A gyomorcsavarodás veszélyei

Tudtad, hogy a gyomorcsavarodás az egyik legveszélyesebb dolog, ami kutyáddal történhet? Főleg nagytestű, mély mellkasú kutyafajták (dog, kuvasz, német juhász, masztiff, kaukázusi juhász, dobermann stb.) betegsége, de ritkán a közepes- és kistestű kutyákban is előfordulhat. Előfordulása kanokban gyakoribb, mint a szukákban.

Mi a gyomorcsavarodás?

Heveny gyomorkitágulás a nagy mennyiségű eleség hirtelen felhabzsolása következtében jön létre. A nagy mennyiségű, erjedésre hajlamos gabonafélék vagy kutyatápok etetése a betegség kialakulásának veszélyét növeli. A gyomor kiürülésének lassulása, a fokozott gázképződés és a gyomorbeli nyomás fokozódása a gyomorfal ellazulását idézi elő. A kutya az etetés után nem sokkal nyugtalankodni kezd, hasa hirtelen kitágul. Jó jel, ha hány, mert ezáltal a gyomormegterhelés rendszerint meg is oldódik. A súlyos, életveszélyes helyzet akkor alakul ki, ha a telt gyomrú kutyát intenzív mozgásra késztetik és valamely hirtelen testhelyzetváltozás, ugrálás, hempergés következtében a gyomor megcsavarodik.

Gyomormegterhelésre és gyomorcsavar kialakulására hajlamosít a nagy mennyiségű száraz táp, a sok gabonafélét tartalmazó eleség gyors felvétele, a gyomor összehúzódó képességének a csökkenése, amit okozhat hideg eleség, hideg fagyos víz fogyasztása (télen gyakoribb a gyomorcsavar). A gyomor összehúzódó képességének csökkenését okozhatja egyéb, akár tünetmentes betegség (pl. gyomorfekély, gyomor daganat) is. Kutyánál a betegség kialakulásának anatómiai háttere a gyomor függőágyszerű felfüggesztésére vezethető vissza. A betegség gyakori hajlamosító tényezője az elhízás.

Nagytestű kutyafajtákban a gyomorürülés lassú. A csavarodás (amely rendszerint jobbról balra irányul és általában 90-180 fokosos) következtében a nyelőcső hasűri szakaszán, ahol a gyomorba szájazik, spirális köteg képződik és a gyomor után az epésbél kezdeténél szögbetörés alakul ki. Ami a gyomorban van sem vissza – hányással, sem előre, a belek irányába nem képes távozni. A pangó tartalomban képződő gázok a gyomor térfogatát tovább növelik és súlyosbítják a folyamatot. A gyomorfalban, a lépben és a hasnyálmirigyben, valamint a májban futó erekben vérpangás alakul ki. A folyamat a vérkeringés összeomlásában csúcsosodik ki. A betegség súlyosbodását tovább fokozza a gyomortartalomban rendellenes bomlástermékek, endotoxinok keletkezése és felszívódása.

Mik a gyomorcsavarodás jelei?

Gyomorcsavarodására az etetés után nem sokkal, főleg az azt követő séta, játék, ugrándozás után fellépő bágyadtság, gyengeség, rosszullét, öklendezés, nyálzás utal. Kórjelző lehet, ha az állat az öklendezés ellenére sem hány, illetve iszik, de a folyadékot nyál kíséretében rögtön kiöklendezi. Az állapot rosszabbodása olyan hirtelenül alakul ki, hogy a tulajdonosban sokszor mérgezés gyanúját kelti. A felfúvódás súlyos, a hasfal térfogata hatalmasan megnő, a hasfal dobszerűen feszes (kopogtatva kongó hangot ad). A vérkeringési és légzési elégtelenség (gyenge és szapora a pulzus) rövid idő alatt súlyosbodik. Kezelés nélkül a kutya pár órán belül elpusztul. A betegség jellemző tünetei mellett a gyomorcsavarodás diagnózisát megerősíti, ha a gyomorszondát a gyomorba nem lehet levezetni.

Mi a teendő gyomorcsavarodás esetén?

A legfontosabb feladat a keringési elégtelenség azonnali megszüntetése (a vérgáz-analízis alapján kiválasztott infúziók és gyógyszerek beadása). A beteg megmentésére csak azonnali műtét nyújt némi kilátást, de az utókezelés is fontos a teljes gyógyuláshoz. Tudni kell azt is, hogy ugyanannak a kutyának többször is lehet gyomorcsavarodása, ezért fokozott hangsúlyt kell fektetni a megelőzésre (főleg az etetés vonatkozásában).

Megelőzés

Nagytestű kutya a napi ételadagját (ami legyen jó minőségű) lehetőség szerint napi 2 részletben kapja. A száraztápot érdemes áztatva adni, így a gyomorban nem fog hirtelen megduzzadni. Az etetés után ne sétáltassuk a kutyát és ne engedjük ugrálni, hancúrozni, háton forgolódni sem.

Amennyiben további kérdéseitek lennétek, keressetek minket bizalommal!
A fenti cikk az Akela Kutyaiskola tulajdonát képzi. Forrásmegjelöléssel szabadon terjeszthető!

Dr. Csendes Péter, Dr. Volszki Mónika
állatorvosok

www.belvet.hu
www.monavet.hu
www.facebook.com/pages/Belvet-Állatorvosi-Rendelő/454437231288745

Akela kutyaiskola

 

 

 

(kutyabarát.hu)

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...