Csak egy tökös bíró kellene – miért ússzák meg az állatkínzók?

Hiába kínozza, éhezteti vagy tartja szűk ketrecbe zárva állatait egy tulajdonos, az elfogadott állatvédelmi törvény ellenére jó eséllyel ma is büntetlenül megúszhatja az ilyen magatartást. A legsúlyosabb büntetés is felfüggesztett szabadságvesztés volt, így az állatmentők évek óta tehetetlenül nézik, ahogy a legdurvább állatkínzások elkövetői kisétálnak a bíróságról – írja a HVG.hu.

A bírók állítólag egymásra várnak, senki nem akar forradalmár lenni, aki valódi precedenst teremt az állatok ügyében. Az állatok ráadásul dologként vannak kezelve, nem jogalanyok, így jogaikat más sem érvényesítheti helyettük.

Visszaadna a bíróság hét lovat a tulajdonosnak, akit korábban ezeknek az állatoknak a megkínzásáért másfél év felfüggesztett szabadságvesztésre ítéltek – napok óta küldözgetik egymásnak ezt a hírt elképedt állatbarátok az interneten, senki nem érti, hogy fordulhat ez elő. A mocsai lovakat gazdájuk bezárva, lekötözve tartotta és csontsoványra éheztette, kiszabadításuk óta, lassan két éve próbálják testileg és lelkileg rendbe hozni őket a Bottyán Equus Alapítvány őrbottyáni menhelyén – míg nemrég meg nem kapták a Komáromi Járásbíróság rendelkezését az állatok kötelező visszaszolgáltatásáról.

Az alapítvány munkatársai harcolni akarnak a döntés ellen, ráadásul kiderült, hogy a hét ló kezelésének, gondozásának költségeit sem biztos, hogy megtérítik nekik. A bűnjelként lefoglalt állatok helyzete jogilag ugyanis rendezetlen, gyakorlatilag tárgyként kezelik őket.

A hvg.hu-nak a területen dolgozó szakemberek valamennyien hasonlókat mondtak: az eset jól példázza, hogy hiába lett több mint tíz éve bűncselekmény az állatkínzás és született állatvédelmi törvény, ha azt egyrészt a gyakorlatban nem érvényesítik, másrészt egy sor eljárási és szemléletbeli probléma be van kódolva a jelenlegi rendszerbe.

A cikk teljes terjedelmében tovább olvasható a HVG.hu oldalán.

A cikkben megszólal többek között a Cerberos Állatvédő Egyesület elnöke, Joó István és Tornóczky Anita, az Országos Állatvédőrség ügyvivője is.

A témával oldalunkon is többször foglalkoztunk már, azonban a hírek közlésén, és a hazai jogszabályok értelmezésén túl sajnos mi sem jutottunk tovább, summázva a hazai helyzetet: katasztrófális a magyar joggyakorlat az állatvédelem területén, az állatvédők feladata pedig egyre nehezebb.

ÁLLATI JOGOK” című oldalunkon több cikket is olvashattok a témában.

 

 

 

(kutyabarát.hu)

 

 

Forrás: HVG.hu
Fotó: police.hu
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...