Karácsonyi kényeztetés

A családi kedvencként tartott, szocializált kutya a karácsonykor ugyanúgy várja, hogy kapjon ajándékot, mint egy kisgyermek, hiszen ő is családtag. Még az is lehet, hogy észre sem veszi azt a nüansznyi különbséget, ami ember és kutya között egyáltalán van, tehát teljes mértékben embernek képzeli magát. Ne bántsuk meg azzal, hogy kimarad az ünnepből!

A karácsony a meghittség, a szeretet ünnepe, amelybe belefér egy kis kényeztetés. Természetes, hogy mi emberek ilyenkor finom bejglit, szaloncukrot, habcsókot, zserbót eszünk. Azt sokan tudják, hogy a cukor, a csokoládé nem tesz jót a kutyának, de vajon miért?

  • A cukor óriási vércukor ingadozást okozhat a kutyáknál, amely ha rendszeresen megtörténik a vércukor-háztartás teljes felborulásához, cukorbetegséghez vezet.
  • A cukor különben is károsítja a fogakat, éppen úgy, mint az embernél, sőt…. sokkal jobban, mivel kevés kutya most rendszeresen fogat. (Noha létezik már ultrahangos kutya-fogkefe a számukra is!)
  • A nassolásként adott cukor, illetve bármilyen többlet táplálék elhízáshoz vezet, ami számtalan betegség előidézője (erről majd máskor).
  • A kakaóban lévő hatóanyag, a teobromin nagy koncentrációban mérgező a kutyákra. Ily módon a sok csokoládéval tönkre is tehetjük barátunk életét.
  • A mazsola, amely a legtöbb karácsonyi házi süti (bejgli, zserbó, pozsonyi kifli, mákos guba, stb.) alkotórésze a kutyáknál súlyos vesekárosodást okoz, amelybe barátunk akár bele is halhat.

Ennyi rémisztő hír után szeretnék némi megnyugvást is adni, hogy van, amivel lehet kényeztetni négylábú társunkat. Léteznek olyan szeretetfalatok, amelyek természetes összetevőkből készülnek, és fogyasztásuk előnyös a kutyusoknak. Kapható, sőt akár interneten rendelhetők kutyacsokik, vitaminos kutyadrazsé, kutya puszedli, stb. Ezekből bátran rendelhetünk.

Ha igazi karácsonyi hangulatot szeretnénk kutyánk köré, akkor a sima víz helyett készíthetünk neki, a saját ízlésvilágának megfelelő kutyateát. Ezt egyéni igények alapján is össze lehet állítani az UKKO Tea segítségével.

Aki házi készítésű szeretetfalattal kívánja meglepni kedvencét annak, segítünk egy recepttel:

Halas karácsonyi puffancs:

  • 150 g halrudacska
  • 1 db tojás
  • 2 evőkanál búzaliszt
  • 1 teáskanál petrezselyem zöld
  • 1 késhegynyi szerecsendió

A felengedett hal rudacskákat villával összetörjük, a tojást felütjük és elkeverjük a halpéppel. Ízesítjük a finomra vágott petrezselyem zöldjével, egy pici reszelt szerecsendióval és hozzákeverjük a búzalisztet. Az egészet alaposan összedolgozzuk, majd nyújtódeszkán kilapítjuk. Bármelyik mézes puszedliformát kiválasztva, azzal kiszúrunk a masszából egy mintát, és sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk. 180 fokon, 15-20 perc alatt megsütjük. Olajat nem is kell használni, hiszen a halrudacska már elősütött és elegendő zsiradékot tartalmaz.

A fiatalabb, pajkosabb kutyáknak, akik hajlamosak a karácsonyfáról szaloncukrot kunyerálni – hogy másról ne is beszéljünk – érdemes a fenti receptet annyiban módosítnai, hogy nem karácsonyi alakzatot, hanem szaloncukor formát sütünk nekik. Ezt utána ezüstpapírba csomagoljuk és felakasztjuk a fenyőfára. Ha barátunk „kívánós” lesz, ebből adhatunk neki.

Ha egyéb recept ötletre vágyik, vagy kutyusa diétás falatokat kaphat csak, keressen minket a következő elérhetőségeken:

Dr. Mák Erzsébet
(dietetikus)

(kutyabarát.hu)

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...