Kutyatemető a mágocsi kastélyparkban

A nagymágocsi kastélyparkban, a tiszafák között megbújva található a Károlyi grófok kutyatemetője. A sírkövek alatt a család kedvenc kutyái és lova nyugszik. A grófék nagyon szerették az állataikat – írja a Délmagyar.hu.

A mágocsi kastélyparkban, a kastély keleti sarka és a tó között hatalmas tiszafák találhatók. Kevesen tudják, hogy a fák alá temették a Károlyi család kutyáit és egyik kedvenc lovát. Stibál Róbert és Aracsi Imre, a kastély mentálhigiénikusai mutatták meg a helyet.

A hetvenes években, amikor óvodás voltam, úgy emlékszem, több kő is volt itt – mondta Aracsi Imre. Most nyolcat számoltunk meg, de felirat csak négyen volt.

Két segítőmmel együtt „bogoztuk ki” a kissé megsüllyedt kövek kopottas feliratait. A kövek alatt Topsy, Teddy és Peggy nyugszik, egyikük 1942-ben, a másik kettő 1943-ban halt meg. Charlie-nak, a lónak kétszer akkora a sírköve, mint a kutyáknak.

Ma már csak kevesen élnek a faluban, akik a grófi családnál dolgoztak cselédként. Egyikük, a 91 éves özvegy Udvarvölgyi Sándorné Ilonka néni. Nagyon szerette Károlyi Imrét és feleségét, Zsófiát. A grófnő 1942-ben, a gróf 1943-ban halt meg.

Mivel édesapám a kastélyban dolgozott, én ott születtem. Később ott is dolgoztam. A grófék nagyon jól bántak a cselédekkel, megbecsültek minket. Én szinte a grófkisasszonyokkal együtt nőttem fel. Sokat voltak Mágocson Horthy Miklós lányai, Zsófia és Nikolett is. Őket is jól ismertem – idézte fel Ilonka néni, aki több mint hetven év távlatából jól emlékszik a grófék kutyáira is, mivel sokszor fürdette, etette őket.

Elmesélte: a grófék mindig magukkal vitték a kutyákat, ha kilovagoltak vagy kikocsikáztak. Az ilyen kiruccanásokat fürdetés követte. – A kutyák ezt gyorsan megtanulták. A csapóajtótól a „pucolóba” szaladtak. Mindegyiknek saját kis fürdőkádja volt. Beleálltak, mi langyos vizet öntöttünk a kádba, és megmosdattuk őket. Volt samponjuk, keféjük és fürdőlepedőjük is. Az is előttem van, ahogy etettük az ebeket. Mindháromnak külön zománcos tálja volt. 

Ilonka nénitől azt is megtudtuk, Topsy és az egyik fekete kutya Zsófia grófnő szobájában, a másik fekete eb pedig Imre grófnál aludt. A kutyáknak külön ágyuk volt.Lefekvés előtt Zsófia grófnő kivitte a kutyákat levegőzni, meg hogy elvégezzék a dolgukat. Emlékszem a kutyák gyönyörű takaróira is, amivel betakargatták őket. Meg arra is, hogy a gróf sokszor juttatott nekik ebéd közben kacsacombot. Szépen oldalra nyújtotta, és a kutyák jóízűen megették.

A kastélyparkban Stibál Róberttel és Aracsi Imrével azon az egybeesésen tanakodtunk, hogy a kutyák gazdáikkal egy évben haltak meg. Ilonka néni erre is tudta a választ: a hűséges kutyák a gazdájuk után mentek.

 

Kovács Erika 
(Délmagyarországi Napilap)

 

 

(kutyabarát.hu)

 

 

Forrás: delmagyar.hu
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...