Saját KB bal
Saját KB jobb

A farkasok a kutyáknál jobban mérik fel az étel mennyiségét

Osztrák kutatók tanulmánya szerint a farkasok a kutyáknál jobban mérik fel, hogy mennyi étel lehet egy edényben, ha azt nem a szemük láttára töltötték meg. A kutyák valószínűleg a háziasítással veszítették el lassanként ezt a képességüket, mivel az ember gondoskodott róluk – írták a kutatók a Frontiers in Psychology című szaklapban megjelent tanulmányukban.

Azoknál az állatoknál, amelyek közösségben élnek, jelentősége van a mennyiség becslésének: ez segít például az ellenséges csapat létszámának felmérésében. A Bécsi Állatorvos-tudományi Egyetem és az ernstbrunni Farkaskutató Központ munkatársai, Fiederike Range és Virányi Zsófia farkasok és kutyák becslési képességeit vizsgálták meg.

A két tudós már 2012-ben kimutatta, hogy a farkasok különbséget tudnak tenni két ételmennyiség között. Most 13 keverékkutyát vizsgáltak meg, mindegyikük a kutatóközpontban nőtt fel, ott többféle csoportban is éltek. Úgy tesztelték a képzelőerejüket, hogy sajtdarabokat mutattak nekik egymás után, amelyek rögtön ezután két nem átlátszó edényben tűntek el. Az állatok nem látták az embert, aki az edénybe ejtette a darabokat.


Kutyák (MTI Fotó: Balázs Attila)

Ezután egy csengőgomb lenyomásával választhatták ki, melyik edény érdekli jobban őket. „Tudatosan úgy végeztük a tesztet, hogy a kutyák a teljes mennyiséget egyszerre sose láthassák. Mindig egyenként mutattuk a sajtdarabokat, a kutyáknak el kellett képzelniük, hány darab sajt van a végén egy-egy edényben” – magyarázta Range.

A kutyáknak az is nehézséget okozott, hogy különbséget tegyenek két- és három-, valamint három- és négydarabos ételmennyiség között, míg a farkasok ezt viszonylag  biztosan el tudták dönteni.

„A kutyák akkor tudták a két mennyiséget jól megkülönböztetni, ha a szemük előtt volt, és nem kellett hozzá képzelőerő” – összegezte az eredményeket Range.

 

 

(kutyabarát.hu)

 

 

Forrás: MTI
MTI Fotók: Balázs Attila, Czeglédi Zsolt (felső kép)
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...