Saját KB bal
Saját KB jobb

Körömvirág alkalmazása kutyáknál – Gyógynövények kutyáknak sorozat

A körömvirág könnyen termeszthető és szép kerti gyógynövény. Leggyakrabban a bőr és a nyálkahártyák sérülése esetén alkalmazzuk gyulladáscsökkentő és hámosító hatása miatt. Nehezen gyógyuló sebek, fekélyek, felfekvések, kelések, zúzódások és műtéti sebek, de akár még forrázás, napégés helye is lemosható főzetével. Ha nincs nyílt seb, akkor kenőcsét alkalmazzuk a sebek gyógyulásának elősegítésére.

A körömvirág elengedhetetlen kelléke a kutyák elsősegély készletének. A kenőcs kiváló a kisebb vágások, rovarcsípések és horzsolások kezelésére is, de akár a szoptatós kutyamama mellbimbóinak kisebesedésére, gyulladására is. Megnyugtató enyhülést hoz, mialatt antimikrobás és sebgyógyító tulajdonságaival felgyorsítja a sebek gyógyulását. A körömvirág teáját a bőr lemosásával használhatjuk még olyan különböző bőrproblémákra, amelyeket bolhacsípés, ekcéma, allergiás bőrgyulladás, allergiás eredetű viszketés okoz. Használhatjuk borogatásként ficamokra és zúzódásokra. Kötőhártya gyulladás esetén használjuk a körömvirág hideg teáját szemlemosóként.

Nem csak a külső bőr, de a belső bőr, azaz helyesen nyálkahártyák védelmében is hatékony. A szájüreg sérüléseit többnyire a kutya szájába került kemény, érdes vagy vágó felületű tárgyak, esetleg szilánkosan törő csont okozza. A vérző nyelv vagy íny, esetleg foggyulladás fájdalmas, és csökkenti a felvett eledel mennyiségét, ami sovány vagy idős, elgyengült kutyáknál kimondottan problémás lehet. Ilyenkor tegyünk itatóvíz helyett híg körömvirág-kamilla főzetet a kutyatálba, ezzel gyorsítva a hámosodást és sebgyógyulást. Természetesen ez nem helyettesíti az állatorvosi diagnózist, és ha szükséges, kezelést.

Hagyományosan körömvirág-kamilla teával gyógyították az emésztőrendszeri fekélyeket, felmaródásokat, ahol a gyulladáscsökkentés és hámosítás fontos szempont a kezelésben. A Fitocavallo emésztőrendszeri gyulladásokra és nyálkahártya-fekélyekre készült receptjei kis mennyiségben tartalmaznak körömvirágot.

Berekedt kutya torkán is segíthet, ha az itatóvíz körömvirág és zsálya főzetéből készül pár napig. Akár egy kevés méz is adható a kutyának, hogy hangszálai hamar rendbe jöjjenek.

A népi gyógyászat előszeretettel alkalmaz külső növényi borogatásokat, pakolásokat, ha eltörik az ember vagy állat csontja. Csonttöréseknél, illetve műtéti varratok utókezelésénél a gyulladáscsökkentő és sebgyógyító fekete nadálytő és körömvirág pakolás/kenőcs verhetetlen párost alkot. Ezek otthon is elkészíthető anyagok, de vigyázzunk, hogy nyílt sebbe kenőcs soha ne kerüljön!

Fekete nadálytő borogatás

Gyulladáscsökkentő és szövetregeneráló pakolás. Használat: napi 2x kb. 5 gramm, 10 napon keresztül. A port néhány csepp olívaolajjal és egy kiskanál vízzel pépesre elkeverni, tiszta textilre rákenni, az érintett területet becsavarni, vízhatlan réteggel fedni, fáslival rögzíteni, 1-2 órán át rajta hagyni. Jobb hatásfokú, ha tejben felfőzzük a port, és kihűlés után a pépet használjuk.

Körömvirág kenőcs

Kb. 10 gramm szirom port 100g meleg vízfürdőn folyékonyra melegített gyógyszertári hidrofil kenőcsbe vagy méhviaszba öntünk, kevergetjük („forralva”) kb. 10 percig.  Semmi fém alkatrész, kivéve nemesacél edények! Tűzről levéve hagyjuk langyosra kihűlni (már nem keverjük), és kéz-melegen gézen (vagy nejlon-harisnyán) át leszűrjük. Még erősebb a kenőcs hatása, ha egy éjszakán át pihentetjük, és másnap enyhén meglangyosítva végezzük el a leszűrést (átnyomkodást). Hűvös helyen tárolva kb. 2-3 hónapig használható fel. Érdemes egyszerre kisebb adagokat készíteni.

A bőrvédő, hámosító hatás fokozható, ha 10 csepp levendula illóolajat cseppentünk a kencébe – ha már készen van a kenőcs, és langyos. Ha a bőrfertőtlenítő hatás a fontosabb, akkor 15 csepp teafa olajat cseppentsünk bele! Ezek az illóolajok használhatóak hígítás nélkül is, ellentétben a többivel.

Hatásai: kiváló sebgyógyító (kívül-belül), jó a kisebb vágásokra és égési sérülésekre, segít a bőrproblémákon

Fő összetevők: triterpének, flavonoidok, illóolaj, poliszacharidok, karotinoidok, szterolok

Gyógyhatások: gyulladáscsökkentő, immunstimuláns, antimikrobiális, antibakteriális, vírusölő, hámosító, sebgyógyulást segítő

Felhasználása: a szárított virágzatból vagy szirmokból naponta kb. 25-400mg/kg a javasolható adag. Ezt száraz porként rászórhatjuk a kutyaeledelre, vagy forrázatát (tea) ivóvízbe tehetjük. 

Figyelmeztetés: a legújabb tudományos kutatások alapján ma már nem ajánlják belsőleges használatát. Ennek ellenére sok száz évig bevált módszer volt teaként fogyasztani a gyógynövényt. Kis mennyiségben, rövid ideig (néhány hónap) valószínűleg abszolút semmilyen mellékhatást nem fog okozni e gyógynövény fogyasztása (a gyakorlat ezt támasztja alá).

Fontos tudni, hogy egyesek érzékenyek lehetnek a fészkes virágzatúakra, így akár a körömvirágra is.

 

 

Marton Zsófia állatfitoterápia szakértő és Moravecz Dóra állatorvos asszisztens (Fitocavallo)

 

Kutya-fitoterápia

 

 

(kutyabarát.hu)

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...