz a Ti segítségetekkel igyekszünk minél több helyre eljuttatni, kitenni, ezzel is elgondolkoztatva a kutyájuk végtermékét ilyen-olyan okból „elegánsan” otthagyó Gazdikat.

Ebben az albumban találhatók azok a helyek, ahol kampányunk már megjelent. Az albumot folyamatosan frissítjük.

A témában persze rengeteg a pro és a kontra, de úgy gondoljuk a megoldás mindenki számára csak egy karnyújtásnyira van. A kampány indulása óta nagyon sok pozitív visszajelzést és segítséget kaptunk Tőletek, plakátunk így már számos fővárosi és jó néhány vidéki helyszínen hívja fel a figyelmet a cselekvésre.

Sajnos azonban még mindig szép számmal akadnak olyan kutyatartók is, akik fittyet hányva a kulturált kutyatartás írt és íratlan szabályaira, talán bízva abban, hogy a Kakitündér mégis létezik – pedig TÉNYLEG NEM LÉTEZIK, nem zavartatják magukat és nem szedik össze ebük végtermékét. Ez ránk, kulturált kutyásokra is rossz fényt vet, így nem csoda, ha az ellentábor egy kalap alá veszi az egész kutyás közösséget. A kutyafuttatók, füves területek tisztántartását sok helyen segítik a kihelyezett ürülékszedő zacskók, de ha éppen nem áll ilyen rendelkezésünkre, akkor is nekünk, Gazdáknak, kutya kötelességünk eltakarítani kutyánk piszkát. Az ilyen, „célzott zacskók” beszerzése nem is nevezhető horribilis beruházásnak, tehát a „nincs rá pénzem” nem jó kifogás.

A feol.hu Székesfehérváron nézett körül, és elszomorító végeredményre jutott kutyagumi ügyben. Az egyik népszerű kutyafuttatóban fél óra leforgása alatt egy vödörnyi kutyaürüléket szedtek össze. Nyilvánvaló, hogy van még hová fejlődni!

A két tábor közötti ellentétet tovább szítja, mint arról a feol.hu cikkében beszámol, a kutyaugatás kérdése. A társasházak között, minden különösebb ok nélkül ugató kutyák, és az őket még hangosabb ugatásra biztató Gazdáik cseppet sem segítik az ellentétek elsimítását. Általános probléma az is, hogy sokan azt gondolják, a kutyafuttató a megfelelő helyszín arra, hogy kutyánk kiugassa magát. Ez hajnalban, vagy korán reggel, de akár napközben is rendkívül zavaró lehet a futtató szomszédságában lakó, pihenni vágyók számára (legyen az egyébként kutyatartó, vagy kutya nélkül élő).

Mi, kutyások tisztában vagyunk azzal, hogy azokat, akik már egy kutya látványától is rosszul vannak, nehéz a békés egymás mellett élés elfogadása felé terelgetni. Ha azonban nem a végletekben gondolkodunk, akkor – a felelős kutyatartói szemlélet elterjedésével – jó esélyünk van arra, hogy a kutyás és (kutyák jelenlétét elfogadó) nem kutyás emberek közötti szakadék idővel egyre csökkenjen, és az álláspontok közeledjenek egymáshoz.

Reméljük, kampányunk fontos üzenete sokakhoz eljut, és előbb-utóbb széles körben elindul a szemléletváltás is, ami mindenkit cselekvésre késztet majd!


Székesfehérvár, a Palotavárosi horgásztavaknál . Köszönjük a segítséget és a képet Józsefnek!

Egerszegi Krisztina

Kampányunkról szóló korábbi cikkünk:

El kell mondanunk valamit. A Kakitündér nem létezik

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...