Nyers étrend – de hogyan?

Egyre több gazda érdeklődik a nyers étrend után, hiszen ez az egyik legegészségesebb módja a kutya táplálásának. De sajnos nem mindenkinek van ideje és kapacitása a menüt naponta friss húsból és zöldségből helyesen összeállítani, sokan bizonytalanok, vajon a változatos összetevőkkel egyenletesen ki tudják-e elégíteni kedvencük tápanyag szükségleteit. Szerencsére van rá megoldás, hogy a megfelelő kiegészítést egyszerűen, gyorsan és megbízhatóan intézzük.

Kb. 2/3 adag nyers hús belsőséggel és csonttal, 1/3 adag gyümölccsel és zöldséggel, valamint csont hiányában egy kalciumforrással kiegészítve biztosítja a kutya biológiai szükségleteihez legközelebb álló étrendet. Azonban még a legkitartóbb BARF követők is sokszor kerülnek olyan helyzetbe, hogy a nyershús-tálat nincs alkalmuk, vagy idejük összeállítani, így ők is keresik a zöldséget, gyümölcsöt és gyógynövényeket tartalmazó természetes étrendkiegészítőket, melyek leegyszerűsítik az etetéssel járó napi teendőiket.

Nézzük sorra, milyen lehetőségei vannak a gazdiknak az étrendet egyszerűen, gyorsan és megfelelően kiegészíteni, hogy biztos lehessen benne, kedvence semmiben nem szenved hiányt.

Szárított zöldség- és gyümölcspelyhek

A megfelelő pelyhekkel optimális vitamin-, ásványi- és ballasztanyag összetevőkben gazdag kiegészítőt tudunk adni a hús mellé. Ilyen például a Canis Plus Vit/Min-vegyes pelyhek, mely cukkinit, paszternákot, a kutya számára megfelelően feltárt kölest, almát, és gyógynövényeket is tartalmaz.

Fontos, hogy a pehelykeveréket nem szabad megfőzni, hogy a növényi szerkezetek és az értékes másodlagos növényi anyagok tápértéke megmaradjon. A pelyhekhez csak melegvizet kell adni, majd összekeverve 10-15 percig kell pihentetni. Ezután egyszerűen hozzáadjuk az étkezés 70%-át kitevő húsadaghoz.

Kalciumforrások: algamész vagy tojáshéjpor

Azokon a napokon, amikor csontot is etet az állattal, elhagyhatók a kalciumkészítmények. Mégis előfordulhat, hogy a kutya egy operáció után, vagy érzékeny emésztőrendszerrel más kalciumforrásokra szorul, mint a csont.

Az algamész egy biológiailag hozzáférhető alternatívát jelent, természetes módon egyenlíti ki a hús foszfortartalmát, és vemhes szukáknak és kölyköknek is adható.

A finom porrá őrölt tojáshéj is nagyon könnyen felszívódik,  tenyészkutyáknak is jómegoldást jelent. Ha lehet, bio minőségben keressük. A tojáshéjport és az algameszet felváltva lehet adni, egyszerűen keverjük az eledelbe.

Sörélesztő kúra

A sörélesztő az egészséges bélflóra, a bőr, a szőrzet és a karmok fejlődéséhez hasznos. Sok vitamint és enzimet tartalmaz, melyek jó szolgálatot tesznek különösen vedlés idején. Tenyész-szukák számára különösen tanácsos, segíti a termékenységet, vemhesség alatt támogatja a kölykök fejlődését is. A sörélesztő segíti az egészséges bélflóra helyreállítását mesterséges féregtelenítés és antibiotikumos kezelések után. Kúránként keverjük egyszerűen az eledelbe. 

Zöld ajkú kagyló kúra

Az újzélandi zöld ajkú kagyló (lat. Perna canaliculus) fontos tápanyagokkal látja el az ízületeket és porcokat, rugalmassá teszi azokat és ezzel elősegíti egészséges mozgékonyságukat. A kutyák számára előkészített Canis Plus zöld ajkú kagyló por például természetes taurinforrásként szolgál a húshoz, és segíti az ízületek intakt anyagcseréjét.

A zöld ajkú kagyló sok glükozaminoglikánt, omega-3-zsírsavakat, ásványi anyagokat és aminosavakat tartalmaz, melyekkel táplálja a kötőszöveteket és ízületeket, valamint szabályzóként hathat számtalan ízületi bántalomnál. A glükozaminoglikánok fontos alkotórészei az ízületi folyadéknak, ezzel egyidejűleg segítik az ízületi szövetek tápanyagellátását. Kúránként keverjük egyszerűen az eledelbe.

Spirulina kúra

Ez a tápanyagokban gazdag alga sok enzimet, aminosavakat, vitaminokat, ásványi anyagokat és antioxidánsokat tartalmaz, segíti a bázikus környezetet, mely a méregtelenítést aktiválja. Támogatja az anyagcserét, tisztít és ásványi anyagokkal tölti fel a sejteket.

A spirulina algának összetevői alapján béltámogató és méregtelenítő hatást tulajdonítanak, valamint sokoldalúan segíti a májat és az immunrendszert. Csaknem az összes aminosavat tartalmazza, és ezzel elsőosztályú energiaellátó, anélkül, hogy a szervezetet elsavasítaná. Ezzel magyarázható pozitívhatása a szájszag és fogkő ellen is.

A spirulina fokozza a kutya vérképzését és vitalitását is, ami ragyogó szőrzetben és energiában mutatkozik meg.

Chlorella kúra

Az édesvizi alga segíti a szervezet természetes méregtelenítését, fogyaszt és tisztítja a szöveteket. A chlorella alga óriási mennyiségben tartalmaz klorofilt, ami a bőrpigmentációhoz szükséges, valamint semlegesíti a szagokat és a túlsavasodást (pld. pofa, fogkő).

A spirulinához hasonlóan sok tápanyagot, ásványi anyagokat, vitaminokat, zsírsavakat, enzimeket és antioxidánsokat tartalmaz, melyeknek köszönhetően a chlorellának is anyagcsere támogató, szövetregeneráló tulajdonságai vannak. Nehézfémek és más mérgek a bélben abszorbeálhatók és kiválnak.

Mindkét algafajtát kúránként, felváltva adhatja. A port egyszerűen keverje a napi eledelbe.

Az idén nyár óta már Magyarországon is kapható Naturavetal német prémium állateledelek oldalán a BARF-Pro termékcsoportban egy helyen találja meg a nyers étrendhez szükséges, kutyák számára előkészített étrend-kiegészíőket. Érdemes még megjegyezni, hogy a Canis Plus szárazeledelek és húskészítmények gyártási technológiájuknak köszönhetően kiválóan kombinálhatóak a nyers étrenddel. Ez jól jöhet a sietősebb napokon, vagy ha például elutazunk a kutyával. A természetes összetevők által az emésztési folyamatok hasonulnak a nyers étrendéhez, így az állat szervezete a kombinációtól nem terhelődik.

Akik pedig idegenkednek a napi nyers hús adag gondolatától, kiválóan helyettesíthetik azt a színhús-tálakkal vagy húsroládokkal.

Ha szeretne még többet megtudni a kutyák és macskák biológiai igényeinek megfelelő állateledelekről, a www.naturavetal.hu oldalon további értékes tippeket, információkat talál a természetes alapú etetéssel és ápolással kapcsolatban. Egyéni étrenddel kapcsolatban az [email protected] címen lehet tanácsot kérni.

 

 

(kutyabarát.hu)

 

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...