Elcsendesíti-e a disznószag a kutyákat?

A kan disznók által termelt androsztenon kutyák orrára, fejére spriccelve használható az ugatás és más nemkívánatos viselkedés gyakoriságának csökkentésére – állítják amerikai kutatók – olvasható a kutyakutatás.blogspot.hu oldalán.

A szer ma már kereskedelmi forgalomban is kapható Boar Mate vagy Stop That néven. A felfedező, John McGlone véletlenül vette észre, hogy Cairn terrierje, Toto abbahagyja az ugatást, ha megérzi a csípős szagú, emberi orrnak kellemetlen feromont. A készítmény hatékonyságát négy kutyacsoport bevonásával tesztelték. Az első csoport ugató kutya kennele elé egyszerűen csak odaállt egy ember – itt a kutyák 25%-a hagyta abba az ugatást. A második csoportot lespriccelték olyan készítménnyel, ami nem tartalmazta a hatóanyagot, itt 44% hallgatott el. A másik két csoportban a feromon koncentrációját variálták – itt 78, illetve 100%-os volt a hatékonyság. 

A készítmény állítólag macskáknál is hatásos. Kritikus hangok ugyanakkor arra hívják fel a figyelmet, hogy a nemkívánatos viselkedést bármilyen meglepő inger leállítja a kutyáknál, a tudományos vizsgálat eredménye pedig megkérdőjelezhető az alacsony egyedszám és az alkalmazott módszer miatt.

 

 

(kutyabarát.hu)

 

 

Forrás: kutyakutatás.blogspot.hu
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...