Saját KB bal
Saját KB jobb

Miért forgolódnak, pörögnek a kutyák?

Megfigyelte már, hogy a kutyák néha még álmukból is felpattannak, hogy körözzenek egyet-kettőt, majd újra elhelyezkednek a fekvőhelyükön? Szórakoztató látvány, amikor a saját tengelyük körül forognak, de ezzel nemcsak izgatottságukat vagy játékos kedvüket fejezik ki. Hol a farkukat veszik üldözőbe, hogy viszkető hátsójukat rágcsálják, hol kis- és nagydolgukat készülnek elvégezni, de az is lehet, hogy “megkergültek”. A dykn.com összegyűjtötte azokat az okokat, amik erre a fura szokásra ösztönzik a kutyákat – olvasható a dívány.hu-n

Fészkelődés

Lehet, hogy az ön kedvence egy nagy, puha és kényelmes ágyban alszik, de a háziállatok ősei nem voltak így elkényeztetve: a szabad ég alatt, az anyatermészetnek kiszolgáltatva aludtak a földön. A vadon élő kutyák lefekvéshez készülődve azért topogtak körbe-körbe, hogy elsimítsák maguk alatt a gyepet, vagy egy egyenletes fekvőhelyet tapossanak ki maguknak a nagy hóban. Ezt az ősi “rituálét” ismételgetik ma az ebek akkor, amikor „megágyaznak”.

Időjárás

Sapka, sál, nagykabát, esernyő, napellenző, légkondicionáló- és fűtésrendszer… az embernek könnyebb dolga van, ha a kellemetlen időjárással kell megküzdenie. A kutyák viszont csak egyféle módon tudnak védekezni a hideg és a meleg ellen: egy kis gödröt kaparnak maguknak, hogy a föld hűvöse lehűtse testüket, vagy hogy összekuporodva felmelegítsék magukat. Ez történik akkor is, amikor befészkelnek a gazda ágyába és kuckót túrnak maguknak a paplanba, mielőtt letelepednének.

Önvédelem

A kényelem mellett a biztonságuk érdekében is muszáj annyit fészkelődniük a szabadon élő állatoknak. A fű lelapításával, a hótúrással vagy a gödör ásásával a kutyák egyben a környezetükben élő veszélyes állatoknak vagy más ebeknek is jelzik, hogy tartsák távol magukat a kijelölt területüktől.

Boldogság vagy betegség

Kutyája tűkön ülve várja otthon, és mikor végre betoppan az ajtón, körbe-körbe ugrálva, farkcsóválva jelzi, mennyire örül a gazdinak. Ismerős? Ez is egy természetes reakció, amivel az ebek kimutatják izgatottságukat. Egyes fajtákra jellemzőbb ez a viselkedés, mint másokra; a németjuhászok például gyakrabban köröznek, de ha a kutyája állandóan ezt csinálja, akkor valószínűleg kényszermozgás betegségben szenved.

A fenekében hordja az iránytűjét

Sok más emlőshöz hasonlóan a kutyák is érzekenyek a Föld mágneses terére, és ez az oka annak, hogy csak egy bizonyos irányban és pozitúrában hajlandóak könnyíteni magukon – állítják azok a cseh kutatók, akik két éven át vizsgálták hetven, más-más tenyészetből származó eb ürítési szokásait. A Frontiers in Zoology című szaklapban megjelent tanulmány szerint ürítés előtt a kutyák azért járkálnak körbe-körbe, hogy a kiszemelt területen a Föld mágneses mezejéhez igazodva helyezkedjenek el. Zavartalan mágneses mező esetén észak-déli irányba orientálódnak, míg instabil mágneses tér esetén ez a mozdulatsor elmarad. Azt, hogy ez a viselkedés mennyire tudatos, egyelőre nem bizonyították, de a szakértők szerint lehetséges, hogy a kutyák térképként használják a mágneses mező változásait.

Fájdalom

Az is lehet, hogy amikor a kutya szüntelenül köröz, akkor valamilyen kellemetlen testi panasszal vagy fájdalommal küzd. Vegye komolyan a jelzést, és vigye el az ebet egy kivizsgálásra. Ha elhanyagolja házi kedvencét, könnyen lehet, hogy kabinláza lesz és szorongani kezd, ezért nem árt, ha naponta játszik vele a szabadban, megsétáltatja vagy társaságba viszi.


De mi az a kényszermozgás?
A kényszermozgás a hiperaktivitásnak egy különleges, szélsőséges változata. Tüneteit és magát a betegséget – az azonos formájú, vég nélkülinek tűnő mozgássorozat ismétlésének a jelenségét – először az állatkertben vagy fogságban tartott állatok körében figyelték meg a szakemberek. A mozgássorozatot az állat teljesen céltalanul és a környezeti hatások befolyásától függetlenül, általában a teljes kimerülésig végzi – magyarázza Stefan Siman állatterapeuta, kutyatréner. A kényszermozgás egy pszichikai, idegrendszeri betegség amely annyira kihatással lehet az állat viselkedési megnyilvánulásaira, hogy szinte lehetetlenné teheti egy kutya társállatként való tartását, ugyanis a jelenség teljesen szabálytalan időközökben, megzavarva a kutya alvási ritmusát, regenerációját, nevelési és tanítási lehetőségeit. Ennek a viselkedészavarnak a legismertebb kiváltó okai lehetnek a kenneltartás, az ingerszegény környezet, az emberrel vagy a fajtársakkal való kontaktus hiánya, vagy a fizikai kényszerítő eszközök használata.

 

Sáfár Zsófia
(dívány.hu)

 

 

(kutyabarát.hu)

 

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...