Saját KB bal
Saját KB jobb

Kitüntetik Dieselt, a terroristák ellen harcoló rendőrkutyát

A francia antiterrorista erőknél szolgáló Diesel akkor halt meg, mikor rajtaütöttek a párizsi terrortámadások kitervelőjének, Abdelhamid Abaudnak a búvóhelyén. Most díjat kap a bátorságáért.

Diesel a Dickin Medal elnevezésű díjat kapja meg posztumusz: ez a legnagyobb kitüntetés, amelyet állatok kaphatnak hősiességükért. A díj tulajdonképpen olyan, mint a legnagyobb brit katonai érdemrend, a Viktória-kereszt állatoknak szóló változata. Olyan állatok kaphatják meg, akik különös bátorságot mutattak katonai szolgálat vagy közbiztonsági feladatok ellátása közben.  

A díjat egy állatvédelmi szervezet alapította (People’s Dispensary for Sick Animals’s), és eddig 32 galamb, 29 kutya, három ló és egy macska kapta meg.

Diesel egy hétéves Malinois alfajtájú belga juhászkutya volt, akit arra képeztek ki, hogy felderítse a robbanószereket. A november 18-i rajtaütéskor ő volt az első, akit beküldtek a terroristák Saint-Denis-i búvóhelyére, hogy kiszagolja az esetleges robbanócsapdákat. Akkor halt meg, amikor felrobbant az egyik terrorista bombamellénye.

Diesel az egész világon ismert lett a rajtaütés után, a francia rendőrség pedig több ajándék kutyát is kapott is helyette – írja a Faktor.hu.


Fotó: DGPN

 

Kapcsolódó cikkek:

A terroristák megölték Dieselt, a párizsi rendőrkutyát

A mi rendőrkutyáink – értünk, nekünk, miattunk

A párizsi rendőrség kutyát kapott az oroszoktól

 

 

 

 

 

 

(kutyabarát.hu)

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...