Saját KB bal
Saját KB jobb

Gyógynövények kutyáknak – csalán

A csalán elsősorban vizelethajtó és gyulladáscsökkentő hatásáról ismert. A népi gyógyászatban gyakran az alsó húgyutak gyulladására és vesehomok kihajtására használták. Kutyáknál olyan mozgásszervi zavarok esetén érdemes – többedmagával, keverékben- alkalmazni, ahol meszesedés és/vagy ízületi gyulladás áll a háttérben.

A fokozott vizelethajtó hatás ugyanis „vértisztító”, azaz segít kiüríteni azokat a szervetlen anyagokat, melyek lerakódása nagyban hozzájárul ezekhez a problémákhoz. Természetesen gyulladáscsökkentő hatása is igen fontos az ízületek gyulladásos elváltozásainak kezelésében, de e célból más, erősebb hatású gyógynövényeket is érdemes alkalmazni (pl. cickafark, körömvirág).

Tápláló összetétele (magas fehérjetartalom, sok ásványi anyag) miatt ez a gyógynövény kiváló erősítő kutyák számára. Tápanyagokat biztosít az egész testnek. A teljesen kiszárított gyógynövénnyel meg lehet szórni az ételt (kb. 1/2 teáskanál). Mivel magas a vastartalma, hatékony kiegészítő kutyák vérszegénysége esetén.

A növény leveleiből készült teát használhatjuk borogatásként a bőrön és szőrön. Táplálja a bőrt és enyhíti a bolhák, ekcéma és más bőrbetegségek miatti kényelmetlen érzést. Kutyák rendszeres fürdetésekor érdemes a szintetikus samponok helyett legalább időnként csalánteás vízzel leöblíteni a kutyát.

Mivel a csalán vérzéscsillapító tulajdonsággal rendelkezik, a levelekből készült borogatás jó az orrvérzésre és egyéb, enyhén szivárgó vérzésekre. Ezt inkább csak érdekességképpen említjük, hiszen előfordulhat olyan helyzet, amikor nem áll más lehetőség rendelkezésre, mint összetört csalánlevelet helyezni egy kisebb sebre.

Emésztőrendszeri zavarok esetén is alkalmazható a csalán. Ha a kutyán időnként enyhe gyomorproblémákat észlelünk, akkor kiegészíthetjük napi étrendjét egy kis csalánnal. Ha az ételt továbbra is visszahányja, vagy evés után puffadást észlelünk, akkor egy speciális gyógynövényrecept többet tud segíteni.

Ez a gyógynövény magas antihisztamin tartalmú, azaz azt lehet mondani, hogy allergia ellenes. Napjainkban rengeteg kutya küzd allergiával, ezért hasznos lehet nekik is, és a szezonálisan bekövetkező allergiában szenvedőknek is egy 3-4 hetes csalánkúra, megelőzésképpen. A csalánlevelek napi kiegészítőként való használata csillapíthatja az allergiás tüneteket, de tapasztalataink szerint ennél általában több kell: egy allergia elleni speciális gyógynövény-keverék.

Hatásai: jó az allergiára, bőrirritációkra, segít a vérszegény kutyákon

Fő összetevők: A, C, D, B Vitaminok, kalcium, foszfor, vas, magnézium, béta-karotin, kálium, protein

Gyógyhatások: tápláló, vizelethajtó, vérzéscsillapító, összehúzó, antihisztamin, erősítő

Felhasználása: a szárított levelekből naponta kb. 50-600mg/kg a javasolható adag. Ezt száraz porként rászórhatjuk a kutyaeledelre, vagy esetleg forrázatát ivóvízbe tehetjük.

Figyelmeztetés: Mikor e növény leveleihez nyúlunk, viseljünk kesztyűt, mert a levelek égető érzést okozhatnak. Az alapos szárítás vagy főzés is semlegesíti az égető érzést okozó, gyulladáskeltő anyagokat (hisztaminacetilkolinszerotoninhangyasav). Ennél finomabb eljárás, ha vastag műanyag kesztyűben, a kezeink között addig nyomkodjuk a friss csalánleveleket, míg a csípős anyagot tartalmazó csalánszőröket össze nem törtük. Ilyenkor vízzel hígítva friss turmixként is fogyasztható. Ennek a kúrának nagy előnye, hogy ilyenkor a klorofillt és a vitaminokat teljes épségben megőrzi a gyógynövény. Különösen tápláló tehát a legyengült, vagy nagy műtéti vérzéseken átesett kutyáknak.

 

írta: Moravecz Dóra állatorvos asszisztens

lektorálta: Marton Zsófia, állatfitoterápia szakértő

 

Kutya-fitoterápia szaktanácsadás

 

 

 

(kutyabarát.hu)

 

 

Képek: netherbarium.hu, theguardian.com

 

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...