Elaltatták az ebolás ápolónő kutyáját

Rendőrökkel csaptak össze dühös spanyol állatvédők az ebolával fertőzött ápolónő otthona előtt, miután a hatóságok elaltatták Teresa Romero Ramos kutyáját, Excalibúrt. A madridi lakóházban napok óta pánikhangulat uralkodik, mivel a lakók nem tudják, elkaphatták-e a gyilkos kórt az ápolónőtől vagy a kutyától – írja a Népszabadság.

Hiába harcolt Excalibúrért Ramos férje, egy spanyol bíróság tegnap elrendelte a kutya elaltatását. Míg a lakóközösség tagjai megkönnyebbülten vették tudomásul a hírt, állatvédők tüntetést szerveztek a ház elé, és „gyilkos” kiáltásokkal tiltakoztak. A karanténban lévő férj állítólag interneten keresztül mozgósította az állatvédőket.

A tucatnyi demonstráló, és a közösségi médiafelületeken aktív szimpatizánsok azért is különösen dühösek, mert a kutyát úgy altatták el, hogy nem volt bizonyos, valóban fertőz-e. Szakértők szerint nem lehet tudni, hogy a kutyák terjesztik-e az ebolát.

Teresa Romero Ramos nevét akkor ismerte meg a világ, amikor hétfőn kiderült, ő az első ebolás, aki Nyugat-Afrikán kívül fertőződött meg. A madridi III. Károly kórház ápolónője akkor került érintkezésbe a vírussal, amikor az egyik hazaszállított ebolás misszionáriust, Manuel García Viejót ápolta. A nő ugyan állítólag csak kétszer járt bent nála, és védőfelszerelést is viselt – bár nem olyat, amelyet az előírás szerint kellett volna – mégis megfertőződött.

A hatóságok napokig nyomoztak, hogy melyik volt a végzetes pillanat vagy mozdulat, ám tegnap az ápolónő maga ismerte el az El Paísnak, hogy akkor követhetett el hibát, amikor az ebolában elhunyt misszionárius szobájának kitakarítása után levette a védőruhát.

Orvosa azonban tegnap úgy nyilatkozott az El Mundónak, hogy Ramos elárulta, hozzáért az arcához, miközben a védőkesztyű még a kezén volt.

A III. Károly kórház hatodik emeletén, karanténban kezelt nő állapota ugyan jó, lelkileg azonban nagyon megviselik a történtek. A kórház felkészültségét illetően sorra kerülnek felszínre a hiányosságok, és nemcsak Ramos élt panasszal, hanem számos kollégája is úgy nyilatkozott a spanyol sajtónak, hogy a kórház egyszerűen nincs felkészülve az ebolás betegek kezelésére. Az információhiány szintén nagy probléma, az ápolónő állítólag az internetről tudta meg, hogy valóban megfertőződött.

A pánikhangulatot az is fokozza, hogy nem tudni, hány emberrel került érintkezésbe míg végül elvégezték rajta a tesztet. Jelenleg több mint 50 embert tartanak megfigyelés alatt, a kórházban pedig hatan fekszenek bent ebola-gyanúval.

 

 

(kutyabarát.hu)

 

 

Forrás: nol.hu
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...